Du kender sikkert fornemmelsen, hvor du bare er helt psykisk udmattet. Du har ikke lyst til at træffe en eneste beslutning. Det du har brug for er at være alene og få noget fred og ro.

Jeg tror, vi alle oplever denne situation i større eller mindre grad, og især om aftenen når vi er trætte. Problemet er bare når den opstår midt på dagen, og der er flere timers arbejde og familietid tilbage.

Når vi har det sådan, er det rigtig svært at få lavet de opgaver, som virkelig gør en forskel. Ofte vil vi i stedet ty til overspringshandlinger. Det er endvidere svært at have overskud til nærvær med familien, når vi kommer hjem, og risikoen for konflikter er øget væsentlig.

Disse dage sker, men hvad nu hvis du ofte har det sådan? Er det tilfældet, så kunne det tyde på, at du ikke giver dig selv tilstrækkelig egenomsorg.

Hvad er tilstrækkelig egenomsorg

Før du kan være der for andre, skal du være der for dig selv.

Tilstrækkelig egenomsorg betyder, at du energimæssigt og spirituelt/åndeligt får det, du har brug for at blive ladt op til et niveau, hvor du har overskud til at være der for dig selv og andre.

Hvor meget vi hver især har brug for varierer meget, så du skal eksperimentere for at finde ud af, hvad du behøver.

Der er en direkte sammenhæng mellem dit energiniveau, og hvor meget af din spiritualitet du bruger, til hvor stor din motivation er, din evne til at være vedholdende og din evne til at fastholde retning. Når du ikke har sørget for nok tilstrækkelig egenomsorg, så får det direkte indflydelse på din produktivitet og dit syn på dine omgivelser. Fx kan din lunte blive kortere, og du gør sandsynligvis opgaver sværere, end de reelt er.

Du skal lytte efter flere gange om dagen

Vi har kun en hvis mængde energi hver dag, og hvor stor og hvor fyldt vores energitank er, er især afhængig af vores søvn, ernæring og fitness niveau.

Jeg oplever mange mennesker, som kl. 14 har brugt næsten alt deres energi, og derefter kører de på reserverne. Det ender sådan for mange af dem, fordi de ikke lytter til deres krops signaler i løbet af dagen. De har fx ikke planlagt tid til “restitutions-pauser” og åndehuller for hjernen, og derved får de ikke stoppet op og mærket efter, før det er for sent.

Vi kan her lære rigtig meget af elitesportsfolk. De er meget bevidste om, hvor vigtig deres restitution er for deres samlede udbytte. Når de fx har haft et hårdt træningspas, så ved de, at der vil gå nogle dage, inden de igen er fuldt restitueret. Derfor tilpasser de den efterfølgende træning, så den ikke belaster deres restitutionstid yderligere. Har du haft en eller flere hårde arbejds-perioder/-dage, så tænk over hvor lang restitutionstid, du har brug for, og planlæg opgaver i den periode, som understøtter din restitution.

De gode vaner, som sætter fokus på tilstrækkelig egenomsorg

Ønsker du at få maksimalt udbytte af din hjernekapacitet og optimere dine muligheder for at vinde på jobbet og lykkes i livet, så prøv at integrere nogle af disse vaner i din hverdag.

  • Gør det til en vane at stoppe op efter 25 min. arbejde. Giv dig selv et åndehul på 5 min. når du har arbejdet i 25 min. Læs mere om pomodoroteknikken her. På den måde vil du få tid til at mærke efter og mulighed for at justere inden det er for sent
  • Gør noget for dig selv, som giver dig ro. Meditation/mindfullness er et super værktøj til dette. Bare 10 min. hvor du sidder roligt og fokuserer på dit åndedræt kan gøre en stor forskel
  • Gå en tur et par gange om dagen. Integrer generelt bevægelse løbende dagen igennem. Bevægelsen vil udover at give dig energi øge blodtilførslen til din hjerne og styrke din tænkekraft
  • Sørg for at få sovet nok. Nok søvn er den vigtigste enkeltstående ting, du kan give dig selv

Tilstrækkelig egenomsorg er noget af det vigtigste du kan sætte fokus på. Tænk på eksemplet fra flyveturen. I nødstilfælde hvor iltmaskerne kommer ned, skal du altid først selv tage iltmasken på, før du hjælper andre.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk