Hvad gør du, når du skal skabe nye idéer? Rigtig mange svarer, at de venter på, at de kommer. Dette kan måske være en årsag til, at så mange ting bliver lavet i sidste øjeblik. Du har simpelthen ventet så længe på, at idéen skulle komme, og nu er der ikke tid til at vente mere.

Får du så idéen i sidste øjeblik? Måske – men for det meste må du nøjes med det bedste, du kan finde på til situationen. Det er nemlig næsten umuligt for vores hjerne at finde på noget nyt, når den er under for stort pres.

Det tager meget energi at finde på noget nyt

Skal du komme frem til nye idéer og ikke gamle idéer, som du tilpasser en smule, skal du skabe den rigtige situation for dig selv.

Der kræves en optimal situation for, at vi kan finde på noget nyt. Vores hjerne har som udgangspunkt præference for at arbejde med det kendte. Dette fordi den ved, at det betyder brug af mange ekstra energiressourcer, når der skal dannes nye idéer.

Endvidere kræver det, at vi skaber en tilstand, hvor der hverken er understimulation eller overstimulation af stress-og lykkestofferne (noradrenalin og dopamin).

Har du tænkt over, hvorfor du så ofte får dine nye idéer i situationer, hvor du er i gang med noget helt andet, og ofte slet ikke på arbejdet? Årsagen til dette kan fx være, at du ikke skaber de rigtige forudsætninger på dit arbejde for at kunne få nye idéer.

Du kan styre dine tanker og skabe rammen for nye idéer

Folk der er gode til at skabe nye idéer, er det fordi, de er bevidste om deres tankemønstre og kan justere dem. På den måde undgår de ikke bliver låst i faste tankemønstre, der hæmmer deres idégenerering. Dvs. at de skaber de rigtige rammer for, at idéer kan genereres.

Man kan sige, at de har skabt nogle vaner, som gør, at de bevidst styrer deres tanker, følelser. Derigennem får de den rigtige balance mellem stress-og lykkestofferne.

For der skal være lidt pres, men der skal også være plads, tid og begejstring, når du skal finde på noget helt nyt.

Når din hjerne er låst, kan du med fordel

Kan du mærke, at du ikke har den rigtige balance til at skabe nye idéer, kan du prøve disse 5 råd:

  • Fjern presset fra dig selv – Lav fx noget sjovt. For meget pres hæmmer dit potentiale. Hør fx en god sang, læs noget du synes er sjovt eller tag et spil på din mobile enhed. Få skabt en situation hvor du er opstemt
  • Tag en pause – En gåtur i det fri kan gøre en kæmpe forskel. Men bare det at komme væk fra opgaven. En social snak med en kollega, en kort meditation i 10 min. eller spis og drik lidt. Det er dog ikke at anbefale at gå i gang med en anden opgave eller fx læse email. Det vil næsten altid forværre dine muligheder
  • Skab ro i sindet – Du skal have ro i dit sind til at mærke de små idéer, inden de vokser sig store. Det er her det tit går galt for mange. Der er simpelthen ikke nok ro i hovedet. Ro til at tage notits af de små bemærkninger du får. Sørg for at du ikke har andre ting, der fylder, inden du skal i gang med at generere idéer. Skriv evt. de ting ned, som forstyrrer dig, inden du går i gang
  • Forsøg at forbinde informationerne frem for at dykke ned i et emne – En anden vigtig ting er ikke at blive for specifik til at starte med. Får du gået for meget i detaljer til at starte med, er der en stor risiko for, at du kommer til at overse nogle oplagte idéer. Det vil simpelthen koste for meget energi for hjernen, hvis den skal gå ned i detaljer. Den vil derfor være nødt til at lukke nogle andre tankeprocesser ude
  • Gør tingene så simple som mulige, og giv plads til små idéer og løse tanker – Forsøg hele tiden at se dine tanker fra helikopter niveau, og gør dem så simple som mulige. Det kan være svært at vide, hvilken idé der ved nærmere eftertanke er den rigtige. Vær derfor også så åben som mulig i denne idégenereringsproces. Noter dine tanker ned uden at dømme dem ude på forhånd

Sæt fokus på din hjerne

At skabe noget nyt er for det meste en super oplevelse, og det er også her din produktivitet virkelig får et positivt boost.
Træn din selvbevidsthed ift. hvordan din hjerne arbejder lige nu og skab nogle gode vaner. Vaner som vil hjælpe dig med at få din hjerne til at arbejde for dig og ikke imod dig.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk