I denne uge blev jeg ramt af sygdom og måtte blive i sengen. Det var rigtig irriterende for jeg havde en masse ting planlagt, som jeg gerne ville have lavet i denne uge. Ting som jeg synes er vigtige og endda haster.

Ja, sygdom kommer desværre sjældent belejligt. Udover at kroppen fysisk tager energi for at komme af med sygdommen, og derigennem efterlader kun lidt til mig, så skabes der også en stresssituation hos mange. Dette med udgangspunkt i det, de nu ikke kan nå.

Når vi trodser sygdommen

Jeg har i mit arbejdsliv alt for mange gange taget syg på arbejde, hvor jeg skulle have været blevet hjemme. Men hvad er konsekvensen af denne adfærd? Bl.a. at:

  • jeg er længere tid om at blive rask, da min krop ikke får den nødvendige hvile
  • der er risiko for, at jeg får smittet kolleger
  • jeg sender signaler om, at man bør komme på arbejde, når man er syg
  • jeg præsterer ikke optimalt, da jeg samtidig skal kæmpe med sygdommen

Ingen af ovenstående grunde er særligt tiltalende, men hvorfor så alligevel tage af sted?

Jeg tror årsagen ligger i, at man bliver opslugt af tanker om det, der skal gøres nu og her. Tanker om de forpligtelser man har sagt ja til, som ikke bliver lavet, hvis ikke man kommer på arbejde. Samtidig kan man ikke overskue, hvornår man ellers skal nå disse opgaver, da kalenderen i forvejen er alt for fyldt.

Var det så bare tilfældet, at det virkelig gjorde en stor forskel, hvis man kom syg på arbejde, så måske ok da. Desværre er der min oplevelse, at planen om at tage syg på arbejde og få lavet disse “vigtige” opgaver meget sjældent holder. I mange tilfælde ender det med, at vi alligevel finder ud af, at vi ikke har “kræfter” til at få disse ting lavet. Vi ender i stedet med at lave den type opgaver, som man kan lave under sygdom. Dette er oftest overfladiske opgaver uden langsigtet påvirkning.

Det skal nok gå alligevel

Fordelen ved langt de fleste sygdomme er, at de kun påvirker vores præstationer på den korte bane. Det betyder, at vi har masser at tid efterfølgenede til at påvirke den lange bane. Et par dage ikke udgør særlig meget af en måned, så der skal nok blive tid til at få ting gjort.

Et perspektiv, som jeg synes hjælper mig med at prioritere at blive frisk hurtigst mulig, er sætningen: “Er der nogen, som jeg ville være skyld i “døde eller kom til skade”, hvis jeg ikke kom på arbejde i dag?”. Det er der så godt som aldrig 🙂 og dette udgangspunkt giver mig et mere realistisk billede på, hvad fravær fra arbejde en eller flere dage reelt betyder.

Jeg er overbevist om, at noget af det værste, vi kan gøre, er at stresse over sygdom, da det kun forlænger den. I stedet gælder det om at sætte fokus på at blive frisk hurtigst mulig.

De produktive handlinger, når du er syg

Det er ikke fordi, at du ikke kan lave noget arbejdsmæssigt, når du er syg. Lav nedenstående handlinger, når sygdommen opstår, og det vil gøre en stor forskel for din produktivitet, når du kommer tilbage.

  • Start med at justere din kalender til virkeligheden – Vis at du er syg. Slet det du ikke kommer til at nå, og flyt det der skal flyttes til senere. Ryd din kalender de dage du er syg og vis, at du ikke kommer på arbejde
  • Sæt autosvar på din mail – Giv dine omgivelser besked. Vær samtidig realistisk med hvad du kan nå, og giv dig selv en til to dages ekstra buffer ift. hvornår man kan forvente, at du vender tilbage
  • Giv dig selv tid til at komme tilbage – Vær realistisk med at du ikke kan starte med at give 100%, når du er tilbage. Planlæg primært lette opgaver de første dage efter sygdommen
  • Når du planlægger tiden efter sygdommen – Fasthold realismen om hvad du kan nå. Du sætter dig selv op til fiasko, hvis du tror, at det der vil tage en time i dag kan løses på en halv time, når du er tilbage. Sørg altid for at du har tid nok. Du kommer til at bruge den alligevel. Det er bare bedre, når du har planlagt det
  • Brug tiden på noget du ellers ikke får gjort – Der er aldrig noget, der ikke er så skidt, at det ikke er godt for noget. Mens din krop kæmper sig tilbage til fuld styrke, kan du måske få hørt den lydbog/podcast, du længe har villet høre

Produktivitet måler den værdi, som den enkelte arbejdsindsats giver. Når du er syg, er det den mest produktive handling du kan gøre at blive frisk hurtigst mulig.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk