Får du nok søvn? Søvn har meget stor indflydelse på vores produktivitet, og over 95% af os har brug for 7-8 timers søvn hver nat for at kunne fastholde vores opmærksomhed. Hvor mange timers søvn får du?

Du kender det sansynligvis. Du skal læse en sætning flere gange, før du forstår den. Du sidder i møde og mister regelmæssigt opmærksomheden. Du kan lige pludselig ikke huske, hvad du er i gang med. Disse er tydelige tegn på, at du ikke har fået søvn nok.

7-8 timers søvn er altså det optimale,  men vidste du, at når du over bare 5 dage får fx 6 timers søvn, så påvirkes din opmærksomhed og kognitive evne mærkbart. De fleste kan godt klare 1-2 nætter med mindre søvn, men derefter påvirkes de negativt.

Udover at søvn påvirker vores opmærksomhed og kognitive evne, så hjælper søvn os også med at huske, lære og udvikle. Mens vi sover bearbejder hjernen den information, som den har modtaget i dag, og sorterer den vigtige information fra det meningsløse. Denne funktion er afgørende, hvis dit job kræver, at du er kreativ og innovativ.

Når vi sover nok, hjælper det også på vores følelsesmæssige tilstand. Der er ikke mange andre ting, der lige så let får os til at blive irriteret eller nedtrykte, som når vi mangler søvn. Med nok søvn reduceres de stress kemikalier, vi har i hjernen, og den del af hjernen som styrer vores følelses bliver “ladet op”.

Sidst betyder nok søvn også, at din fordøjelse og dit immunforsvar styrkes.

Med ovenstående argumenter kan det være svært at forstå, hvorfor så mange ikke får søvn nok. De fleste af dem MERE TID hjælper klarer sig istedet igennem dagen med hjælp fra kaffe eller lignende. Desværre fjerner disse stimulanser kun trætheden, men øger fx ikke vores opmærksomhed eller kognitive evne.

Effekten af 7-8 timers søvn er efter min mening simpelthen undervurderet, og det er desværre noget alt for få oplever effekten ved. Selv er jeg sikker på at 7-8 timers søvn gør det muligt at arbejde 1 time hurtigere hver dag, så det kan vel siges, at søvn i høj grad påvirker din personlige effektivitet.

Hvordan giver jeg mig selv 7-8 timers søvn

Er du en af dem, som ikke får 7-8 timers søvn hver nat, så er det måske tid til at ændre din søvnvane. Her er nogle effektive råd.

  • Beslut hvornår du skal i seng – Det er sjældent om aftenen, at vi er bedst til at træffe gode rationelle beslutninger. Derfor er det en god idé på forhånd at beslutte, hvornår du går i seng. Sæt evt. en alarm
  • Etabler evt. et rutine – Nogle strækker ud, andre tager en kop te. Det kan også være et varmt bad, eller at du har en bog, som du kun læser i ved sengetid. Uanset hvad så hjælper det med en rutine, da vores krop lærer, hvad der er ved at ske og tilpasser sig
  • Ingen elektronik 1 time før sengetid – Forskning viser at vores brug af elektroniske enheder op til sengetid, påvirker vores søvn negativt. Det er sværere for os at falde i søvn, og vi har ikke ro på vores tanker
  • Tøm hovedet  – Start fx 1 time før med at skrive de ting ned, som du har gået og tænkt over i løbet af dagen eller de ting, du ved, du skal have styr på i morgen. Er du blandt de mange, som vågner i løbet af natten, så er denne øvelse absolut at anbefale

Husk at søvnen er din egen, og at den har en afgørende betydning for, hvordan du oplever dine vågne timer. Vil du blive bedre til at leve op til dine mål og personlige planlægning, så er nok søvn en meget god ven.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk