Har du prøvet at komme lidt slukøret hjem fra arbejde, fordi du ikke har nået alt det, du gerne ville? Sker det tit for dig?

Et alternativ til denne oplevelse er at komme hjem med en følelse af succes over at have nået det vigtigste i dag.

Det interessante er, at der ikke behøves at være forskel på baggrunden for disse to forskellige situationer. To personer kan have nået det samme på arbejdet, men have en vidt forskellig oplevelse af, hvordan dagen er gået.

Vores forventninger har en afgørende indflydelse på vores oplevelse af succes eller fiasko. Det interessante er, at vi selv styrer vores forventninger. Så hvorfor ikke skabe flest mulige succesfulde dage?

Baggrunden for forventninger

Forventninger er oplevelsen af hjernens opmærksomhed mod en belønning eller trussel. Eftersom der er tale om en oplevelse i din hjerne, så er det muligt at ændre denne oplevelse.

Du har fx mulighed for at revurdere trusler, så de på sigt kan blive belønninger og omvendt. Hjernen ved jo ikke bedre end, hvad du fortæller den, og hvad du har lært den.

Fordi hjernen hele tiden forsøger at spare mest mulig energi, vil dine vaner have stor indflydelse på, hvordan du indledningsvis oplever situationer. Ønsker du at ændre din oplevelse til en anden, skal du løbende revurdere dine førstehåndsindtryk. Dette tager energi og tid, men det er absolut muligt.

Når dine forventninger hæmmer din produktivitet

Hvorfor nu alt den snak om forventninger? Årsagen er at rigtig mange af de handlinger, du gør hver dag, tager udgangspunkt i din forventningshistorik.

Rigtig mange laver den fejl, at de ikke får afstemt forventningerne med sig selv og med andre inden de går i gang med arbejdet. De lader i stedet deres hjerne styre dem hen mod belønningerne uden at tænke på konsekvensen. Konsekvensen kan være, at du risikerer, at skyde forbi dine eller andres forventninger og dermed risikerer at bruge unødig tid og ressourcer. Sørg derfor altid for at bruge tid på at identificere, hvad der virkelig betyder noget, inden du starter.

Her kommer andre eksempler på nogle forventninger, som kan ødelægge din produktivitet:

  • Jeg kan sagtens have tre møder efter hinanden og være nærværende på alle tre
  • Jeg kan sagtens have flere ting i gang samtidig, som kræver stor tankekraft af mig
  • Jeg kan sagtens lige nå denne ekstra opgave også selvom den ikke er så vigtig
  • Jeg kan sagtens arbejde effektivt i mange timer uden at holde pause
  • Jeg præsterer bedst, når jeg er presset
  • Jeg behøves ikke ret meget søvn for at præstere

Hvordan sikrer du, at du opnår dine forventninger

Du skal være opmærksom på, hvordan opnåede eller uopnåede forventninger påvirker dit dopamin niveau. Din hjerne udskiller bl.a. dopamin, som et tegn på, at der er sket noget godt for dig. Dette er årsagen til at mange løbende holder øje med deres e-mail. Dette fordi “der kunne jo komme noget spændende”.

Sæt derfor fokus på ikke at sætte dine forventninger for højt. I mange situationer er dine forventninger måske en ønsketænkning og har ikke noget med virkelighed at gøre. Forbliv i stedet positiv ved at gøre tingene bare lidt bedre, end du forventede. Revurder endvidere din situationen, når du ikke opnår dine forventninger.

Tre råd som kan hjælpe dig til at få realistiske forventninger

  • Afprøv dit førstehåndsindtryk – Giv dig selv den gode vane lige at tænke tingene igennem to gange inden du går i gang. Se tingene fra flere sider. Stol endvidere ikke på din dømmekraft, når du er ophidset. Dette både i positiv eller negativ grad. Kan du mærke at din hjerne er “oppe at køre”, så giv dig selv en pause inden du gør mere
  • Afstem altid forventninger med andre – Inden du påtager dig en ny opgave så tag aldrig for givet, at du ved, hvad den anden tænker. Spørg altid ind eller bed personen om at beskrive yderligere. Har du ikke tid til at afstemme forventninger så vent med at træffe en beslutning
  • Hav en plan for din dag – Sørg for at du ved, hvad du skal nå i dag. Husk endvidere altid at estimere, hvor lang tid dine prioriteter tager. Har du ikke overblik, så er det så meget lettere at falde i. Vi kan ikke nå alt det vi gerne vil. Derfor skal du vide, hvad der er vigtigt, og hvad er bare noget, som du gerne ville gøre

Jeg oplever selv, at jeg en gang i mellem bliver taget af strømmen. Men når det sker, er det vigtigste, hvor lang tid du lader dig flyde med den. Dette frem for at svømme ind til kanten og få overblik igen.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk