Ro er noget, langt de fleste ikke oplever, de får nok af i løbet af en dag. Jeg oplever rigtig mange, som hungrer efter ro. Jeg oplever endda nogen, som helt har givet op ift. at få ro omkring sig. Dette er ikke ensbetydende med, at de ikke mangler ro. De har bare resigneret ift. at få det.

Du kender nok fornemmelse af ro omkring dig, og du kender også effekten af ro. Du kan bedre fokusere og koncentrere dig. Du har mere tålmodighed og er mere nærværende. Du er mere kreativ. Du har mere energi. Du får hurtigere løst opgaven og resultatet er bedre.

Når du er opmærksom på fordelene ved ro, hvorfor kan det så alligevel være så svært at fastholde. En årsag kan være, at dit arbejdsliv føles som at være i en hvirvelvind. Du “bliver kastet” frem og tilbage mellem opgaver, ændrede prioriteter, forstyrrelser, møder osv.

Jeg synes rigtig godt om hvirvelvinden som metafor for, hvordan arbejds- og privatlivet ofte kan føles. Det optimale vil være at kunne stoppe denne hvirvelvind. Det tænker jeg er muligt, hvis der etableres kultur og vaner, som sikrer, at det ikke er muligt at skabe hvirvelvinden eller fjerne den, når den begynder. Det er dog et større projekt, og dette indlæg sigter i stedet mod at hjælpe dig med at skabe ro, mens du er i hvirvelvinden. Ja, for at blive i metaforens verden, så hjælper dette indlæg med at få dig ind i midten af hvirvelvinden, hvor der er mest ro.

Den indre ro og ydre ro

Inden du går i gang med at finde din ro, så skal du skelne mellem indre ro og den ydre ro. Den indre ro kan du lettere styre og påvirke, hvor den ydre ro straks er sværere. Den indre ro styres af, hvordan du har det samt din krops reaktioner på forskellige påvirkninger. Den ydre ro er afhængig af dine omgivelser og deres adfærd.

Din indre ro er derfor afhængig af din sindstilstand, mens den ydre ro er afhængig af dine omgivelsers sindstilstand. Som du nok har regnet ud, er det derfor svært at påvirke den ydre ro eller uro. Målet er derfor, at du fokuserer på din egen indre ro frem for at blive frustreret over den manglende ydre ro.

 Hvordan optimerer du din indre ro

Det første du skal vide, når du skal optimere din indre ro er, at det ikke kan lade sig gøre med mindre, du har overblik. Overblik er nøglen til at have ro omkring dig. Selvom du gemmer dig helt væk, så har du kun ro, hvis du har overblik over din dag, uge samt dine prioriterer og opgaver.

Du har sikkert prøvet at sidde et sted, hvor der ikke var nogen form for larm, og alligevel larmede dit hoved helt vildt – Husk også at… Er det nu også det rigtige jeg gør… Hvad går jeg glip af, mens jeg sidder her… Fik jeg nu også… osv.

Indre ro er derfor ikke direkte afhængig af, hvor mange forstyrrelser du har, men i langt højere grad, hvordan du tackler og forebygger dem.

Det gælder altså om at have et system, der fastholder dit overblik. Et system som du kan håndtere under pres. For hvis du ikke kan klare det under pres, så bliver du blæst omkuld ved første vindstød. Og vindstød er der mange af i hvirvelvinden.

Når du skal styre din indre ro

Hvem vinder kampen (uroen eller roen). Det er op til dig. Her kommer nogle råd, som kan hjælpe dig med at optimere din ro eller finde roen igen, når du kortvarigt har mistet den.

 • Når du mister overblikket – Sker det, at du kortvarigt mister overblikket så lav den vane, at du stopper op og laver en ny plan, inden du går videre. På den måde fastholder du din indre ro og sparer en masse energi
 • Hold øje med og mærk hvordan din hjerne har det – Stop op regelmæssigt og mærk efter. Er din hjerne opstemt, urolig, irriteret, så er det på tide at holde en pause.
  Det bedste er at gå en kort tur på 5-7 minutter. Uden elektronik. Gå et sted, hvor visuelle forstyrrelser fra fx butikker er minimeret og sæt fokus på at nyde naturen. Gå helst den samme tur hver gang, da hjernen så understøtter din adfærd.
  Alternativt sæt fokus på dit åndedræt og lav 4-6 dybe ind- og udåndinger, hvor du får luften “helt ned i maven”.
  Sidst har bare 5 minutters meditation en kæmpe effekt
 • Minimer støj omkring dig – Brug musik til at fjerne baggrundsstøj og sæt din hjerne i det rigtige gear. Jeg har gode erfaringer med tjenesten focus@will. Generelt har instrumentalmusik den bedste virkning. Dvs. brug ikke radio og hitmusik. Bruger du det samme musik, så vender din hjerne sig også til, hvad der skal ske, når den hører det, og det sparer dig energi
 • Hold orden omkring dig – Jo mindre din hjerne skal hæmme jo bedre. Sørg derfor for, at du ikke har andre ting omkring dig end det, der er relevant for den konkrete opgave
 • Forudse dit behov – Tænk over hvilke opgaver, som kræver mest ro for dig. Skab så rammerne for, at du kan løse dem i det miljø, der er optimalt for dig. Kan du arbejde hjemme, så gør det med de opgaver, som kræver mest at dig. Isoler dig alternativt i et mødelokale eller lignende

Sæt fokus på din indre ro

Ro har afgørende påvirkning på din personlige produktivitet og dine muligheder for at vinde på jobbet og lykkes i livet. Sæt fokus på at fastholde din indre ro og mærk forskellen.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk