Hvad er årsagen til, at du nogle gange bare kan frigøre mere energi end andre?

Hvorfor kan nogen finde energi i opgaver, som du synes er energidræbende?

Hvorfor er det, at du nogle gange hjælper andre, selv om det betyder, at du går på kompromis med, hvad du reelt kan håndtere?

Hvorfor er det nogle gange, at du kan føle dig fuldstændig udkørt?

For rigtig mange hænger ovenstående situationer sammen med, hvordan de bevidst eller ubevidst bruger eller overforbruger deres spirituelle energi.

Det er bare lettere at finde energi til en opgave, når den giver mening for os, men faren er også nogle gange, at vi bruger mere energi, end vi har. Dette netop fordi vi brænder for opgaven. Risikoen i denne situation er, at vi på sigt brænder ud. Det der også kan ske er, at vi ikke har nok energi tilbage, når vi kommer hjem til vores kære familie. Konsekvensen af denne situation er ofte konflikter, som tager endnu mere af vores energi.

Baggrunden er bogen The Power of Full Engagement af Jim Loehr og Tony Schwartz. Det er med udgangspunkt i modellen fra denne bog, at jeg beskriver den spirituelle dimension.

Se de 4 tidligere indlæg her: Din mest kritiske ressource, Din fundamentale energiressourceKvaliteten af det du giverDit mentale overskud.

Den spirituelle dimension

Den spirituelle dimension giver stor handlekraft i alle aspekter af vores liv. Den giver energi til vores passion, vedholdenhed og engagement.

Energien udspringer fra vores dybtliggende værdier og formål, som overstiger vores egen interesse. Energien, som kommer herfra, er din kraftigste kilde til motivation, vedholdenhed og retning.

Desværre er det ikke en uendelig ressource. Du skal opretholde din kapacitet ved at balancere forpligtelsen til andre med tilstrækkelig egenomsorg. Dvs. at hvis du ikke husker dig selv, så reduceres kapaciteten. Samtidig vil du også reducere kapaciteten, hvis du ikke giver energi fra dig selv til andre.

Generelt kan man sige, at din kapacitet er afhængig af:

  • Dit mod og overbevisning til at efterleve dine værdier
  • Din passion og engagement
  • Din integritet og ærlighed

Forudsætningen for virkelig at maksimere udbyttet af denne dimension er derfor, at du kender dig selv, og ved hvad du vil stå for. Dette billede af dig selv skal være tydeligt for dig selv og andre, og du skal få energi ved at tænke på, hvem du er, og hvad du står for.

Det andet element er, at du kan finde et formål og mening med den opgave, du er i gang med. Uden mening er det ikke muligt at frigøre energien. Dette uanset hvor meget du har. Konsekvensen af den manglende energi vil være, at opgaven tager længere tid at løse, eller at kvaliteten ikke bliver så god, som den kunne.

Find balancen og frigiv energien

Nøglen til at arbejde med denne dimension er balance. Balancen mellem at bruge og lade op. Her får du 3 råd, som kan hjælpe dig til at finde denne balance.

  • Skab sammenhæng mellem opgaven og dine dybtliggende værdier/passioner – Hvad gør du, når du ikke har energi i en opgave. Et rigtig god idé er at finde en relation mellem opgaven og dine værdier. Sæt fokus på hvordan løsningen af opgaven har lighed med, hvem du er og dit formål. Se endvidere om du kan finde en sammenhæng mellem, hvordan denne opgave i et større perspektiv har en forbindelse til dine passioner. Fx er det nødvendigt at lave opsøgende salg for at komme ud at snakke med kunder. Synes du ikke den opsøgende del er spændende, men at selve dialogen virkelig er noget, der giver dig energi, så kan du med fordel sætte fokus på gode kommende dialoger, når du laver opsøgende salg
  • Sørg for tilstrækkelig egenomsorg – Nøglen i dette råd er tilstrækkelig. Ikke for meget og ikke for lidt. Gør det til en vane, at du løbende holder øje med dit energiniveau. Undgå at brænde dit lys i begge ender. Tilpas din arbejdsmængde til dit energiniveau og sørg løbende for at fylde på din energitank. Du skal vide, at overforbrug en dag kan have konsekvenser for de kommende dage. Det bedste råd er derfor ikke at bruge mere, end du har på tanken, og altid gemme lidt til uforudsete situationer
  • Prioriter tid til det der virkelig giver dig energi – Når du gør det, du virkelig er glad for, så giver det dig også ekstra energi. Sørg derfor for at du løbende får givet dig selv tid til disse aktiviteter. Det er fx ikke en jordomrejse, vi taler om, selvom det kunne være dejligt. Prøv at identificere de ting, som giver dig tilfredsstillelse i dagligdagen, og som understøtter dit formål. Planlæg dem og fasthold dem i størst mulig omfang. Disse aktiviteter er ofte nøglen til, at du oplever en større succes i livet

Skab forbindelse til dig selv og dit formål

Din spirituelle energi er nøglen i forhold til, hvor stor en energifrigørelse du kan præstere i alle situationer af dit liv. Jo bedre forbindelse du har til dig selv og dit formål, jo større kapacitet har du.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk