Tænk på noget du gør ofte. Du møder fx på arbejde, og uden at du tænker nærmere over det, så går en automatiseret proces i gang. Du tænder computeren – du henter en kop kaffe – du åbner dit e-mailprogram – du skal lige se om, der er sket noget på de sociale medier osv.

Ca. 40% af vores daglige beslutninger er automatiseret gennem vores vaner. Vores vaner har derfor i mange sammenhænge stor indflydelse på vores resultater. Dette både på godt og ondt.

Jeg ser et stort uudnyttet potentiale i, at mange ikke bruger nok bevidsthed på den indflydelse, vaner har på deres adfærd og handlinger. Det er der selvfølgelig en god grund til. Baggrunden for vaner er netop, at hjernen er doven og vil spare mest mulig energi. Derfor har den automatiseret en række rutiner og handlinger, som vi tit gør, hvis de giver os en belønning.

Alle vaner giver dig en belønning

Belønning er nøglen for, at rutiner og handlinger bliver til en vane. Uden en belønning generes en vane ikke. Hvorfor er det fx kaffe, du starter med at drikke om morgenen? Hvad tror du din belønning med en kop kaffe er?

Disse belønninger er desværre langt fra ensbetydende med, at der sker noget godt for dig eller din arbejdssituation. Det kender vi alle, når vi spiser for meget eller fx bruger længere tid, end vi ønsker på de sociale medier.

For at arbejde med vores vaner er vi nødt til at finde ud af, hvad vores belønning er for at gøre, de ting vi gør. Det ved de færreste af dem, jeg starter med at træne. De gør det jo bare.

Det du skal finde ud af er, hvad der får dig til at hungre belønningen. Du skal forsøge at identificere den indre følelse belønningen giver dig. Dette frem for den eksterne oplevelse. Hvorfor er det fx at rigtig mange kontrollerer deres e-mail så mange gange om dagen? Den eksterne oplevelse kan fx være brug for overblik, hvor den indre følelse måske nærmere er nysgerrighed og behov for hurtig tilfredsstillelse ved at kunne svare på et par nye e-mails. “Så har jeg da lavet noget produktivt i dag” eller “Så skal jeg ikke tænke på det”.

Hvad sætter dine vaner i gang?

Vil du have et dybere kendskab til dine vaner, skal du kende triggeren. Alle vores vaner starter med en trigger, som kan være en af 5 ting:

  • Hvad er klokken? – Er det et bestemt tidspunkt på dagen
  • Hvor er du? – Er du på et bestemt sted
  • Hvem er med dig? – Når du er sammen med, så…
  • Hvad har du lige lavet? – Når jeg har spist skal jeg altid…
  • Hvilken følelse har du lige nu? – Når jeg bliver overvældet, har jeg altid brug for…

Det kan nogle gange være svært at identificere, hvilken af ovenstående som er den vigtigste, men gennem eksperimentering kan du teste det. Og det er vigtigt, at du kender triggeren, såfremt du ønsker at ændre på vanen.

Hvis du ønsker at lave dine vaner om

Forskning har vist, at vores vaner aldrig forsvinder. Kommer du i kontakt med triggeren, så er der risiko for, at du ryger tilbage i dit vante mønster.

Skal du lave en ny vane, så siger nyere forskning, at det tager omkring 66 dage at etablere en varig vane. Det afhænger dog alt sammen af, hvor hurtig vi kommer til at hungre belønningen. I situationer, hvor du kan skabe en stærk hungren, kan du etablere vanen ret godt på nogle uger.

Forskningen viser også, at det smarteste, når du skal lave om på vaner, er at genbruge trigger og belønning fra en eksisterende vane. Årsagen bag er, at de allerede er godt forankret hos dig, og dermed skal du ikke bruge energi på at etablere nye.

Forudsætningen for at kunne bruge dette råd, er at du er bevidst om netop trigger og belønning i dine vaner. Er du ikke det, så er det stedet at starte. Tag en vane af gangen og brug nogle dage på at lære den bedre at kende. Test så om din teori holder, inden du går i gang med at justere rutinen omkring triggeren og belønningen. Når du har styr på det, kan du finde en rutine, som kan erstatte den nuværende.

Husk at det tager tid at ændre vaner, men når du først har nogle, som du er tilfreds med, så får du tiden mange gange igen.

Du skal kunne klare ændringen under pres

En sidste vigtig ting, når du skal arbejde med nye vaner. Du skal altid forholde dig til, at du skal kunne klare, det du vil under pres. Rigtig mange glemmer denne detalje, hvilket meget ofte er årsagen til, at de ikke lykkes. Det koster energi at arbejde med vaner, så du skal huske at reservere energi til denne proces.

De fleste ved de har vaner, men kun de færreste tænker over dem. Har du vaner, som hæmmer dig i at vinde på jobbet og lykkes i livet, så er det måske på tide at gøre noget ved dem. For at lykkes så husk at gøre det i et tempo, som du kan klare under pres.

Vil du vide mere om vaner, så kan jeg bl.a. varmt anbefale bogen “The Power of Habit” af Charles Duhigg.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk