Hvorfor er det altid, at der er ekstra travlt op til ferien? Det er et spørgsmål, jeg ved mange stiller sig selv i disse tider.

Svaret skal dog oftest findes hos os selv, og det er ofte, at vi selv er skyld i, at der er mere på “tallerkenen”, end vi faktisk kan spise.

Men hvorfor skal vi nå det? Hvorfor skal de mål, vi har skudt hele foråret lige pludselig være færdige inden ferien? Det er som om, at det er den dårlige samvittighed, der er årsagen til  presset.

Hos MERE TID vælger vi at se på denne situation fra en anden vinkel.

Hvad sker der, når du har for travlt

Travlhed betyder ofte også et øget stressniveau i kroppen. Og det er ikke fordi, der er noget galt i at have stress i kroppen. Det er i de rigtige mængder sundt og giver ekstra energi. Det er dog vigtigt at huske, at når du bruger dine “muskler” i større grad, så skal de også restituere i længere tid. Husker du ikke restitutionen, vil det hurtigere end de fleste tror gå ud over produktivteten.

Når du har for travlt, går det derfor altid ud over din produktivitet. Travlhed over længere tid gør ofte, at du mister overblikket, og uden overblik så kan det godt være, du er effektiv, men din produktivitet vil være markant forringet. Travlhed gør ofte, at vi sætter fokus på at få ting gjort, men bare ikke altid de vigtigste ting.

For meget travlhed vil lige pludselig gøre, at du kommer i underskud i dine energiressourcer, og så kan du bare ikke præstere i samme grad. Det værste ved denne situation er, at du sjældent vil opdage, at du ikke præsterer på samme niveau. Forandringen kommer nemlig langsomt, men den kommer. Over bare 1 uge kan det betyde markant fald i din produktivitet.

Sænk “farten” en lille smule op til ferien

De fleste har mere travlt op til deres ferie. Ikke bare arbejdsmæssigt, men også i privaten. Det jeg synes er lidt komisk er, at når alle har travlt med at lave deres egne opgaver, så har de sjældent tid til at kigge på de opgaver, som andre har siddet og lavet til dem. Derfor når de oftest heller ikke at kigge på fx dine færdige opgaver inden deres ferie.

Der er altså sjældent en rigtig god grund til at give fuld gas op til ferien. Konsekvensen er stor og effekten er for lille.

Produktivitetsmæssigt er det derfor bedst, at du sænker dit niveau en lille smule, og kompenserer for det ekstra pres, der er i privatlivet. Det kan godt være, at det betyder, du vil nå lidt mindre, men du vil helt sikkert skabe mere værdi, hvis det er de rigtige og vigtige ting, du laver. Dette fremfor at fare rundt med vilde øjne og stresse alle omkring dig, fordi du har mere travlt end godt er.

For at få det maksimale ud af din sidste tid inden ferien skal du

For at komme godt på ferie og være produktiv helt op til, så vil jeg foreslå dig at:

  • Fasthold dit overblik – Sørg altid for at du har overblikket over dine vigtige opgaver. Denne tid er altid godt givet ud, og kommer igen mange gange
  • Beslut 3-4 uger før hvad du skal nå – Lav en plan 3-4 uger inden din ferie over, hvad du skal nå inden ferien. Flyt alt andet til efter ferien, og sørg for at reservere tid til det
  • Lav vær med at tage mere ind – Når du ved hvad du skal nå, så lad vær med at tage mere ind. Og hvis du af nødvendighed skal, så sørg for at du flytter noget andet til efter ferie. Hold hele tiden fokus på ikke at skabe unødvendigt pres hos dig selv
  • Reserver 1 dag pr uge du holder ferie inden – For at sikre, at du har tid til at nå de sidste vigtige ting, så gør dig selv den tjeneste at reservere 1 dag pr uge, du holder ferie, op til din ferie. På den måde vil du have lidt ekstra luft til at få det sidste gjort
  • Sænk ambitionerne om at nå alt – Lade være med at sætte ambitioner for rent bord, tom indbakke m.m. Planlæg i stedet din første tid efter ferien til at nå de opgaver, du vil have nået inden ferien

Sætter du fokus på, at din sidste tid op til din ferie skal være god og produktiv, vil du også opleve, at du får mere ud af din ferie og dermed kommer mere veludhvilet og produktiv tilbage.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk