Du har sikkert prøvet flere gange at have store mål for dig selv eller dit arbejde inden for det næste år eller længere frem.

Du har sikkert også oplevet ikke at nå disse mål. Eller måske ikke i den kvalitet eller til den tid, du oprindelig havde forestillet sig.

En af årsagerne til dette er ofte, at det kommer bag på dig, at tiden er så fremskredet. Når målet blev lavet i januar med deadline i december, så virker det som om, at du har masser af tid. Men pludselig er det oktober og deadline er om kun 2 måneder. For at nå målet skulle du måske bruge 3-4 måneder. I mange situationer er konsekvensen af dette ekstra pres, at du må gå på kompromis og levere dårligere kvalitet eller bruge mere tid på arbejdet, end du ønsker.

En anden årsag sker, når du “spænder buen” for hårdt. Fx beslutter du, at nu er det tid til at komme i form. Du kigger dig i spejlet, og visualiserer dig selv, som da du var 20 år, 15 kg lettere og fit, og så går du i gang. Nu skal der ske noget, og du ved det kommer til at blive hårdt. Det hårde arbejde betyder bare, at du 2 måneder senere giver op, for du kan ikke få det til at hænge sammen. Samtidig er der også begyndt at ske mindre ift. de første uger, hvor du virkelig kunne se, at du tabte dig. 4 måneder efter din beslutning er du derfor tilbage i samme vægt og situation, som da du startede.

Start småt men godt

Erfaringer fra mange studier viser, at det vigtigste du skal gøre for at nå dine mål er at bryde dine mål ned i handlinger/aktiviteter, som du kan lave om til vaner. Vaner som du kan gøre uden, at det kræver ekstraordinær energi af dig. Det er bare noget, som du gør, fordi det giver dig mening.

Det vigtigste er at få defineret handlinger, som føles overskulelige, og du kan klare uden store kraftanstrengelser. I stedet for at fokusere på slutmålet, skal du spørge dig selv, hvad du kan gøre i dag, som kan få dig tættere (bare lidt tættere) på målet. Det at få succes med en vane, giver også lyst til at lave flere.

Vil du fx gerne tabe dig, så start fx. med at sætte et mål, at du vil gå 5.000 skridt hver dag. Lad være med at tænke længere end det, indtil du når det. Efter lidt tid øger du gradvist målet, så du fx 3 måneder senere har et dagligt mål på de anbefalede 10.000 skridt. Når du når dette mål, tilføjer du måske en let aktivitet om morgenen, da en sådan vil påvirke dit humør positivt i 4-8 timer.
Når denne nye vane er i gang, begynder du måske at fokusere på, hvad du spiser. Du vælger fx gradvist at drosle ned på dit sukkerforbrug, og lidt senere fokuserer du på den mængde, du spiser. Og sådan kan det forsætte indtil du er der, hvor du gerne vil være.
Men det startede med, at du gik 5.000 skridt, og stille og roligt ændrede du vaner, så du nu vejer 15 kg mindre og er i bedre form. Og fordelen er at disse vaner fastholder dig, som du er nu, uden at du skal arbejde ekstraordinært for det.

Vil du gerne sælge mere, men hader canvassalg, så kunne du fx aftale med dig selv, at du hver dag kontakter en af dine eksisterende kunder for at høre, hvordan de har det. Når du har gjort dette i en periode kunne du fx tilføje et spørgsmål, hvor du spørger ind til, om de kender nogen du kunne kontakte, som vil have glæde, af det du sælger. Nu kunne du fx hver anden dag kontakte en af disse nye potentielle kunder, og henvise til at din kunde har sagt, at det måske havde deres interesse. Du får nu flere og flere kunder og tænker, at du også nu hver tredje dag kan ringe til nogen, som du slet ikke kender osv.

En dominobrik kan vælte en brik der er 50% større end sig selv

Dominobrikkerne er derfor en illustration på, at du skal starte med at fokusere på brikken foran dig. Når du først kommer i gang med disse daglige vaner, så vil du opleve dominoeffekten. Du vælter den første og har nu lyst til at gøre lidt mere, og sådan forsætter det.

For at du kan nå dine mål og få større succes med de ambitioner du har, er det vigtigt, at du hele tiden forholder dig til, hvad du kan få ind i din daglige personlige planlægning i dag uden at du skal anstrenge dig meget. Kan du overholde dette, er jeg sikker på, at du gradvist vil øge din produktivitet og over tid komme i gang med at vælte de store dominobrikker.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk