Når du virkelig skal have noget for hånden, har du så en effektiv teknik? Er det ikke tilfældet, så er pomodoroteknikken måske lige noget for dig. Det er en teknik, som sætter fokus på at maksimere din produktivitet over en længere periode.

Teknikken blev opfundet af Francesco Cirillo i slutningen af 1980’erne. Teknikken går ud på at dele sine opgaver op i mindre bidder ved brug af en timer. I dette konkrete tilfælde et æggeur formet som en tomat (pomodoro betyder tomat på italiensk). En pomodoro varer typisk 25 minutter efterfulgt af 5 minutters pause. Derefter starter en ny pomodoro. Efter fire pomodori kommer en pause på 15 til 30 minutter.

Baggrunden for teknikken er, at regelmæssige pauser gør det muligt over længere tid at fastholde en højere produktivitet. Pauserne giver os en belønning for arbejdet. Derfor er det også vigtigt, at du bruger pausen som pause og ikke til “lige” at læse en mail. Endvidere betyder pomodoroens varighed på 25 minutters, at de fleste kan fastholde fokus uden overspringshandlinger. Konsekvensen af teknikken er for rigtig mange, at de får klaret meget mere, end de forventer på en pomodoro. Bruger du denne teknik, vil den have en meget stor indflydelse på din personlige effektivitet og din personlige planlægning.

Hvordan kommer du i gang med pomodoroteknikken

Den vigtigste forudsætning for at bruge teknikken er, at du har et overblik over dine opgaver. Et overblik indbefatter, at du ved hvad den næste konkrete handling er. Denne handling skal endvidere tidsestimeres. På denne måde vil du kunne vurdere hvor mange pomodori opgaven skal vare.

Med dette overblik vælger du en opgave, som skal løses, sætter uret og går i gang.

Det er ikke meningen, at du skal nå en vis mængde på en pomodoro. Det vigtigste er, at du er fokuseret på den konkrete opgave. Ved afslutning af hver pomodoro, noterer du, hvor langt du er kommet, og hvad du endnu mangler på den konkrete opgave.

Brug fx teknikken til at få tømt din indbakke, at komme igang med et vanskeligt projekt eller lignende. Generelt oplever jeg, at der er meget få opgaver, som ikke med fordel kan løses vha. Pomodoroteknikken

Når du bliver afbrudt i en pomodoro

Bliver du afbrudt i din pomodoro gælder det, at du skal gemme det, du er igang med og starte en ny pomodoro på et senere tidspunkt. Det vil sige, at du skal forsøge at undgå at blive afbrudt, mens du er igang med en pomodoro. Brug for eksempel følgende teknik.

  1. Informer den der forstyrrer dig om, at du er igang med noget lige nu
  2. Spørg om det er okay, at du kommer tilbage til dem, når din pomodoro er slut. Fordelen er her, at det maks. vil dreje sig om 25 minutter, hvilket de fleste personer og situationer godt kan vente på
  3. Planlæg at du skal vende tilbage med det samme. På den måde får du det ud af hovedet, så det ikke forstyrrer dig i resten af din pomodoro

Programmer og apps, der kan hjælpe dig

Der findes flere programmer som kan hjælpe dig med at fastholde fokus i en pomodoro. Nogle af dem fungerer som et almindelig æggeur. Andre kan hjælpe dig med at holde fokus ved at blokere for udvalgte programmer som fx Facebook. Her er nogle eksempler:

  • Tomighty virker til både Windows og Mac. Den viser tiden tilbage på din pomodoro
  • Flat Tomato virker til IOS enheder. Udover tid kan denne også synkronisere din aktivitet med din kalender
  • fffocus. En simpel hjemmesideløsning, som fra start beder dig om at beskrive, hvad det er, du skal bruge din pomodoro på
  • Concentrate virker til Mac og koster $29. Denne giver dig endvidere mulighed for at blokere udvalgte programmer, mens du arbejder
  • RescueTime virker til alle platforme. Gratisversionen tracker, hvad du bruger din tid på. Betalingsversionen giver rigtig mange muligheder men koster også $9 om måneden

Få flere råd til hvordan du kan bruge pomodoroteknikken bedst mulig i dette indlæg.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk