Klokken er 3 om eftermiddagen, og du skal til at starte på en ny større opgave. Problemet er bare, at du ikke synes, at du har energi lige nu. Samme situation havde du i går, hvor du egentlig havde planlagt at løse den. Ja, du er faktisk lidt irriteret på opgaven nu, og du kan mærke, at denne irritation spreder sig i din krop. Du vælger nu at udskyde opgaven til i morgen tidlig.
Næste morgen starter du med opgaven og bliver faktisk noget hurtigere færdig, end du havde regnet med. Ja, faktisk kan du nu slet ikke forstå, hvorfor du var så irriteret på denne opgave.

Hvorfor kan der være så stor forskel på, hvornår du løser en opgave? For rigtig manges vedkommende handler det om viljestyrke.

Jeg læste for nylig bogen: Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength af
Roy F. Baumeister og John Tierney, og den satte mange ting på plads, som kan forklare ovenstående situation.

Bogens konklusioner er baseret på forskning og undersøgelser. Den forklarer, at viljestyrke er en begrænset ressource. Man kan fx illustrere det med en flaske vand. Har du fået mellem syv og ni timers søvn vil flaskens indhold være fuld fra morgenstunden. Har du fået mindre søvn vil indholdet være tilsvarende reduceret.

Du bruger dagligt viljestyrke, når du skal:

 • kontrollere dine tanker
 • kontrollere dine følelser
 • kontrollere dine reaktion på impulser
 • kontrollere dine præstationer

Viljestyrken er den ressource, som styrer din selvkontrol. Så længe du har viljestyrke er det muligt, at de gøre fire ovenstående, men når “tanken” er tom, så er det næsten umuligt.

Det er meget forskelligt fra person til person, hvor meget vores viljestyrkeflaske kan indeholde. Det er alt afhængigt af, hvor meget vi igennem årene har trænet denne “muskel”.

Når du løber tør for viljestyrke, sker der følgende:

 • Du har sværere ved at træffe beslutninger, som vil kræve brug af din mentale kapacitet. Ja, selv lette beslutninger kan være svære at træffe
 • Du vælger den sikre, kendte og lette vej, fremfor den svære, ukendte og måske mere rigtige
 • Dine impulser til at spise, drikke og bruge penge vil øges og er sværere at holde nede
 • Du er mere irriteret end normal
 • Der er skruet op for volumen i måden, hvorpå du oplever ting på

Med udgangspunkt i ovenstående konsekvenser ved at mangle viljestyrke, så er det nok de færreste af os, der har lyst til at komme i denne situation for ofte. Målet er altså at spare mest mulig på din viljestyrke.

Sådan sparer du på din viljestyrke

Her er nogle eksempler på, hvordan du kan spare på din viljestyrke i det daglige:

 • Forbered dig på hvad der kan ske og vælg dine kampe på forhånd – Ved at forudse situationerne før de sker, kan du forberede dig på, hvordan du vil reagere, og eventuelt tænke på om dette er den bedst mulige reaktion
 • Udskyd fristelserne til senere – Din hjerne fungerer på en fantastisk måde, når det kommer til at spare viljestyrke på at kontrollere impulser. Du kan simpelthen udskyde impulsen ved at love dig selv, at du gør det senere, hvis du stadig har lyst. Har du fx lyst til noget sødt, så sig til dig selv, at du må tage noget, når du fx er færdig med den opgave, du er i gang med. På den måde undgår du, at hjernen hele tiden fortæller dig, at du har lyst til noget sødt og dermed bruger af din viljestyrke
 • Lav klare utvetydige aftaler med dig selv på forhånd – At lave aftaler med dig selv, som du ved, at du på et senere tidspunkt vil holde sparer også på din viljestyrke. Det bedste er, når disse utvetydige aftaler bliver til vaner, som du slet ikke tænker over. En aftale kan fx være, at du altid starter dagen med din vigtigste opgave. Kan du lave denne aftale om til en permanent vane, vil du virkelig opleve en stor produktivitetsforbedring
 • Sæt fokus på en ting af gangen – Det kun at koncentrere sig om én ting er utrolig effektivt og sparer dig samtidig for at bruge unødvendige ressourcer.  Sørg for at du sætter tid nok af og bliv hurtigere færdig

De produktive råd

For at undgå at løbe tør for viljestyrke, når du allermest har brug for den, bør du tænke over følgende.

 • Lav opgaver som du ved vil kræve meget af din viljestyrke, mens du stadig har noget tilbage
 • Vær opmærksom på hvornår du er ved at løbe tør for viljestyrke. Når det sker, så juster din planlægning, så du laver opgaver, som ikke kræver din viljestyrke
 • Sørg for at få søvn nok. Søvn er den vigtigste faktor til, at du får en produktiv dag

Ovenstående råd vil helt sikkert forbedre din personlige effektivitet og din personlig planlægning.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk