Her får du en række spørgsmål, som kan hjælpe dig med at vurdere dit nuværende arbejdstempo: Hvor tit er du i god tid? Hvor tit har du møder, som ligger lige op af hinanden, og du ankommer lige i sidste øjeblik eller måske et par minutter for sent? Hvor ofte er du lige i sidste øjeblik med en opgave? Hvor tit tænker du, jeg kan lige nå denne opgave også, og så stopper jeg for i dag? Hvor tit er du ude af døren i sidste øjeblik? Hvor stor del af din dag arbejder du i et travlt tempo? Hvor ofte oplever du, at du er bagud?

For rigtig mange er travlhed et personligt succesparameter. Når jeg har travlt, så får jeg noget for hånden, og så skaber jeg noget. At være bagud er fint, for så har jeg hele tiden noget at lave.

Problemet med denne tankegang er bare, at den i langt de fleste tilfælde gør os langsommere, som betyder, at vi ikke skaber de resultater, vi kunne.

Hvad sker der egentlig med os, når vi haster?

Vi bruger ekstra energi, når vi har travlt og haster. De betyder, at vi kører kortere på literen på en tank, som har begrænset kapacitet.

Samtidig påvirker det vores kognitive kapacitet negativt, når vi maser på uden at skabe tid og plads til restitution dagen igennem. Vi opbruger simpelthen vores tænkekraft hurtigere og ender med at vores limbiske system (vanerne) tager over. Når det sker, er det slut med, viljestyrke, kreativitet, koncentration og fokus.

Konsekvensen af disse 2 ting er for det meste, at det vi laver vil tage længere tid, og at det ikke bliver i så god kvalitet, som det kunne.

Hvorfor er så mange fokuseret på, at travlhed er godt?

Jeg tror, der er en sammenhæng mellem, de mange muligheder vi har og manglende prioritering.

Langt de fleste har mange flere opgaver, end det er muligt for dem at nå. Dette uanset arbejdsmængde. Vi bliver endvidere løbende bombarderet med information, og derfor er det let at miste overblikket og “drukne”. Reaktionen herpå er at holde os oven vande. Men det er svært at have overblik, når man kun lige har hovedet i vandoverfladen.

Sidst er der en tilfredsstillelse ved at løse opgaver. Dette uanset størrelse. Bare det at “have gjort” udløser dopamin i vores hjerne, som gør os kortvarigt glad.

Hastværk er lastværk

Ordsproget er stadig meget relevant og løsningen er arbejdsdage, hvor der er plads til at sprinte, men også til efterfølgende nødvendige restitution.

For at opnå det er den store udfordring prioritering og overblik. Uden hele tiden at have styr på disse 2 elementer er det alt for let at fare vild.

5 situationer hvor du skal sætte tempoet ned

Her kommer 5 situationer, hvor det er vigtigt, at du tager dig tid og ro til at sikre, at du er med.

  • Når du ikke har tid til at få overblik – Planlægning er det halve arbejde, og alligevel er det noget mange tager for let på. Giv dig selv den gode vane at gennemgå din dag inden du starter på den. Brug minimum 10-15 min. Beslut hvad du SKAL nå og estimer tid. Går din plan itu i løbet af dagen, så lav en ny inden du går videre. Overblik styrker din ro og dit fokus
  • Når du ikke ved, hvad dagens vigtigste opgaver er – Hvilke opgaver er det, som virkelig har en afgørende betydning for, at du kommer i mål. Du skal kende disse opgaver, og du skal sørge for at bruge din bedste tid på dagen på dem (hvor du har mest energi). Lad ikke noget komme i vejen for at du kan løse disse opgaver
  • Når du lige har lavet en stor opgave – Har du lige brugt en stor energiressource på at løse en stor opgave, og du tænker, jeg tager lige en mere. Så stop. Sørg altid for at lade op, når du har brugt energi i længere tid. Tag en pause, gå tur m.m. Brug 10-15 min. og fyld lidt energi på tanken igen. På den måde vil du undgå at løbe tør, når du allermest har brug for det
  • Når du skal arbejde under pres – Vær meget opmærksom på dig selv og din hjerne, når du er under pres. Du skal altid forsøge at skabe ro omkring dig, da der ikke er noget udbytte af, at din hjerne er urolig, irriteret, frustreret. Isoler dig selv og minimer forstyrrelser. Lav en plan og tag et skridt af gangen
  • Når du skal evaluere din dag – At give dig selv tid til at reflektere over din dag giver stort udbytte. Stop 20 min. før du skal hjem og kig tilbage på din dag. Flere undersøgelser viser at tid til refleksion øger din produktivitet med helt op til 25%.

Vi kan lære af elite sportsfolk

Vi kan i denne disciplin lære meget at elite sportsfolk, hvor det er de sidste procenter, som kan have en afgørende betydning. Hastværk, manglende ro og overblik er ikke en del af deres dag, og de har helt styr på deres prioriteter.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk