De fleste af os (ca. 97,5%) har brug for 7-8 timers kvalitetssøvn hver nat for, at vi kan fungere optimalt. Af de mange som får 7-8 timers søvn, så vågner en stor andel desværre op med samme følelse som, hvis de kun har fået 6 timers søvn eller mindre. Dette oftest fordi deres søvnkvalitet ikke er god nok. Dvs. at de har det på samme måde som de personer, der sover mindre end 7 timer.

Generelt oplever jeg, at minimum 50% af de personer, som jeg møder og træner, virkelig kan optimere deres overskud, hvis de satte mere fokus på at optimere deres søvnkvalitet. En god nats søvn er nemlig vores vigtigste og bedste kilde til energi og overskud. Samtidig har søvn en afgørende påvirkning på vores helbredstilstand.

Får du for lidt søvn

Jeg læste sidste år en artikel fra USA’s National Sleep Foundation, som kommer med 4 tegn på, at du har fået for lidt søvn. Disse er, at du

 • slæber dig selv rundt mere end 15 minutter, efter du er vågnet op
 • sover mindst to timer længere i weekenden og på ferier, end du gør på hverdage
 • falder i søvn i bilen og under aktiviteter, hvor du burde være vågen
 • ofte er gnaven, irriteret eller hyperaktiv

Kan du ofte nikke genkendende til bare en af ovenstående, kan jeg kun anbefale at sætte fokus på at optimere din søvnkvalitet og få nok søvnkvantitet.

Konsekvensen af for lidt søvn

Ja, ja, men jeg fungerer da, når jeg har sovet 6 timer, så hvor galt kan det være. Det kan være rigtig galt, og det værste er, at du måske slet ikke oplever, at du ikke fungerer optimalt. Du er bare så vant til at være, som du er nu, at du slet ikke ser potentialet.

På nedenstående liste kan du få et indblik i nogle af de konsekvenser, som søvnmangel har.

 • Forringelse af evne til at fastholde og genkalde information
 • Sværere at lære ny information
 • Forringelse af kreativitet
 • Sværere at håndtere stress
 • Mere humørsvingende og irritabel
 • Forringet reaktionstid, dømmekraft, kognitiv tænkning og koordination
 • Forøget appetit
 • Forringet hjertehelbred og immunforsvar
 • 14% længere om at løse en opgave
 • Laver 20% flere fejl

Punkterne på denne liste har afgørende indflydelse på, at jeg prioriterer min søvn meget højt. Punkterne er i mine tanker, når jeg står mellem valget at gå senere i seng eller gå i seng til tiden. Jeg stiller mig selv spørgsmålet: “Hvilken dag vil jeg have i morgen, og giver det jeg laver nu højere værdi end en god nats søvn?”Nogle få gange er svaret, at jeg bliver oppe, men i langt de fleste tilfælde er svaret, at jeg går i seng til tiden.

Hvor starter jeg?

Giver ovenstående viden dig samme lyst og energi til at sætte fokus på at optimere din søvn, som jeg fik, så er det tid til at få mere viden. Jeg har siden sommerferien 2016 skrevet en del om søvn, og her får du gode råd til at komme i gang med at optimere din søvnkvalitet.

God søvn er nøglen til en god dag

Er du træt af at være træt, uoplagt og irriteret fra kl. 13 og fremefter, så kan jeg kun sige, at der findes en anden vej. En vej med overskud der varer længere og giver dig mulighed for at træffe beslutninger, som du også er tilfreds med, når du kigger tilbage på dem nogle dage/uger senere.

Husk samtidig at det tager tid at ændre søvnvaner. Lider du fx af søvnmangel, så kan der godt gå 3-4 uger, inden du begynder at mærke en reel forskel. Mit råd er samtidig at starte op med ting, som du ved, du kan klare med dit nuværende energiniveau. Når du efterhånden får mere og mere energi, kan du begynde at implementere flere af rådene fra indlæggene.

Det vigtigste er at komme i gang og fastholde momentum. Ikke at prøve det hele i en måned og så stoppe og falde tilbage i dine gamle vaner. Sov godt 🙂

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk