Jeg møder ofte personer, som fx har læst bøgerne 7 gode vaner, Slug frøen eller Getting Things Done. De har også været på flere personlig effektivitets og Time Management kurser. Generelt oplever de egentlig, at deres værktøjskasse er godt fyldt med de rigtige værktøjer, men alligevel oplever de ikke, at de er produktive.

Årsagen til dette er i langt de fleste tilfælde, at de har glemt eller er uopmærksom på det vigtigste element, når man skal være produktiv – ENERGI. Energi er vigtigere end tid. Energi er vigtigere end de bedste metoder. Uden energi giver kroppen nemlig dig ikke de nødvendige værktøjer for at være produktiv.

Det svarer til at have en helt fantastisk bil stående i carporten. Den har alt i udstyr og komfort, og er en drøm at køre i. Det eneste problem er bare, at den ikke har noget brændstof i tanken.

Time Management sætter fokus på tid, men når din krop ikke har energi nok, så er det altså lige meget hvor mange ninja-tricks og metoder, du kender. Din hjerne og krop vil alligevel lede dig til overspringshandlinger m.m. og dermed væk fra den produktive vej.

Det hele starter med nok søvn

Skal du have en chance for at lykkes med din dag, så er nok søvn en forudsætning. Søvn er nøglen, da det er når, du sover, at din energitank bliver fyldt op. Og kun når du sover. Der er ingen genveje, som vil give dig en langsigtet virkning.

Du kan måske klare en til to dage med mindre søvn, men derefter vil du ikke kunne undgå, at din produktivitet bliver påvirket.

Har du sovet nok, betyder det også, at du har fuldt kapacitet af viljestyrke fra morgenstunden. Viljestyrke er nøglen til at få ting gjort, som du ellers ville have sprunget over, fordi du ikke havde nok energi.

Vi skal vænne os til at tænke energi dagen igennem

Når MERE TID træner personer, og vi begynder at snakke energi, så oplever de fleste, at der ikke er noget nyt i det, der bliver sagt. Alligevel er det meget få, som dagligt giver energi den nødvendige prioritet.

Det er som om, at de tror, at de kan tvinge kroppen til at makke ret, når der er behov for det. Gør som jeg siger, og så kan vi se på dit velbefindende senere – måske…

Sådan fungerer det desværre ikke. Læs bl.a. dette indlæg om hvor stor en procentdel din hjerne bruger af din samlede energimængde. Vores hjerne er en af kroppens største energislugere, og får den ikke nok, går den i standby mode. Hjernen i standby mode er ikke noget, du ønsker. Her hersker overspringshandlinger og andre forstyrrelser.

Vores fysiske energikapacitet er altså nøglen til, hvor produktive vi kan være hver dag. Vi skal derfor løbende fastholde en bevidsthed på, hvor meget der er tilbage på tanken.

Giv dig selv og din krop tid til at tænke og være

Det du giver dig selv, får du igen. Vi kender alle udtrykket “Du bliver, hvad du spiser”. Det samme kan siges inden for mange andre områder. Sætningen “Du når, hvad du har energi til” gælder fx i dagligdagen.

For at kunne være produktiv dagen igennem og så godt som hver dag, så er det nødvendigt, at både du og din krop løbende får tidsrum, hvor der er plads til at tænke og være.

Jeg er selv stor fortaler for gåture, som jeg ser, som et meget produktivt arbejdsredskab. Har du en stor opgave, som du lige skal tænke over, så gå en tur med det. Har du brug for en kort pause, så gå en tur. Det er en virkelig god måde at tanke energi på og samtidig få ro på en hårdt arbejdende hjerne.

Du skal altså planlægge din dag, så du løbende har mulighed for at sænke tempoet og tanke energi, få overblik og ro på dig selv. Det kan fx bare være 10 min. hver anden time, hvor du lige tager en opsamling. Den tid du bruger her, vil du helt sikkert få flere gange igen.

Vores krop kan ikke arbejde på fuldt knald en hel dag, og det er kun med en fuld nats søvn, at du har fuld energi. Tænk på dette og etabler vaner, som kan hjælpe dig med at sikre, at du maksimerer din produktivitet og derigennem optimerer dine muligheder for at vinde på jobbet og lykkes i livet.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk