Hvorfor er generelt helt ok at snakke socialt med en kollega i arbejdstiden, men ikke ok fx at gå en tur på 7-10 minutter? Det er et spørgsmål jeg tit stiller de personer MERE TID træner.

Årsagen til spørgsmålet er den store produktive effekt, der er ved at tanke energi i løbet af arbejdsdagen. En effekt som kun meget få udnytter.

At tanke energi i løbet af arbejdsdagen er i dag noget rigtig mange tror kan løses med stimulanserne koffein eller sukker. Nå, ja det hjælper selvfølgelig også, at jeg får noget at spise, og helst noget ordentligt.

Du har kun en begrænset mængde mental energi (viljestyrke)

Har du fået nok søvn, så starter du dagen med en fuld tank viljestyrke. Men en fuld tank betyder for de fleste stadig kun, at de har energi til 2-3 timers beslutningskrævende arbejde på en dag. Det er så, når disse 2-3 timer er gået, at mange i dag tror, at de kan kompensere med koffein eller sukker.

Virkelighed er bare, at disse stimulanser ikke gør dig bedre til at:

  • træffe de rigtige beslutninger
  • koncentere dig i længere tid
  • holde fokus i længere tid

Hvor får du din energi fra

Den vigtigste kilde til energi i løbet af en dag kommer fra din fysiske dimension. Dvs. at jo bedre fysisk form (udhvilet/restitueret og spiser sundt), du er i, jo mere energi har du til at afgive til de andre dimensioner i dit liv. Dette er den mentale, den følelsesmæssige og den spirituelle.

Hvis du altså ikke fokuserer på at opretholde et fysisk energiniveau, så påvirker det i negativ grad din evne til at bruge dit intellekt (mentale), til at interagere med andre (følelsesmæssige) og sidst din evne til at være i kontakt med dine egne kerneværdier (spirituelle).

Igen hjælper hverken koffein eller sukker på at give energi til ovenstående dimensioner.

Du skal holde fokus på, hvad du bruger din energi på

Med baggrund i ovenstående kan man generelt sige, at time management ikke er meget værd men mindre den integreres med energy management. Du kender sikkert det at have planlagt en opgave, men når du kommer til tidspunktet, så virker det bare ikke. Du har simpelthen ikke energi til at løse den. Oplever du tit disse situationer, så skal du arbejde med at blive mere bevidst om dit energiforbrug og styringen heraf. Endvidere skal du i din planlægning kunne forudse, hvornår det er bedst ift. dit energiniveau, at du løser, de forskellige typer opgaver.

Hvorfor så gå en tur

Det er muligt at fylde lidt på energitanken i løbet af en dag. Det kræver dog, at du giver plads og bruger tid på det. Tiden du bruger vil du tjene ind mange gange, da det nu er muligt for dig at bruge “dine bedste muskler” igen eller i længere tid.

Arbejder du hjemme er en powernap et effektivt middel. Men i de fleste virksomheder er det desværre ikke muligt at powernappe. Efter min erfaring er et det rigtigt godt alternativ at gå en tur. At gå en tur giver nemlig energi til flere at dine dimensioner. Du får bevæget dig (fysiske dimension). Du får tid til at tænke (mentale dimension og spirituelle dimension).

For at prøve ovenstående anbefaler jeg, at du i 30 dage prøver følgende. Mellem fx kl. 10-11 og kl. 13:30-14:30 går du en fast rute på max. 7 minutter. Det er vigtigt, at det er den samme rute, da formålet er, at du får færrest mulige ukendte forstyrrelser på din tur. Du skal investere 20 min. hver dag på dette, men jeg lover dig, at du henter min. det dobbelte i øget produktivitet.

Andre måder at få energi på

Udover ved at gå ture kan du gennem nedenstående eksempler stimulere dine 4 dimensioner og dermed få energi. Det er vigtigt, at alle 4 dimensioner bliver “trænet” regelmæssigt. Springer du i længere tid en dimension over, vil det gå ud over din præstation i de andre dimensioner.

  • Hør en god sang (følelsesmæssige dimension)
  • Ring til en god ven eller familiemedlem (følelsesmæssige og spirituelle dimension)
  • Spil et computerspil (følelsesmæssige dimension)
  • Læs en god faglitterær bog/artikel (mentale dimension)
  • Reflekter over dig selv og din adfærd (spirituelle dimension)
  • Være sammen med familien (spirituelle dimension)

Har du lyst til at læse mere om dette emne kan MERE TID bl.a. anbefale dig bogen: The Power of Full Engagement Managing Energy, Not Time, Is the Key to High Performance and Personal Renewal af Jim Loehr og Tony Schwartz

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk