Julen er glædens tid, og alligevel oplever jeg rigtig mange, hvis stressniveau stiger i den måned vi går ind i. Glæde og stress/travlhed hører ellers ikke særlig godt sammen. Resultatet bliver derfor ofte, at mange har en fortravlet julemåned, hvor de kun lige med nød og næppe, når det hele.

Havde du en fortravlet julemåned, når du tænker tilbage på sidste år og året før, så er der stor risiko for, at du får en sådan igen. Dette med mindre du allerede nu har foretaget nogle helt andre valg, end du gjorde de tidligere år. Baggrunden for denne påstand skal findes i din hjerne. Den er nemlig ikke særlig præcis til at forudse fremtiden, med mindre du har sat de rigtige forholdsregler op. Tænker du ikke nærmere over det, vil det være din forestillingsevne, som lynhurtigt og meget virkelighedstro giver dig et billede af fremtiden, når du skal træffe en beslutning. Din forestillingsevne har det bare med at skabe dit billede af virkeligheden ud fra fantasi, nutidige følelser og historik. Dette uden at fortælle dig på hvilke områder den har gjort hvad. Generelt kan man sige, at hjernen har et blindt punkt, men den fortæller dig det ikke.

Tid til julekomsammen

Når vi fx siger ja til den ene julefrokost og jule-komsammen efter den anden i oktober og november, er alt jo også stadig fryd og gammen. Det bliver da hyggeligt at være sammen med arbejdskolleger, venner og familie op til jul. På det tidspunkt vi siger ja, glemmer vi lige at tænke på de andre ekstra forpligtelser, vi har i december. Dette være sig at handle julegaver, pynte op i boligen, julefest i skolen med børnene, Sankta Lucia optog, salg af julelodder for børnenes sportsforening osv.

December er samtidig en måned, hvor mange skal have afsluttet mere end normalt på arbejdet. Måske skal de sidste resultater lige i hus, der skal lige følges op på målene og laves mål for det kommende år. Dette skal ske på en måned, som har markant færre arbejdsdage en en normal måned og med et fortravlet privatliv. Hvorfor er det, at vi ikke tænker over dette i god tid?

For overordnet set vil vi også gerne have at december er en tid, hvor vi viser nærvær til vores nærmeste og har overskud. Desværre er denne ambition én årsag til, at vores forestillingsevne ikke bliver særlig præcis.

Ro og overskud i december

Hvordan skaber du så en december med ro og overskud? Først og fremmest gennem klare prioriteringer. Men for at du kan lave dem, er det nødvendigt at påvirke din forestillingsevne, så den ikke ubevidst spiller et puds med dig. Du skal altså være realistisk med, hvad du reelt kan.

Tænk fx over hvor mange af de ting du gør på en normal uge, som du også har brug for at lave i december. Dette være sig tid til træning, tid til at være dig selv, tid til at få hverdagen til gå op. Husk dig selv på hvad disse ting gør for dig i dag, og deres samlede betydning for din tilfredshed.

Samtidig skal du også tænke over konsekvensen af de ekstra ting, du forpligter dig til i december. Hvad er den reelle konsekvens af julefrokosten på arbejdet? Hvad kan du fx dagen efter? Hvad med julefesten i dit barns klasse. Hvad betyder den for din arbejdsdag og andre gøremål?

Skab fremtidige forventninger og ambitioner du kan leve op til

For at minimere juletravlheden foreslår jeg, at du prøver disse 3 råd.

  • Skab overblik over dine aktiviteterOverblik er nøglen til ro og fokus. Gør dig selv den tjeneste og synliggør de gøremål og aktiviteter, der skal gøres. Få mest mulig med og tænk over hvad du lavede sidste år, som du nok også skal i år. Vær ikke for optimistisk med din tidsplanlægning og skab en buffer til de uforudsete ting
  • Vurder dit aktivitetsniveau – Prøv at kigge nogle uger frem. Hvad har du af forpligtelser. Vurder så hvis det var i denne uge. Kan du klare dem, hvis det var nu, eller kan du allerede nu se, at du er overfyldt? Er det tilfældet, så er det nu, du skal ændre planen. Nedprioriter eller sig fra og undgå at ryge i fælden, hvor du siger til dig selv, at du bare skal løbe hurtigere 🙂
  • Stil dig selv spørgsmål, inden du træffer en beslutning  – Når vi stiller os selv spørgsmål, så igangsætter vi en tankeproces, som kan hjælpe med at gøre vores forestillingsevne mere præcis. Prøv fx disse: Kan jeg nå det uden, at det påvirker mine andre planer og ambitioner negativt? Giver denne aktivitet mere værdi, end den tager? Hvis jeg gør dette, er der så nogle ting, jeg skal vælge fra? Hav fx disse spørgsmål skrevet ned i en note, og gør dig selv en tjeneste at læse dem hver dag i den næste tid. Dette vil styrke din bevidsthed, og du minimerer den påvirkning, din følelsesmæssige tilstand vil have på fremtiden

Det er muligt at skabe en god december

Hvad er det bedste råd, du vil give dig selv d. 2. januar, når du kigger tilbage på din december måned. Du ved det måske allerede. Vent derfor ikke med at implementere det. Start i dag og få udbyttet frem for kun at have refleksionen.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk