Når du skal fokusere handler det ikke om, at du skal kunne holde fokus på en ting i længere tid. Det handler i stedet om, at du skal hæmme forstyrrelser omkring dig i den tid, du har brug for at fokusere.

Jeg er i gang med at læse bogen Your Brain At Work. Bogen beskriver, hvordan vores hjerne arbejder i forskellige arbejds- og sociale situationer, og hvordan vi kan optimere disse situationer.

For mig betyder denne måde at forholde sig til fokus på, at en del brikker faldt på plads.

Hjernen kan ikke bare sætte fokus på en ting. Den lader sig distrahere af alt det, vi sætter foran den.

Kender du situationen, hvor du bare ikke kan få noget ud af hovedet? Dette selvom du virkelig prøver. Hvad med når du skal i gang med noget, og du hele tiden finder på andre ting at lave? Begge situationer hænger sammen med, at du ikke i høj nok grad har evnet at hæmme disse forstyrrelser.

Men hvad skal der til for at dette kan lade sig gøre.

 At holde fokus kræver energi

For at kunne hæmme forstyrrelser skal du først og fremmest have energi. Den del af hjernen der styrer din evne til at hæmme forstyrrelser kræver meget energi. Det går simpelthen galt for mange, når de skal fokusere, fordi de ikke har energi nok.

Derfor er det smarte valg at sørge for at etablere omgivelser og vaner, som gør, at du bruger mindst mulig energi for at holde fokus.

Er det ikke muligt for at skabe disse omgivelser, skal du være opmærksom på, at det vil betyde, at du ikke vil kunne fokusere i lige så lang tid.

Hvor lang tid du kan fokusere afhænger af, hvor stor din energitank er, og hvor meget du har tilbage.
Og bare lige for at sikre, at vi er enige om, hvilken type energi vi taler om, så er det ikke en, vi kan få gennem kaffe og andre energigivende læskedrikke. Her er søvn, ernæring, åndedræt og fitnessniveau, de afgørende kilder.

Hvordan kan jeg hæmme forstyrrelser

En meget effektiv måde til at undgå andre forstyrrelser, når du skal holde fokus er at sørge for at dit hoved er tømt.

Derefter skal du sørge for at skabe rammerne for at kunne fokusere optimalt med mindst mulig brug af energi. For mig har musik en afgørende indvirkning. Jeg har de seneste 6 md. brugt tjenesten focus@will, og den har erstattet mine tidligere løsninger.

Musik løser desværre ikke alt. Hvor meget aktivitet du har omkring dig har også en stor betydning. Kan du isolere dig og slå alle notifikationer fra dine digitale enheder fra, vil det have en meget stor indvirkning på, hvor meget energi du bruger af din tank.

Sidst skal du huske at tanke energi løbende. Tag fx en pause, gå en tur eller tag en powernap. Uanset hvad du gør, skal du sørge for at undgå at fodre din hjerne med nye ting, den skal tage stilling til. Sker det, skal du jo starte forfra igen.

At holde fokus kræver din fulde bevidsthed

Hvor lang tid du kan holde fokus hver dag, vil have en direkte indvirkning på de resultater, du kan skabe. Derigennem hvilken succes du vil opleve på jobbet og i livet.

At træne denne kompetence kræver, at du er bevidst om, hvordan din hjerne arbejder, og at du er løbende opmærksom på, hvordan den har det. Endvidere vil gode vaner støtte op omkring denne proces og gøre det lettere for dig.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk