Viljestyrke er noget, vi alle ønsker, at vi havde uanede mængder af. Det ville nemlig være dejligt, hvis du altid havde selvkontrol til at gå i gang med de svære opgaver, når du havde planlagt dem. Det ville være godt, hvis du havde et ekstra overskud efter kl. 17, så du kunne få gjort de ting, du havde planlagt derhjemme.

Desværre er viljestyrke en begrænset ressource, og vi bruger af den hver eneste gang, vi skal kontrollere vores tanker, følelser, impulser og præstationer. I bogen Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength af Roy F. Baumeister og John Tierney har de bl.a. undersøgt, at vi bruger op til 4 timer hver dag på at modstå disse fristelser i prioriteret rækkefølge:

 1. Spise – “Jeg er sulten – Måske efter noget lækkert”
 2. Sove – “Jeg er træt/uoplagt”
 3. Afslapning – “Jeg kunne godt bruge en pause”
 4. Sex – Denne må du selv komme med eksempler på 🙂
 5. E-mail – “Er der mon kommet noget spændende i indbakken”
 6. Surfe på nettet – “Jeg skal også lige kigge efter”
 7. Høre musik – “Jeg har brug for noget, det kan sætte gang i mig”
 8. Se TV – “Det er så rart at slappe af her”, “Bare lige et afsnit mere på Netflix”

Prøv at sætte fokus på, hvor ofte du i løbet af en dag prøver at kontrollere dine lyster ift. ovenstående.

Når du løber tør for viljestyrke

Vi har alle prøvet at løbe tør for viljestyrke. Du mærker en øget irritation uden egentlig at kunne forklare hvorfor. Det virker som om, der er skruet op for volumen i måden, hvorpå du oplever ting på. Du har sværere ved at træffe selv lette beslutninger. Dine impulser til at spise, drikke og bruge penge øges og er sværere at holde nede. Du vælger den sikre, kendte og lette vej, frem for den svære, ukendte og måske mere rigtig. Du har generelt lettere ved at lave overspringshandlinger.

For at minimere ovenstående situationer gælder det om at træne din bevidsthed, så du bliver opmærksom på, om du er ved at løbe tør, inden du gør det. Der bliver nemlig ikke truffet mange gode langsigtede beslutninger, når du er løbet tør for viljestyrke.

Selv trækker jeg ofte viljestyrke kortet op, når jeg kan mærke, at jeg er lav på selvkontrols-brændstof. Jeg italesætter som oftest til mine kære, at der ikke er mere tilbage, og at vi må tage denne dialog m.m., når jeg igen har mere viljestyrke på tanken. Inden jeg tillærte mig denne adfærd, prøvede jeg at tage dialogen – selv med lidt viljestyrke tilbage. Det lykkes kun meget sjældent, og endte tit med konflikter/irritation/frustration. I dag undgår vi dette ved at acceptere vores begrænsninger, når vi ikke har nok viljestyrke tilbage på vores tank.

Når du gerne vil øge din viljestyrke kapacitet

En fuld nats søvn på 7-8 timer er vejen til en fuld tank af viljestyrke. Derudover er ernæring, hydrering, at have ro omkring dig og at holde løbende pauser dagen igennem nogle elementer, som kan vedligeholde og begrænse brugen af din nuværende kapacitet. Men en ting er at fastholde sin nuværende kapacitet. Det er faktisk muligt at udvide denne kapacitet gennem træning. Ja, du kan få mere viljestyrke, end du har i dag.

Ønsker du at gå i gang med denne træning skal du vide, at din selvbevidsthed spiller en stor rolle, når du skal træne din viljestyrke. Det samme gør din evne til at lave klare linjer for dig selv. Linjer som sætter en klar standard for din adfærd, og som du kun meget sjældent bryder. Disse linjer skal hænge sammen med, hvordan dit fremtidige jeg ville ønske, du reagerede. Dvs. at når du kigger dig i spejlet og evaluerer den pågældende handling, så skal du kunne lide, det du ser.

En stor fordel, ved at sætte fokus på selvkontrol i et område, er at det påvirker de andre områder i dit liv positivt. Din selvkontrol vil styrke dine handlinger i andre områder. Du overfører simpelthen disciplinen.

Her får du 5 træningsråd, som med regelmæssig træning vil øge din viljestyrke-kapacitet. Prøv en eller flere af dem af. Husk at det vigtigste er at få startet.

 • Træn din selvkontrol – Prøv at bruge dine formiddage nogle gange om ugen på at gøre en af disse øvelser: Sæt fokus på din kropsholdning – Brug din uvante hånd, når det er muligt – Undgå at bruge bandeord og slang
 • Hold orden omkring dig – Hold løbende orden på dit skrivebord og på dit kontor. Udover at roen vil spare på din nuværende kapacitet, så vil selvkontrollen til løbende at holde orden også øge din kapacitet
 • Find den rette balance – Træn din evne til at forudse, hvor stor viljestyrke-kapacitet den enkelte handling/opgave vil kræve af dig. Sørg for ikke at have for mange krævende opgaver på en dag. Husk at evaluere på dine forudsigelser, så du kan fejre og optimere dem
 • Lav regelmæssig fysisk træning – Når du træner øges din blod- og ilt-tilstrømning til hjernen, hvilket styrker din selvkontrol. Derudover vil det at træne regelmæssigt også styrke din kapacitet, da du får gjort det, du har sat dig for
 • Gør de ting færdige, du har sat dig for – Har du besluttet noget, så gør alt hvad der er indenfor fornuftens grænser for, at få det lavet. Når du i adfærd gør, hvad du har sat dig for øges din viljestyrke-kapacitet

Sæt fokus på at træne din viljestyrke

Det er meget forskelligt, hvor stor viljestyrke-kapacitet vi har hver i sær, men uanset hvor du er i dag, har du mulighed for at udvide den. Går du i gang med at træne den, er jeg sikker på, at du vil opleve stort udbytte både i privat- og arbejdslivet.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk