Du har travlt. Rigtig travlt. Hele tiden er der opgaver, der skal nås. Faktisk føler du dig det meste af tiden bagud og måske endda utilstrækkelig.

For rigtig mange betyder denne travlhed, at der ikke er tid til at holde overblik. Jeg ved at mange tænker, at det ikke heller ikke har den store betydning, da der alligevel hele tiden kommer noget uforudset. Ja, det virker lettere bare at få fart på og komme i gang.

Ulempen ved denne tankegang er, at der bliver mere fokus på “at gøre” end på “at være”. Med det mener jeg, at fokus meget ofte bliver på at gøre nu og her frem for at fokusere på de ting, som virkelig skaber de langsigtede resultater. Disse opgaver som virkelig har stor indflydelse på de langsigtede resultater, har det med at blive udskudt, fordi der hele tiden er noget, der haster.

Det værste ved “at gøre” adfærden er endvidere, at den sætter fokus på, hvad der kan gøres, men ikke hvad der skal gøres. For at vende dette fokus er overblik den afgørende faktor.

Hvorfor er overblik så vigtigt

Overblik er vigtigt, fordi det hjælper dig med at prioritere, hvad der er vigtigst. De fleste kan i dag ikke nå alt det, de gerne vil, og derfor skal der prioriteres. Dette så du sikrer, at dine vigtigste opgaver bliver lavet i den bedst mulige kvalitet.

At have overblik er essentielt for at optimere din ro og dit fokus. Disse 2 elementer er afgørende for, hvor produktiv du er. Jo mere ro du kan skabe inde i dit hoved og omkring dig, jo mere vil du kunne præstere, da du på den måde ikke skal bruge energi på at hæmme andre tanker og forstyrrelser. Og hvor meget energi du bruger er nøglen til, hvad du kan skabe på en dag.

Når du skal fastholde overblikket

Når du skal have og fastholde overblik er det nødvendigt at tage stilling til, hvad du skal lave, og hvor lang tid det tager. Men du skal også forholde dig til det, du endnu ikke ved kommer. Rigtig mange har hver dag 1-2 timers arbejde, som de fra dagens start endnu ikke ved, hvad er. Du skal sørge for have reserveret tid til det uforudsete hver dag.

Du skal altså finde en metode/vane, som altid kan hjælpe dig med at have og fastholde overblik. Her kommer 6 råd, som du bør integrere i denne vane.

  • Går din plan itu, så lav en ny, inden du går videre – Ja, det er nogle gange nødvendigt at justere din plan. Du kan ikke forudse alt. Vær i denne situation glad for, at du har synliggjort dine vigtigste opgaver, så du nu hurtigt kan træffe en ny kvalificeret beslutning. Hvorfor du skal lave en ny plan, inden du går videre, er for at undgå den frustration, du får, fordi din plan ikke holdt. Når du laver en ny plan, som du kan stå inde for vil denne frustration forsvinde, og dermed stjæler frustrationen ikke din energi. Sker det ofte, at din plan ikke holder, så er det en god idé at identificere, hvilke årsager der kan ligge bag. Måske kan du arbejde dig uden om disse årsager, eller også skal du planlægge efter dem
  • Hav et system du stoler på, og som du kan klare under pres – Komplekse planlægningssystemer har det med at blive nedprioriteret, når du er under pres. Du skal have et system, som er enkelt og lige til for dig. At fastholde overblik betyder, at du ikke skal bruge dit hoved på at huske ting og kan se, hvad du skal have gjort i dag. Har du ikke er godt system i dag kan du fx. starte med hver dag at synliggøre dine 3 vigtigste opgaver i dag. Derudover skal du have en prioriteret to-do liste, som kan give dig et samlet overblik og dine resterende opgaver
  • Estimer altid hvor lang tid en opgave tager – Inden du prioriterer hvilke opgaver, som du vil løse, skal du vide, hvor lang tid de tager. Dette for at sikre at du ikke får planlagt mere, end du kan nå. Når du estimerer tid, betyder det også, at du prioriterer og afstemmer forventninger om udbytte af den enkelte opgave. Denne proces er meget givende. Er det en opgave, som du først skal løse om nogle dage eller senere, så gør dig selv den tjeneste at skrive dine tanker om denne proces ned. På den måde vil du med det samme kunne fortsætte den proces som tidsestimeringen igangsætter og undgå, at den går tabt
  • Planlæg 50% mere tid end du regner med til en opgave – Vi er generelt alt for optimistiske med vores tid. Derfor er denne huskeregel vigtig for at sikre, at dit overblik og planlægning holder. Når du løser opgaver, som du næsten er sikker på varigheden af, så væn dig til at tillægge 50% ekstra tid. På opgaver som du er mere usikker på, bør du tillægge 100% eller 200% afhængig af din usikkerhed. Formålet er, at du har tid nok til at færdiggøre din opgave på en gang og undgår at ende der, hvor du må stoppe midt i opgaven og så bruge tid på at huske, hvor du kom til, når du senere starter på den igen
  • Opdel store opgaver i mindre bidder – At reservere en hel eller flere dage til en opgave/projekt er ikke en god idé. Disse dage ender alt for ofte uproduktivt. Når du har større opgaver, så start med at bruge tid på at dele dem op i mindre opgaver/processer. Opgaver som du kan lave på fx 30 minutter til maks. 3 timer. Konkretiser hvad du skal lave i hver underopgave. Denne opdeling hjælper dig med at sætte fokus på hver opgave, men gør det også meget lettere, når du evt. skal justere din plan. Det er trods alt lettere at finde 2 timer her og der end at finde hele dage
  • Planlæg/reserver så du har tid til pauser og afbræk – Uden restitutionspauser dagen igennem vil du opbruge dine energiressourcer hurtigt. De fleste af os har, hvad der svarer til 2-3 timers tungt kognitivt arbejde i vores daglige energitank. Det er derfor vigtigt, at du bruger tid på at forholde dig til, hvornår du skal bruge energi dagen igennem, men også hvornår du skal lade op. Alternativt ender du sandsynligvis med ikke at have viljestyrke nok til, når det gælder

Overblik styrker din ro og dit fokus

At have overblik dagen igennem er en fantastisk fornemmelse, som giver dig overskud, ro og handlekraft til at kunne vinde på jobbet og lykkes i livet.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk