Jeg har læst bogen Essentialism af Greg McKeown. Temaet for bogen er at hjælpe os med at gøre mindre men bedre. Årsagen er, at når vi gør det, så skaber vi bedre resultater. Resultater, som gør en synlig og betydelig forskel i vores liv.

Mange af dem jeg møder oplever en verden, hvor de skal gøre en masse, som alt sammen er så godt som lige vigtigt. De oplever en forpligtelse til at klare næsten alt, og når de får en ny opgave, så siger de til sig selv, at den klarer de også.

En Essentialist ser en anden verden. Her vælger jeg blandt de få ting, som er rigtig vigtige. Jeg tror på, at jeg kan klare hvad som helst, men ikke alt.

Jeg tror de fleste inkl. mig synes bedst om essentialistens billede af verden. Det kan dog for rigtig mange være svært at se, hvordan man kommer fra kun delvist eller sjældent at være en essentialist, til at være noget man er.

Essentialism som mindset

Greg tænker på det at være essentialist som et mindset hvor:

 • du tænker på, hvilket problem du vil have frem for, hvordan du kan klare begge dele
 • du virkelig vil gøre en forskel frem for at tænke på, hvordan du kan nå det hele
 • du sørger for, at du har plads til at tænke og har tid til at kigge og lytte
 • du har tilladelse til at lege og visdom til at sove
 • du har disciplinen til at påføre dig virkelig selektive kriterier, for de valg du tager

Jeg oplever, at flere af ovenstående ting for mange i dag er mere eller mindre ligegyldige eller noget, som de tænker kun er nødvendigt en gang i mellem. De tænker måske, at det at gå på kompromis er nødvendigt. Det er det nok også, men går vi kompromis med ovenstående ofte, så er det en glidebane, der er svær at komme ud af.

Mange der i dag arbejder hårdt både i privat- og arbejdslivet oplever, at de har begrænsninger. For at bruge denne begrænsede tid bedst, er der en pointe i, at det at lave mere betyder ikke, at du producerer mere. Endvidere er det en pointe, at ved at lave mindre men tænke mere rent faktisk betyder, at du får bedre resultater.

Første skridt er at sige nej

For at komme nærmere det at være en essentialist betyder det for mange, at de i dag skal lave nye vaner og blive bedre i at sige nej. En af de vigtigste metoder til at starte denne proces, er at separere beslutningen fra personen. Vi kender det alle, du skylder en tjeneste, og nu står hun der så og beder om din hjælp og er i sidste øjeblik. Ja, rigtig mange gange i løbet af en dag forsøger folk at tage din tid.

Vil du øve disciplinen “at sige nej”, er her nogle gode måder:

 • Jeg vil gerne, men jeg har ikke tid – Min båndbredde er fyldt lige nu. – Et svar du bør give til mange
 • Hold en pause på 5-10 sek., og kom så med din dom, eller vent på at modparten skal sige noget igen. – Denne er rigtig god i dialog, fx når du ikke lige har en årsagsforklaring klar udover, at du ikke synes opgaven er vigtig nok for dig at lave
 • “Nej… men” metoden – Jeg kan ikke lige nu, men jeg kan her. – Denne kan tage luften ud af mange. De fleste forstår nemlig godt, at du har planlagt noget nu og fremadrettet. Ja, mange prøver faktisk bare at se om den går
 • Lad mig ligge kigge i min kalender og så vende tilbage til dig. – Er du en der tit siger ja, så er denne god, da den giver dig mulighed for at få perspektiv inden, du siger ja eller nej
 • Brug autosvar, hvis du har meget på programmet. – Har du nogle travle dage foran dig, så fortæl det til dine omgivelser gennem et autosvar
 • Sig ja, men hvad tænker du så jeg skal nedprioritere? – Kommer chefen til dig kan denne være relevant. Dette kun såfremt du har synliggjort din arbejdsbyrde i fx din kalender
 • Jeg vil gerne gøre et godt stykke arbejde, og når jeg tænker på de opgaver, jeg allerede har sagt ja til, så kan jeg ikke se, at jeg også kan løse denne. – Denne virker rigtig godt i næsten alle sammenhænge. Dette er absolut en af mine favoritter
 • Du er velkommen til at, og jeg kan hjælpe med dette. – Denne kan være god, hvis du kan se dig hjælpe med en del af opgaven. Samtidig hvis du absolut ikke mener, at det er din tid værd at lave det hele
 • Jeg kan ikke hjælpe dig, men har du spurgt? – Nogle gange er det tilfældigheder, der gør, hvem får hvilken opgave. Prøv at sende den videre på denne måde og se, hvad der sker 🙂

Sæt fokus på at starte

Skal der ske en stor forandring med din personlige produktivitet og effektivitet, så kan MERE TID kun anbefale, at du begynder at træne essentialistens kunst. Har du brug for hjælp til dette, er MERE TID din sparringspartner.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk