Jeg har før skrevet om, hvad du skal tænke over inden ferien og efter ferien, samt hvordan du skal undgå stress op til ferien. Nu er det tid til at sætte fokus på selve ferien. Har du svært ved at slippe arbejdet helt i din ferie, er dette indlæg til dig.

Ja, det bedste for dig ville være at give slip og fokusere 100% på dig selv og dine nærmeste. Men nogle gange er det svært at koble forbindelsen til arbejdet helt. Det kan være tanken om, hvad der så ligger til dig, når du kommer tilbage. Det kan være det projekt eller den opgave, som du er nøgleperson på, som bare ikke må gå i stå, mens du er på ferie. Ja, det kan også være, du har brug for at hjælpe de kolleger, som har brug for din hjælp, mens du er væk. Uanset årsagen så oplever du et behov.

Hvad betyder det for dig, når du kan slappe af uden at tænke på arbejdet?

Du ved, du har brug for at få ladt “batterierne” op for at fungerer bedst mulig. Din energi er din mest kritiske ressource. Når du holder weekend giver det dig mulighed for at toppe op på din energikapacitet, men i ferier af længere varighed kan du bygge en ekstra dimension på. Det er dimensionen, det giver dig en dybere mening med din tilværelse. Og denne dybere mening vil give dig ekstra motivation, engagement og vedholdenhed.

For at opnå denne dybere mening betyder det, at du har brug for plads til at tænke og være. Brug for plads til tilstrækkelig egenomsorg og brug for kvalitetstid med dine nærmeste. Det er når du har denne tid og plads, at du kan relatere til dig selv som forældre, ægtefælle, ven, familiemedlem. Motivationen for at bruge den tid kan være, ikke at fortryde det senere i livet. Se fx. denne artikel der viser, de top 5 fortrydelser døende mennesker har.

Arbejde i ferien og samtidig have plads og tid til at tænke og være

Forudsætningen for at kunne arbejde med din dybere mening i ferien er, at du har tid og plads til det. Når du samtidig gerne vil holde forbindelsen til arbejdet, så prøv disse råd.

  • Afstem forventninger med familien og dig selv – Det er vigtigt, at du får skabt klare forventninger med dig selv og familien. Dette så du undgår dårlig samvittighed og sure blikke. Bruger du fx mere end 15 min. hver dag på arbejde, så tag en snak om dit behov og lav en aftale, I kan blive enige om
  • Sæt en bestemt tid af hver dag – Det er ikke en god idé dagen igennem løbende at holde dig opdateret. På den måde vil du hele tiden have arbejdsinformation i din hjerne, og det skal du undgå. Er aftalen, at du fx bruger 1 time hver dag, så brug denne time på én gang i et bestemt tidsrum. Sørg for at du holder din aftale ved fx at tage tid. Brug tiden til både at håndtere mail og telefonopkald/-beskeder, og væn dig til ikke at tage arbejdsopkald eller behandle e-mails på andre tidspunkter end i denne periode
  • Beslut hvad du kan og ikke kan – For at du ikke bliver frustreret undervejs i ferien, så beslut fra start, hvad du kan løse, og hvad du ikke kan løse, mens du er på ferie. Forhold dig fx til hvor du kan gøre den største forskel, og gør kun det. Det gælder ikke om at være helt med men om at have overblik. Besvar fx kun e-mails, hvor du ved, at dit svar ikke skaber nye spørgsmål
  • Synliggør forventninger autosvar på e-mail og tlf. – At være tydelig for hvad dine arbejdsrelationer kan forvente, vil hjælpe dig meget. Fortæl at du i dette givne tidsrum og kun i dette kontrollerer dit arbejde. Skal de have fat i dig er det fx. mellem kl. 16-17. Fortæl at du kun arbejder med dine vigtige opgaver. Informer om hvad de ellers kan gøre, fx kontakte en kollega
  • Spar tid ved at bruge skabeloner – Hav skabeloner klar til at besvare dine e-mails og telefonbeskeder. Fortæl at du har set deres e-mail eller modtaget telefonbeskeden, og hvornår du vil vende tilbage. Brug gerne SMS til at svare på telefonbeskeder. Du behøver ikke ringe tilbage. Husk at de fleste har mere brug for at vide, at du kigger på deres e-mail på et bestemt tidspunkt end på at få svar tilbage nu og her

Skab gode rammer efter din ferie

Disse råd sikrer ikke, at du kommer tilbage fra ferie uden, at der ligger en bunke til dig, men du kan have overblik over den. For at tackle din bunke anbefaler jeg, at du reserverer “egen tid” de første dage efter ferien. Gør det i god tid, så andre ikke tager tiden fra dig.

Jeg synes det vigtigste ved at holde ferie er at nyde tiden og virkelig få skabt energi, motivation og engagement til efter ferien. Jeg ønsker dig en rigtig god ferie.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk