Hvor meningsfyldt er dit arbejde for dig? Stil dig selv disse 3 spørgsmål.
Scor nedenstående med en score på 1-10, hvor 10 er mest.

  • Hvor meget ser du frem til at skulle på arbejde hver morgen?
  • Hvor passioneret er du for selve arbejdet frem for det, du får ud af det?
  • Hvor meget holder du dig selv op på egne dybtliggende værdier?

Hvis resultatet af svarene på disse spørgsmål giver i alt 27 eller mere, tyder det på, at du allerede har en stor følelse af formål, med det du laver. Hvis dine svar giver et resultat under 22, er du mere tilbøjelig til løbende at skulle tage stilling til elementerne dit arbejde, hvilket kræver ekstra energi af dig.

Ovenstående er fra bogen The Power of Full Engagement af Jim Loehr og Tony Schwartz. Den fokuserer på, hvordan vi kan udnytte vores energiressourcer optimalt for derigennem at få et større udbytte af vores liv. De har igennem mange år hjulpet elitesportsudøvere med at få frigjort de sidste 5%, og har i mange år også arbejdet med erhvervslivet.

Vi har ikke ubegrænset energi

Energi er en afgørende faktor i vores produktivitet, uden nok energi tager det bare så meget længere tid. Du kender nok selv fornemmelsen af, ikke at have energi/lyst til at løse en opgave, men hvad når du har det sådan en hel dag, uge eller mere? Er det sådan, du har det, er årsagen måske, at dit arbejde ikke er meningsfyldt for dig og ikke giver næring til et dybtliggende formål.

Ønsker du at lave om på det, skal du først sikre, at du har energi nok. Jeg oplever meget få mennesker som arbejdsmæssigt løbende tager stilling til, hvor meget energi der er tilbage på “tanken”, og hvordan og hvornår det vil være bedst at bruge den.

Vores energiressourcer kommer fra vores fysiske dimension, og giver næring til vores øvrige dimensioner (følelsesmæssige, mentale og spirituelle). Hvor meget energi der er på “tanken” afhænger af, hvor meget søvn du har fået, hvad du spiser og drikker samt dit fitnessniveau. Sidst afhænger det af om du løbende sørger for at fylde på “tanken”.

Du kan frigive mere energi, når det giver mening

Men en ting er at have energi på “tanken”, en anden er om du kan frigive den. Her bliver det afgørende, hvor meget mening du har skabt, mellem det du skal lave, og hvordan det understøtter dine dybtliggende formål med dit arbejde. Altså selve passionen for selve arbejdet frem for det, du får ud af det.

Isbjerget her er en beskrivelse af, hvad der er årsagen til, at vi ser produktive personer. De er passioneret for deres dybtliggende formål og har klare prioriteter med udgangspunkt i dette. Det er først, når du har styr på det under vandoverfladen, at du kan optimere din produktivitet.

Hvad nu hvis mit arbejde ikke giver mig mening nok?

Tænker du nu, at du faktisk gerne ville have mere energi i arbejdslivet, men at årsagen er, at du ikke helt kan se det dybereliggende formål med dit arbejde? Så er det slet ikke umuligt.

Først skal du sørge for at “tanken” er fyldt op ved at have sovet nok, spist rigtigt osv. Derefter skal du forsøge at skabe en forbindelse mellem dine egne dybtliggende værdier og det arbejde du laver. Du kan fx. stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvilken person vil jeg gerne opfattes som på arbejdet?
  • Hvilken adfærd kræver det, at jeg udviser, for at jeg kan opfattes sådan?
  • Hvordan skal jeg løse mine arbejdsopgaver for at leve op til denne adfærd?
  • Hvilken betydning har mine arbejdsopgaver for virksomheden og evt. mine kolleger?
  • Hvordan vil min arbejdskvalitet være, hvis jeg lever op til den adfærd, jeg ønsker?
  • Hvordan vil denne arbejdskvalitet påvirke resultaterne af mit arbejde?

Skriv dine svar ned og mærk efter om svarerne giver dig energi. Gør de det, er du helt sikkert på rette vej. Ellers prøv igen.

Denne rejse er ikke let, men den er givende, og den vil helt sikkert påvirke din personlige effektivitet og styrke din produktivitet.

Energi er nøglen til et godt og berigende liv. Jo mere energi du frigiver, jo mere får du igen. Bare du husker at lade “batterierne” op hver dag.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk