Vi kender det alle. Vi skal i gang med en opgave, men beslutter så at lave en eller flere overspringshandlinger og gå i gang med noget andet. Oftest er konsekvensen af denne handling en kortvarig lettelse. Desværre erstattes denne følelse hurtigt af dårlig samvittighed og yderligere pres. Dette kan så føre til, at vi igen udskyder og fortsætter med denne handlemåde helt indtil, det ikke er muligt længere.

Denne type adfærd koster os en masse unødig energi og frustration, men den giver os også en belønning, nemlig lettelsen ved at jeg ikke skal løse opgaven nu og her.

Hvorfor springer vi over

Jeg har bl.a. læst bogen “The Now Habit” af Neil Fiore. Her beskriver Neil, at hovedårsagen bag overspringshandlinger er at undgå at blive overvældet og at undgå fiasko.

Han beskriver tre årsager til, at personer foretager overspringshandlinger.

 • som en indirekte metode til at modstå pres fra autoriteter
 • som en metode til at undgå frygt for fiasko ved at skabe en undskyldning for en skuffende eller ikke helt perfekt præstation
 • som en forsvarsmekanisme mod frygt for succes ved at hindre os i at gøre vores bedste

Generelt fortæller Neil, at personer ikke foretager overspringshandlinger, fordi de er dovne eller irrationelle, men fordi det giver mening. Årsagen bag denne mening kan være deres sårbarhed over for kritik, fiasko/fejl eller deres egen ufuldkommenhed.

Sæt fokus på egen-dialog og selvbevidsthed

Vil du ud af denne vane med overspringshandlinger er første skridt at acceptere, at du som person ikke er perfekt. Det er menneskerne omkring dig alligevel heller ikke. Du skal acceptere, at du laver fejl, og i stedet se på den læring du får gennem disse fejl.

Sæt fokus på hvordan du italesætter opgaver på. Det vil gøre det lettere at få startet. Prøv at ændre din oplevelse af opgaverne gennem måden, du omtaler dem.

 • Erstat “Jeg skal” med ” jeg vælger”
 • Erstat “Jeg skal være færdig” med “Hvornår kan jeg starte” (og hvor)
 • Erstat “Det er så stort og uoverskueligt” med “Jeg kan tage et lille skridt”
 • Erstat “Det skal være perfekt” med “Jeg kan være menneskelig”

Hold generelt øje med dine følelser og bliv bevidst om, hvorfor og hvordan de påvirker din oplevelse og beslutning. Har du bekymringer, så skriv dem ned på et stykke papir og sig til dig selv, at du vil kigge på dem senere. På den måde giver din hjerne dig ro og giver dig plads til at tænke på noget andet.

Husk at have plads til leg

Et vigtigt argument for mange der foretager overspringshandlinger er, at de føler de fortjener pausen. Dette fordi arbejdet er så hårdt.

Sørg derfor for at du har planlagt pauser til leg og restitution dagen igennem. På den måde har du noget at se frem til. Disse pauser bliver din belønning for at blive færdig med det, du har planlagt. Det er meget bedre for din produktivitet, at du arbejder hen imod noget, du har lyst til. Noget som samtidig vil forny din energi uden at give dig dårlig samvittighed. Dette frem for at du vilkårligt afbryder dig selv med overspringshandlinger.

Det vigtigste er at få startet

Det vigtigste du skal gøre for at komme i gang er at sætte fokus på at starte og ikke på at slutte. Til dette får du her 4 råd, som vil hjælpe dig med at komme i gang:

 • Gør det til din ambition at arbejde 30 minutters sammenhængende – Alt for tit er vores præstationsforventninger årsag til, at vi ikke kommer i gang. Skab i stedet en ambition du kan lykkes med. Vend dig evt. til at bruge pomodoro-teknikken
 • Start småt – Vend dig til at gå i gang med det du kan. Det vigtigste er at få startet og derefter holde momentum. Kan du ikke overskue hele opgaven, så definer det du kan og gå i gang. Overblikket skal nok komme senere
 • Start op med at lave en uperfekt men menneskelig indsats – Tænk på din opstart som dit første udkast i stedet for den perfekte udgave. Pres dig selv til bare at få skrevet noget ned. Når du får oveblikket, så kan du gå i dybden og justere
 • Etabler 20 sek. reglen – Bliver du tit forstyrret af e-mail, websider eller lignende? Gør dig det til en vane at gøre det lidt sværere for dig at tilgå disse ting. Skab en barriere som gør at det minimum vil tage dig 20 sek. at åbne din e-mail. Gem fx ikonet i en mappe, så du ikke lige kan trykke. Sørg også for at du fx hver gang skal indtaste din kode. Brug evt. et program som focusme til at blokere relevante hjemmesider i en given periode

Vi får alle lyst til overspringshandlinger i ny og næ. Det er vel egentlig ganske naturligt. Målet er, som jeg ser det, at vi undgår den mere eller mindre konstante tyngden af dårlig samvittighed og pres, som virkelig påvirker vores muligheder for at vinde på jobbet og lykkes i livet.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk