Som fortsættelse på sidste uges indlæg om, hvorfor vores energi er vores mest kritiske ressource sætter dette indlæg fokus på den fundamentale energiressource i vores liv. Den fysiske dimension.

Uanset om du har et fysisk meget krævende arbejde, eller et som kun kræver lidt fysisk af dig, så har denne ressource en afgørende betydning for din produktivitet.

Årsagen til dette er, at den fysiske dimension udover at styre din årvågenhed og din vitalitet også påvirker din evne til at styre dine følelser, fastholde koncentrationen og tænke kreativt. Den har også en afgørende betydning, når du skal fastholde dit engagement ift. den “mission”, du er på.

Din fysiske energidimension

MERE TID er meget inspireret af bogen The Power of Full Engagement af Jim Loehr og Tony Schwartz. Det er med udgangspunkt i modellen fra denne bog, at jeg beskriver den fysiske dimension.

Tanken med ovenstående model er at synliggøre, at du skal arbejde med disse 4 dimensioner for at optimere din energi og produktivitet. Du skal behandle hver dimension, som en muskel. Du skal træne den og efterfølgende sørge for fornøden restitution.

I næste uges indlæg sætter jeg fokus på den følelsesmæssige dimension, som definerer kvaliteten af, det vi gør.

Hvor kommer din fysiske energi fra

Når det kommer til hvor stor en energibeholder, du har, så afhænger det af:

  • Hvordan du trækker vejret – Din vejrtrækning har en afgørende effekt på at skabe ro i din krop og i dit sind. Er du meget ophidset eller opstemt, så kan du med fordel fokusere på din vejrtrækning. En god øvelse i disse situationer er at trække luft ind ved at tælle til tre og puste ud ved at tælle til 6
  • Din ernæring samt hvornår du spiser – Formålet med at fokusere på din ernæring er, at den bør være en jævn forsyningskilde af kulhydrater og essentielle næringsstoffer. Bogen anbefaler, at du spiser 5-6 meget nærende måltider med lavt kalorieindhold hver dag. Der skal være ca. 3-4 timer mellem hvert måltid. Sidst skal du ikke spise mere til hvert måltid end, hvad du har brug for af energi frem til næste måltid. Ift. hydrering som også har en meget vigtig betydning, så anbefaler bogen, at du dagligt får ca. 2 liter vand. Dette udover, hvad du ellers drikker
  • Kvaliteten og kvantiteten af din søvn – Ca. 7-8 timers kvalitetssøvn hver nat er optimalt for at optimere kvaliteten af dit arbejde. Det er efter min mening den enkeltstående ting, som har størst positiv konsekvens på din produktivitet. Desværre oplever jeg for det meste, at det er her mange skærer først, når de mangler tid. Det er bare som at bide sig selv i halen. Aktiviteterne der sker i din krop, mens du sover er afgørende for at din krop fungerer optimalt den næste dag. Ja, du kan sagtens fungerer med mindre søvn, men jeg taler om at fungere optimalt
  • Din evne til at sørge for regelmæssige pauser i løbet af dagen – At give dig selv tid til at lade lidt op i løbet af dagen kommer dig tilgode mange gange. Bare det lige at komme væk i 10 min. fra en opgave, har stor betydning for din produktivitet. En gåtur alene vil forny dit fokus og din energi. Dette frem for at blive siddende selvom, du godt kan mærke, at du ikke kører på alle cylindre. Vær generelt opmærksom på, om du er ved at gå kold, og sæt ind før det påvirker dit arbejde. Et godt råd er, at du som minimum giver dig selv en pause på 10-15 min. hver 90 min. Og bruger pausen på at forny din energi
  • Dit fitnessniveau – Hvor meget du kan klare på en dag afhænger også af, hvor stor en energibeholder du har. Jo bedre form du er i desto større beholder. Ift. at opbygge din fysiske kapacitet så er intervaltræning bedre end længerevarende træning i jævnt tempo. Når det er sagt, så er alt bevægelse godt. Et godt råd er at bruge bevægelse i løbet af dagen, som et redskab til forny energi og samtidig opbygge dit fitnessniveau. Prøv også at starte dagen med en let træning (ca. 20 min.). Forskning synliggører, at det giver et energiboost på 4-8 timer

Giv dig selv gode vaner

At have gode vaner ift. ovenstående punkter vil have en afgørende påvirkning på din personlige produktivitet og din evne til at vinde på jobbet og lykkes i livet. Skal du i gang med at ændre vaner for at optimere ovenstående, så husk at start småt og sørg for, at du kan klare din nye vane under pres.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk