Du har ligesom jeg nok oplevet denne situation flere gange. Det er aften, og du sidder og nyder at kunne slappe af foran fjernsynskassen. Du ved egentlig godt, at du snart burde gå i seng, men det er bare så godt at sidde her. Kl. er 21:30, og du mærker trætheden men tænker, at du lige har plads til endnu et afsnit mere på Netflix. Når det er færdigt ca. 1 time senere, så føler du dig ikke længere så træt og tænker, at du lige kan se lidt mere. Da du kommer i seng kl. 23:30 kan du ikke falde i søvn og ligger et godt stykke tid, inden det endelig sker.
Næste morgen når vækkeuret ringer kl. 6, er du træt og uoplagt, men tænker, at det kan et bad og lidt kaffe nok klare.

Selvom jeg altid har været god til at sove, har jeg prøvet denne situation mange gange uden at tænke så meget over det. Men med den viden jeg har i dag, kan jeg ikke forstå, at jeg har truffet disse valg så ofte, som jeg har gjort.

Jeg er i de seneste år blevet klogere på søvn og vigtigheden heraf, men jeg har i sommer haft ekstra fokus på at lære mere om søvn. Jeg har bl.a. læst bogen Sleep Smarter af Shawn Stevenson og deltaget i et Sleep Summit.

Denne viden har forstærket mit fokus på søvn, som en afgørende faktor for at få gode dage med høj produktivitet og velvære. Og for mig er det blevet vigtigere at få sådanne dage end at blive underholdt at fjernsynet om aftenen.

Hvorfor får søvn ikke den opmærksomhed, den er værd

Mange tager søvn for givet. Det er noget, vi gør uden at tænke nærmere over det. For nogle er det et nødvendigt onde, som bare skal overstås. For mange er det noget af det første, de skærer ned på, når de har travlt.

Generelt undrer jeg mig over forholdet af viden, vi har om kost og bevægelse, og så hvor lidt vi ved om søvn. Vi kan gå op i det nyeste sportsudstyr og køkkenudstyr til madlavning, men søvn…

Er søvn er ikke bare at sove 8 timer i et mørkt og køligt rum, og så har jeg gjort mit?

Nogle fortæller endda deres arbejdskolleger, hvor meget de har arbejdet aftenen før, og hvor lidt de derfor har sovet den forgangne nat.
Hvorfor kan vi sige til os selv, at det er ok at skippe søvnen et par dage?

Effekten af for lidt søvn

Sammenlignet med udhvilede personer så viser test, at personer som lider af søvnmangel fx er 14% længere om at løse en opgave og laver 20% flere fejl.

Der er forsket ret meget i effekten af søvnmangel og udover effekter som bl.a. reduceret viljestyrke, forringelse af vores sociale adfærd, negativ påvirkning af vores tænke- og beslutningskraft, så går det udover den interne oprydning, som kroppen foretager, når vi sover.

Denne oprydning har en afgørende påvirkning på, hvor optimalt vores krop fungerer. Sover du generelt for lidt, så ender det med, at der ligger “affald” og blokerer for dit optimale jeg.

5 råd som optimerer effekten af din søvn

Her er nogle råd, som jeg selv har testet af med rigtig god effekt.

  • Få sollys nok – Din søvncyklus er voldsomt påvirket af, hvor meget sollys du får i løbet af en dag. Får du i løbet af dagen for lidt naturligt lys og så for meget kunstigt lys om aftenen, vil det negativt påvirke din evne til at sove. Få mest lys om morgenen, da det igangsætter din naturlige dagsrytme.
    Husk at selv på en overskyet dag leverer solen 10 gange mere lys end normal indendørs belysning. Sæt derfor fokus på at komme ud dagen igennem
  • Skab et soveritual – Brug de sidste 30-60 min. inden du skal sove på at skabe et soveritual, som fortæller din krop, at nu er det tid til at sove. Undgå så vidt muligt fjernsyn i den periode. Fx laver jeg selv lidt udstrækning, børster tænder og hører lydbog i ca. 10 min. inden, jeg lægger mig til at sove
  • Sov mellem kl. 22-02 – Få mest mulig søvn i tidsrummet kl. 22-02. Her er vores hormonproduktion størst. Du kan sagtens have sovet 8 timer og føle dig træt, hvis en stor del af din sovetid ikke ligger i dette tidsrum. Vi er stærkt afhængige af vores hormonproduktion, og denne har udviklet sig tusindvis af år og er ikke sådan til at ændre.
    Fx. sker der omkring kl. 22 et skifte i kroppen, som skyldes at dit melatoninniveau øges. Er du vågen, når det sker, kan det føles som om, du får ny luft. Bruger du denne “nye luft” på andet end at sove, så går det ud over din krops interne oprydning
  • Sov omkring 7-8 timer – Når vi sover frigøres væksthormon, så vores krop kan vedligeholde og reparere vores muskler og bl.a. mindske mavefedt. Søvn hjælper også med at styrke hukommelsen og ændrer bogstaveligt cellestrukturen i hjernen ved at gennemvaske den med væske. Når du sover, er kroppens “oprydningssystem” 10 gange mere aktivt, end når du er vågen. Det er bl.a. derfor, det er så vigtigt at få sovet. Husk også at som med alt andet så arbejder kroppen i cyklusser. Når det kommer til søvn varer en søvncyklus ca. 90 min. Du skal helst have 5 cyklusser for at processerne har nået hele vejen rundt
  • Sæt fokus på din blodsukkerbalance – Det du spiser har afgørende betydning, for din søvnkvalitet. Vores mave og fordøjelsessystem har bl.a. stor betydning for dannelsen af melatonin, som er et afgørende hormon for at sikre søvn med højest mulig kvalitet. Noget af det vigtigste at sætte fokus på i den forbindelse er vores blodsukkerbalance. Jo mere jævnt og stabilt dit blodsukker er, jo bedre vil du sove. Prøv derfor at minimere dit indtag af sukker og hurtige kulhydrater

Sæt fokus på at eksperimentere

Jeg har over de sidste måneder eksperimenteret med disse råd, og kan mærke en tydelig forskel. Jeg har simpelthen endnu mere energi. Sæt fokus på at optimere din søvn og prøv at lave dine egne eksperimenter og nye vaner. Beslut dig for at gøre en eller flere af tingene i 3-4 uger og evaluer så herefter. En god idé er at lave en lille evalueringslog, så du kan følge og huske udviklingen.
Sov godt :).

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk