Ja, det lyder simpelt, men langt de fleste jeg møder kan ikke nævne deres vigtigste opgave for i dag, i morgen eller bare for denne uge. Når jeg spørger indtil til det, så kan de nævne mange opgaver, de gerne skulle have gjort, men de har ikke defineret den/de vigtigste.

Hvorfor er det nu også så vigtigt. Er det ikke bare at komme i gang og så få produceret noget. Det jeg ikke når i dag, når jeg nok i morgen. Ikke alt det snak, lad os nu få lavet noget.

Sådanne sætninger kunne sagtens være de svar eller tanker, jeg får, når jeg stiller spørgsmålet og den vigtigste opgave. I det følgende vil jeg uddybe baggrunden for, hvorfor vi bliver så meget mere produktive, når vi ved, hvad der er vigtigst.

Energi – din mest kritiske men begrænsede ressource

Alt hvad du gør koster på din “energitank”. Ved du ikke, hvad der er vigtigst, er du løbende nødt til at forholde dig til alle dine opgaver og tage stilling. Denne stillingtagen betyder, at du ofte flere gange skal forholde dig til den samme opgave. Det vil sige, at tager du løbende stilling til, hvad du nu skal, så bruger du løbende unødig energi.

Dette fremfor at beslutte vigtigheden første gang og planlægge, hvornår du vil løse denne opgave. Denne proces sparer dig for energi, som du i stedet kan bruge på at løse opgaver.

Når du bruger dit fokus på det, der betyder noget

At kende din vigtigste opgave, gør det også lettere at dedikere det nødvendige fokus på opgaven. Dette frem for at tildele dit fokus, til hvad der nu kommer først. Fokus kræver selvkontrol og mental kapacitet. Disse ressourcer har du desværre heller ikke i ubegrænset mængde.

Du kender måske det at mangle fokus, når du sidder en eftermiddag og virkelig skal koncentrere dig, men du kan bare ikke fastholde opmærksomheden. Du får ikke løst opgaven, men beslutter at løse den som det første næste dag. Næste morgen går det som en leg, og du får løst opgaven hurtigt og effektivt.

Årsagen til dette er fokus. Fordi det er en begrænset ressource, som vi tanker fuldt op gennem en god nats søvn, så har vi mest af den om morgenen. Derfor er det bl.a. om morgenen, at vi skal prioritere at løse vores vigtigste opgave.

Du skaber momentum

Endnu en fordel ved at kende og løse sin vigtigste opgave fra morgenstunden er, at den skaber momentum, som du kan bruge til de efterfølgende opgaver.

Du får simpelthen ekstra positiv energi tilbage i din “tank” ved at løse den. Du har nok selv haft oplevelsen af at lykkes og mærket den energi, der kommer heraf. Sådan kan du få det hver dag, ved at kende og løse din vigtigste opgave.

Få en vane, hvor du altid ved, hvad der er din vigtigste opgave

Kan du få skabt en vane, hvor du hver dag ved, hvad din vigtigste opgave er, så er du rigtig godt på vej.

Målet med dette er, at du hver dag skal arbejde dig hen mod at nå dine mål. Dette med større eller mindre skridt, men det vigtigste er, at du holder retningen og er i bevægelse.

Her er, hvad du skal tænke over for, at du kan etablere denne vane.

  • Planlæg det forud – For at kunne starte med mest mulig energi på tanken om morgenen, er det en stor fordel at have planlagt fx dagen før, hvad der virkelig betyder noget for dig næste dag. Du kan nu starte næste dag med det, du har planlagt og skabe momentum ved at løse det
  • Fasthold din beslutning – Undgå at ryge i fælden og lige kigge i indbakken, om der er kommet noget mere vigtigt. Har du gjort dit arbejde godt nok dagen før, må det, som var vigtigst der, stadig være vigtigt. Alt andet er oftest bare røgslør
  • Beløn dig selv, når du er færdig – Der er efter min mening meget lidt, som er bedre end at kunne klappe sig selv på skulderen for et godt stykke arbejde. Udover at det skaber momentum, er det også godt for moralen. Sørg for at belønne dig selv, når du har løst din vigtigste opgave. Vent til du er helt færdig og giv så dig selv noget, som du vil nyde. Det kan være helt små ting, som en god kop kaffe, et stykke chokolade e.l. Det vigtigste er, at du nyder det

At du hver dag bevidst kommer tættere på dine mål, er noget, som du helt sikkert kan blive afhængig af. Det vil påvirke din produktivitet markant og virkelig hjælpe dig med at skabe de resultater, du ønsker.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk