Det gør jeg da også, svarer de fleste. Den virkelighed jeg oplever, er derimod at kun meget få laver en evaluering, som giver værdi, og som faktisk hjælper til at forbedre deres arbejdsindsats.

Dermed ikke sagt at dem jeg møder, ikke tænker over deres arbejde. Det gør de faktisk alt for meget. Jeg oplever ofte, at årsagen til det er, at de ikke handler på deres tanker, og derfor oplever de samme udfordringer igen og igen.

Du kender måske eksemplet, hvor du italesætter, at du bare lige skal have de næste par uger overstået, inden der igen er ro på. Underligt nok kan man ofte hører den sætning igen fra samme person et par uger senere. Det er faktisk ikke sandsynligt, at der på noget tidspunkt kommer ro på for denne person. Jeg kender det godt, for jeg har tidligere været sådan.

For at komme ud af den situation skal du stille dig spørgsmålene. Hvorfor er det egentligt, at jeg har så travlt? Er de ting jeg laver egentlig så vigtige, at de ikke kan vente? Ja det lyder let nok, men det er det ikke. For de fleste kan ikke huske, hvad de lavede for mere end to dage siden, og de mangler overblik over deres opgaver for fremtiden.

Forudsætningen for at kunne stille dig selv spørgsmål, som du kan handle på, er nemlig, at du har et overblik over dit arbejde. Dette både historisk og fremtidigt.

Dermed kan man konkludere, at for at kunne lave en effektfuld evaluering skal man have overblik over sit arbejde. Har du ikke det i dag, er det første skridt. MERE TID anbefaler, at du hver dag i grove træk tilpasser din kalender, så den matcher din virkelighed. På den måde kan du altid gå tilbage og få det reelle billede, og ikke den virkelighed du måske går og bilder dig ind, at du har.

Evaluering er efter MERE TIDs opfattelse den vigtigste faktor til at forbedre og optimere din personlige effektivitet og din personlige planlægning.

Hvad er en effektfuld evaluering

En effektfuld evaluering tager ikke mere end 5 minutter hver dag. Du skal som udgangspunkt evaluere på de fokusområder, du er i gang med at optimere. Derudover kan du med fordel evaluere på de tre afgørende områder, der påvirker din produktivitet. Tænk hver dag på, hvordan du har:

  • brugt din tid – Har din planlægning holdt i dag? Var det de rigtige opgaver, du fik lavet? Var det i den optimale rækkefølge?
  • styret og brugt din energi – Hvordan var din energi fra morgenstunden (brug gerne en skala)? Hvordan har du administreret din energi dagen igennem? Hvad har du gjort for løbende at fastholde og forny din energi?
  • styret din opmærksomhed – Hvordan har du tacklet afbrydelser og forstyrrelser? Har du haft mulighed for at arbejde koncentreret?

Det er vigtigt, at du skriver din evaluering ned

Ellers vil du også ret hurtigt glemme dine svar, hvilket igen gør det lettere for dig at lave de samme fejl igen. Ja, det kommer du nok til alligevel, men det giver motivation, når du fx for tredje gang, nedskriver den samme udfordring. Netop dette kan give dig motivationen til at ændre det, som du ellers ikke villehave gjort.

Brug fx et notesprogram som Evernote eller OneNote til at nedskrive din evaluering.

Udover din daglige evaluering laver du hver 14. dag en opsamling på de sidste 14 dage, og hvert kvartal samler du op på dine 14 dages evalueringer. Sidst kan du en gang om året samle op på dine kvartalsevalueringer.

Vil du have andre resultater, end dem du skaber i dag, er du nødsaget til at evaluere, det du gør. Jeg lover, at den tid du bruger på at evaluere kommer dig mange gange tilbage.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk