Du kender helt sikkert oplevelsen i kroppen, når du er irriteret. Det er frustrerende. Det er som om, der er nogen der har skruet op for volumenknappen, så alt bare larmer mere end normalt.

Det næste er, at det er utrolig svært at være produktiv, når du har det sådan. Dit overskud, din ro og dit overblik er som forsvundet, og det gør det meget svært at træffe den rigtige beslutning.

Formålet med indlægget i dag er at sætte fokus på, hvor stor en påvirkning vores følelser har på vores produktivitet. Dette både positivt og negativt. Min tanke er, at når vores følelser har en stor påvirkning på vores produktivitet, så er det bedst, hvis det ikke er tilfældigheder eller ydre påvirkninger, som har kontrollen over denne energi. Det skal i stedet være dig, og du skal vide, at du med fordel kan træne din bevidsthed for at optimere denne energi.

Udgangspunktet er igen bogen The Power of Full Engagement af Jim Loehr og Tony Schwartz. Det er med udgangspunkt i modellen fra denne bog, at jeg beskriver den følelsesmæssige dimension.

I næste indlæg sætter jeg fokus på den mentale dimension, som omhandler fokus, koncentration og kreativitet.

Se de 2 tidligere indlæg her: Din mest kritiske ressource, Din fundamentale energiressource.

Hvad er følelsesmæssig energi?

Bogen beskriver denne kapacitet, som vores evne til dygtigt at håndtere vores følelser, hvor formålet er høj positiv energi og fuldt engagement.

For at bruge denne energi skal du sætte fokus på glæde, gode udfordringer, eventyr og muligheder.

De primære drivkræfter for at kunne gøre det er din: selvbevidsthed og selvkontrol, din følelsesmæssige intelligens og din empati.
Bogen taler også om supporterende ”muskler”, som er din: tålmodighed, åbenhed, tillid og glæde.

Din evne til at beherske disse har en afgørende indflydelse på din evne til at skabe positive følelser og dermed energi.

Hvad giver dig følelsesmæssig energi?

Meget af vores følelsesmæssige energi kommer gennem interaktion med andre. I samspil hvor der er en god balance mellem at give, tage og lytte. Endvidere når du påskønner andre og selv bliver påskønnet.

Samtidig så giver positiv følelser mere energi, så når du først har fået dit positive energihjul i gang, så er det sværere at stoppe.

Du skal dog være opmærksom på, at negative følelser har stor magt. Generelt siger man, at der skal 5 positive oplevelser til at opveje en negativ. Det er derfor, det er så vigtigt at sætte fokus på din selvbevidsthed og selvkontrol.

Når energien smitter

Både positiv og negativ følelser smitter. En negativ person i et arbejdsmiljø, kan have en kæmpe negativ påvirkning på kollegernes følelsesmæssige energi og derigennem hele arbejdspladsens produktivitet. Derfor er det en rigtig god vane at minimere negative følelsesudbrud, men i stedet forsøge at slippe af med på en måde, som ikke påvirker andre.

Hvor negative følelser smitter mest og hurtigst så gør positive følelser det også. I sær handlinger, hvor du påskønner andre og virkelig tager dig tid til dem, har en stor positiv påvirkning.

Når du skal af med de negative følelser

Det gælder for os alle, at vi bør minimere tiden, hvor vores krop er fyldt med negative følelser. Men det kan være rigtig svært at slippe af med disse negative følelser. De spreder sig hurtigt og skal derfor helst stoppes i opløbet. Her kommer derfor 3 råd til, hvordan du kan stoppe negative følelser fra at tage din følelsesmæssige energi.

  • Giv dig selv ro – Når du mærker de negative følelser, så træn dig selv i at stoppe inden de tager over. Har du mulighed for det, så etabler en vane, hvor du går et sted hen eller en tur. Vigtigst er, at du kan være alene. Giv dig evt. mulighed for at lave noget sjovt eller hør fx noget musik, som du ved giver dig energi. Undgå at gå i dialog med andre, hvis din negative følelse kan smitte. Er du midt i et møde, så bed om 5 min. pause eller gå på toilettet
  • Revurder dine negative følelser – Du kan ikke undertrykke en følelse uden, at den bliver værre. Det hjælper derfor ikke at gemme følelsen væk under gulvtæppet. Forsøg i stedet at revurdere situationen. Måske handler det slet ikke om dig, men om personen, som negativt har påvirket din situation. Sig fx til dig selv, at du kan mærke, at du er ved at blive sur/utålmodig/urolig osv. Sæt et label på den følelse du oplever og hjernen vil skabe afstand til følelsen, så den ikke vil dominere
  • Sæt situationen i perspektiv – Når din fysiske energitank er tæt på tom, så kan selv små ting blive store. Når du mærker disse følelser, så hjælper det at perspektivere følelsen. Er det nu egentligt også så voldsomt, som min krop fortæller mig? Eller er det, fordi jeg er ved at være træt/sulten. En anden god sætning er at fortælle dig selv, at det lige nu bare er din hjerne der går amok, og at du ikke kan stole på den, når den er i denne tilstand

Værn om din positive energi

Din følelsesmæssige energi har en stor indflydelse på din egen og dine omgivelsers produktivitet. Værn om din positive energi og skab nogle gode vaner, som sikrer, at du har nok til både arbejds- og privatlivet.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk