Hvordan er din beslutningskompetence?

Ja, det at kunne træffe beslutninger er en kompetence som skal trænes og udvikles som så mange andre kompetencer.

Det er samtidig en af de vigtigste kompetencer, når du skal optimere din personlige effektivitet og nå dine mål.

Når der bruges tid på ikke at træffe beslutninger

Du kender måske nogle af nedenstående situationer.

  • Hvad skal jeg gøre med denne opgave? – Det kan jeg ikke lige overskue – Jeg tænker lige over det og kigger på det en af de næste dage
  • Den artikel skal jeg have læst på et tidspunkt – Jeg ligger den lige herover, så vender jeg tilbage, når jeg har tid til det
  • Jeg kan ikke lige overskue denne mail nu – Jeg vender lige tilbage til den lidt senere
  • Jeg kan ikke lige tage stilling til dit forslag nu – Kan du ikke lige vende tilbage til mig i næste uge
  • Jeg har brugt alt for meget tid på denne opgave – Hvad gør jeg nu med de opgaver, jeg også skal have løst? – Det ved jeg ikke lige – Jeg ser om det ikke løser sig – Ellers flytter jeg dem til i morgen – Men hvad så med de opgaver der allerede er planlagt til i morgen?

Når du ikke træffer beslutninger, risikerer du at skulle bruge tid igen og igen på de samme ting. Desuden kan det ende med at dit arbejdsliv bliver uoverskueligt, da du har “bunker” overalt.

Træf beslutningen og tag ejerskab for den

Når du træffer beslutninger sidder du i førersædet og har kontrollen. Når du træffer en beslutning, er det vigtigste, at du efterfølgende tager ejerskab for den.

At træffe beslutninger betyder ikke, at du skal udføre opgaven nu. Din beslutning kan sagtens være at løse opgaven næste onsdag mellem kl. 13-15. Det vigtigste er, at du synliggører dine beslutninger, så du ikke glemmer dem, og at du reserverer tid til at løse dem. Brug din kalender og opgavestyring til denne opgave.

De produktive råd

Her er nogle gode råd til, hvordan du kan bruge kort tid på at træffe beslutninger og mere tid op at tage ejerskab for dem.

  • Træf beslutningen – Der er meget få beslutninger der har store livspåvirkende konsekvenser. Træf derfor en beslutning med det samme ud fra, hvad der virker rigtig i det øjeblik
  • Nyd beslutningen – Nyd at du nu ved, hvad du skal. Der er sjældent dårlige beslutninger men dårlige holdninger. Nyd din beslutning , også når det ikke helt går som forventet
  • Lev med dit valg – Nu har du truffet beslutningen, så skal du også leve med den og fører den helt til ende. Dette også selvom det evt. skaber mere arbejde for dig
  • Lær af dem – Er du efterfølgende utilfreds med din beslutning, så lær af den. Evaluer hvad du i stedet skulle have gjort og husk dette til næste gang. Denne proces skaber endnu bedre resultater for dig
© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk