Du ved det godt, men hvorfor skulle du så alligevel bruge tid på at læse dette indlæg. Måske fordi du igen og igen oplever at skulle lave ting om, fordi det gik for stærkt første gang. Det kan også være, fordi du kan se, at det går ud over din kreativitet og kvalitet, når du har for travlt. Dermed kan du ikke undgå, at det påvirker dine langsigtede resultater.

Når jeg spørger personer, hvordan det går, og de svarer “jeg har rigtig travlt”, så er mit svar til dem – “Hvor er det synd for dig”. Dette svar kan de ikke lide. De begynder ofte at sige, at det er ikke synd for dem, og at det bare lige er en periode. Men jeg synes, det er synd. Dette primært fordi de går glip af så mange gode succesoplevelser, som kommer, når du har tid nok til at lave et ordentligt stykke arbejde.

Ville det derfor ikke være bedre at kunne svare “jeg har nok at se til, men jeg har tid til at gøre det i den kvalitet, jeg ønsker”?

Giver det status at have travlt

Hvorfor skal vi have travlt, når vi i langt de fleste situationer kun skaber dårligere resultater under travlhed. Nogle gange tænker jeg, at der kan være status forbundet med at have travlt.

Hvorfor er det ikke velanset at reflektere og bruge tid på at få kreative idéer? Tager du dig ikke tid til dette, så ender du sandsynligvis samme sted igen og igen. Ja, jeg ved godt, det ser ud som om, du ikke laver noget, når du går en tur med dine tanker, eller sidder og slapper af i din stol, mens din hjerne knokler. Men disse situationer har stor positiv påvirkning på dine resultater.

Hvorfor er det i stedet vigtig at sige og vise, at vi har travlt. Er det fordi, vi er bange for at få flere opgaver, hvis vi er med? Eller bliver vi fyret, hvis vi har overskud af tid? Eller hænger det sammen med, at det virker som om, vi er vigtige for vores arbejde, når vi har travlt? Er vi simpelthen en større succes, når vi har travlt?

Personligt oplever jeg alle ovenstående grunde, men jeg ser en klar overvægt mod, at der er status i at have travlt. Det synes jeg er ærgerligt, da travlhed skaber dårligere resultater.

Samtidig viser undersøgelse, at vi ikke har så travlt, som vores hoveder siger, vi har. Undersøgelsen viser, at vidensmedarbejdere der ofte arbejder mere end 55 timer om ugen overvurderer deres arbejdstid med gennemsnitlig 18 timer. Det kan godt være, de var væk hjemmefra, men når de skulle logge deres arbejdstid, så var den markant lavere, end de troede.

Hvorfor får vi travlt

Oftest hænger din travlhed sikkert sammen med, at du ikke er god nok til at forudse, hvor travlt du har i fremtiden, og derfor får du sagt ja til for mange ting. I det du først finder ud af, at du er røget i fælden – igen – i sidste øjeblik, så er der ikke andet at gøre end at give gas – igen.

Er det din virkelighed så kan jeg anbefale bl.a. at læse disse indlæg:

Konsekvensen af travlhed

Noget af det første der sker, når du har for travlt, er at du mister overblikket. Desværre er det sådan, at når du mister overblikket, så går det først rigtig galt. Dette primært fordi det bliver sværere at gennemskue dine prioriteter. I de fleste tilfælde betyder det, at alt bliver mere eller mindre lige vigtigt.

Du prøver nu desperat “at komme med” igen, og det betyder, at du springer over hvor gærdet er lavest og får ikke lavet tingene helt så færdige. Konsekvensen af din manglende kvalitet betyder nu, at du kommer til at arbejde på den samme ting flere gange. Dette koster igen tid, som du ikke havde planlagt. Problemet er nemlig, at du ofte ikke opdager din manglende kvalitet før bagefter, og derfor kommer det bag på dig.

Når du ikke har tid til at få gennemarbejdet din opgave, din e-mail osv., så koster det. Og ikke nok med at det koster ekstra tid hos dig, men hvad koster det ikke din arbejdsplads. En hurtig mail, der sendes afsted til kolleger med sætningen – nogen input? – koster dyrt. Fordi du ikke har tydeligt beskrevet formål og forventninger, så skal hver af dine kolleger nu til selv at finde ud af det. Og hvad er chancen for, at de tænker det samme som dig?

Når du skal undgå at få for travlt

Du skal have det hektiske ud af arbejdsdagen. Du skal have overblik og ro, så du kan fokusere.

Her kommer nogle gode råd til at sikre det.

  • Vær opmærksom på de fælder du kan falde i. At kende dem gør det muligt at undgå dem igen. Få du sagt ja til for meget så prøv fx fra i dag af at sige “jeg har lige brug for at kigge i min kalender inden jeg kan sige om jeg kan”
  • Slut dagen af med at planlægge de tre vigtigste ting for i morgen. Læg fx en seddel på dit tastatur, hvor der står de tre ting. Gå så i gang med dem inden du gør noget andet
  •  Sæt fokus på de handlinger som skaber langsigtet værdi. Prioriter de opgaver som vil give værdi på den lange bane. Få idéer til hvordan i dette indlæg
  • Vær realistisk med din tidsplanlægning. Du undervurderer sikkert ofte, hvor lang tid en opgave tager. Start fx med at fordoble den tid du regner med det tager, og du kommer tættere på virkeligheden. Læs her hvorfor du ikke kan stole på din hjernes intuition

Du kommer aldrig med, og det er heller ikke vigtigst

Det gælder heller ikke om at nå alt. Start fra i morgen på fra start at sortere ting fra, som ikke er vigtige. Alternativet er at disse ligegyldige eller mindre vigtige ting tager tiden fra de vigtige opgaver både arbejdsmæssigt og privat

Sæt i stedet fokus på hvor det betyder noget, at du gør en indsats og skab kvalitet i disse situationer.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk