Klokken er 13:30, og du har spist frokost. Du mærker en træthedsfornemmelse i kroppen, og du har svært ved at koncentrere dig. Men du har ikke tid til at være træt nu, for du har en opgave, som bare skal laves. Hvad gør du? Tager du en stærk kop kaffe og ignorerer din krops signaler eller tager du en powernap, og giver din krop fornyet energi på en naturlig måde.

De fleste vælger nok kaffen, dette måske fordi de ikke oplever, at de har mulighed for powernappen. Men måske har du alligevel en mulighed. Prøv nedenstående råd og mærk den store effekt en powernap har.

Hvorfor tage en powernap?

Årsagen til at du skal tage en powernap, er for at give din hjerne og krop et pusterum. Dette pusterum vil give dig øget fokus, ro og koncentrationsevne. Ofte giver denne pause væk fra arbejdet også mulighed for at perspektivere, det du er i gang med. Du giver simpelthen din personlige effektivitet et stort boost, når du tager en powernap.

En stærk kop kaffe eller energidrik kan ikke give dig øget fokus, ro og koncentrationsevne. Det den gør er at fjerne din træthedsfornemmelse.

Vores hjerne kan ikke være under konstant pres i mange timer og stadig arbejde effektivt. Hvis du ikke giver den ro, vil du tømme din kognitive hjerne for energi (ja, den har kun en vis mængde pr dag). Det betyder, at din emotionelle hjerne vil tage over, og når den gør det, vil du for alvor begynde at spilde din tid. For din emotionelle hjerne har meget svært ved at hjælpe dig med at få løst den vigtige men svære opgave. Den vil i stedet få dig til at lave ting, som du har lyst til, men som ikke nødvendigvis er vigtige.

Gode råd når du skal tage en powernap

En powernap skal som udgangspunkt være kort. Varigheden er optimal omkring 15 minutter. Dette for at undgå, at du falder i en for dyb søvn og dermed får svært ved at vågne igen. Personligt sætter jeg mit ur til 20 minutter, så jeg lige har 5 minutter til at falde i søvn. Når du vågner efter en powernap, skal du føle dig relativ frisk med det samme. Du kan eventuelt lave et par strækøvelser eller gå en kort tur for at få gang i kroppen igen.

Er du fuldstændig udkørt, bør du tage en lur på 90 minutter. På den måde får du en fuld søvncyklus. Dette vil give dig et stort i energiboost.

For at undgå at din powernap påvirker din nattesøvn negativt, skal du tage den inden kl. 15. Personligt foretrækker jeg at tage den omkring kl. 13:30.

  1. Find et sted – Arbejder du hjemme, så er det oplagt, at du bruger din seng. Alternativt bør du finde et roligt rum, hvor du ikke bliver forstyrret. Nogle bruger også bilen. Måske har du en god stol, som du kan sidde i, men du kan også sagtens gøre det liggende på gulvet. Det vigtigste er, at du prøver at få lavet en rutine. På den måde vil kroppen vide, at når du går ind i rummet, sætter dig i bilen, stolen eller ligger dig på gulvet, så er det et signal til, at du skal slappe af
  2. Sæt dit ur – Sæt dit ur, så du er sikker på ikke at få sovet for længe.
  3. Brug en sovemaske – En hurtig måde at fortælle kroppen på, at det er tid til at sove er at bruge en sovemaske. Det er bare lettere at falde tro, når der er mørkt. Er der meget larm omkring dig, så overvej eventuelt om du også skal bruge ørepropper.

Brug den ikke til at erstatte din nattesøvn

Vær opmærksom på, at en powernap ikke kan erstatte din nattesøvn. 95 % af os har brug for mellem syv og otte timers søvn hver nat og 2,5 % af os har brug for mere. En powernap er en naturlig måde at give vores hjerne og krop en sund pause. En pause som vil have en positiv indvirkning på din personlige effektivitet, energiniveau og tilpashed.

Gør det at tage en powernap til en vane. Jeg garanterer, at du aldrig vil komme med til at fortryde det.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk