Din hjerne er ikke god til at vurdere, hvordan du har brugt din tid. Den er ikke god til at huske på hverdagsdetaljer. Når den så tænker tilbage, så bruger den bl.a. dine oplevelser/følelser fra nutiden til at genere fortiden. Konsekvensen af dette er for mange, at de går og fortæller sig selv en historie om deres dagligdag, som ikke er helt sand.

Når det kommer til at have travlt, så fortæller mange sig selv historien, at de har rigtig travlt. Som jeg skrev om i indlægget om, hvorfor travlhed skaber dårligere resultater, så viser bl.a. denne undersøgelse, at vi markant overvurderer vores reelle arbejdstid. Årsagen til denne virkelighed kan tage udgangspunkt i, at din hjerne konstant kan få tanker ind omkring arbejde. Du har mulighed for at “være på” 24/7. Er du fx ofte på din e-mail, når du er hjemme, så oplever hjernen, at arbejde er vigtigt, og derfor giver den dig en oplevelse af, at du arbejder hele tiden.

Din virkelighed påvirker dine resultater

Når du sandsynligvis ikke har så travlt, som din hjerne fortæller dig, så er det en god idé at ændre denne virkelighedsopfattelse. Du præsterer nemlig markant dårligere, når du er stresset og “oppe at køre”. Denne “oppe at køre” adfærd gør, at du bruger unødig energi på ting, tanker osv., som du ikke får udbytte af. Dvs. at en del den begrænsede energi, du har til rådighed hver dag, bliver spildt.

Undersøgelser af Erin Reid, professor hos Boston University’s Questrom School of Business giver endvidere det billede, at chefer ikke kan se forskel i resultatet på de medarbejdere som arbejdede 80 timer om ugen, og dem som arbejdede markant mindre.

Denne type undersøgelse giver incitament til, at vi med fordel skal ændre vores fokus til ikke at fokusere på, hvor lang tid vi arbejder, men i stedet hvad vi reelt skaber. Vi skal væk fra industrisamfundets fokus på arbejdstid. Det at møde ind fra kl. 8-16 giver mening på fabrikken. Her er produktionslinjen afhængig af et vis antal hænder og kompetencer for at virke optimalt. For de fleste vidensjob er virkeligheden dog en helt anden. Det arbejde, der skal laves, er primært kun afhængigt af din koncentration og fokus.

Når det drejer sig om vidensmedarbejdere, så tror jeg derfor på, at vi skal skabe realistiske rammer for, hvad en medarbejder kan nå. Derefter skal vi skabe rammerne for, at den enkelte kan arbejde optimalt. Dette med udgangspunkt i kvalitet og mindre fokus på arbejdstid.

Hvor meget kan du skabe på en dag

Når dine vigtigste resultater skabes, mens du er koncentreret og fokuseret, så er det relevant at vide, at vi mennesker som udgangspunkt har 2-3 timers fokuseret kvalitativt kognitivt arbejde i os hver dag. Dette tal gælder dog kun, hvis du har sovet godt og nok. Endvidere skal du være opmærksom på, at din kognitive kapacitet som udgangspunkt er højest 2-3 timer efter, at du er vågnet. Går du glip af dette tidsvindue, har du mindre kvalitativ tid.

Disse tal betyder ikke, at vi kun skal arbejde 2-3 timer hver dag. Arbejdet indeholder mange andre aspekter end koncentreret og fokuseret arbejde, men det er denne type arbejde, som virkelig gør forskellen i mange vidensjob. Det er også dette arbejde som flytter virksomhedens bundlinje i positiv retning.

Optimer brugen af din energi

Er du vidensmedarbejder, så vil jeg anbefale dig, at du fremadrettet forholder dig til, at energi er vigtigere end tid. Det kan godt være, at du har timerne, men du får ikke brugt dem ordentligt med mindre, at du har sikret energi hertil.

I stedet for at løbe så hurtigt du kan, skal du sætte fokus på at have overskud, overblik, ro og fokus til dine vigtigste opgaver.

Det betyder sikkert, at du skal tænke anderledes om, hvordan du bruger din tid. Du skal altså bl.a. ikke have dårlig samvittighed over at…

  • gå en tur alene i din arbejdstid flere gange om dagen. Det er en super måde at optimere dit fokus og din koncentration på
  • reflektere og tænke over dine vigtige opgaver og mål. Dette også selvom det ser ud som om, at du ikke laver noget imens
  • tage hovedtelefoner på i den periode, hvor du virkelig skal koncentrere dig
  • arbejde hjemmefra de første timer, hvor du laver din vigtigste opgave
  • ikke at kontrollere din e-mail flere gange uden for arbejdstid. Denne adfærd betyder nemlig, at du ikke får opladt din energiressourcer optimalt. Prøv fx at lade hver med at kontrollere e-mail mellem k. 18:00 og 08:00
  • afvise et møde uden tydeligt formål, og som samtidig ligger i det tidsrum, hvor du er kognitiv bedst
  • sige nej/senere til en ekstra opgave, som ikke er inden for de rammer og prioriteter, som er aftalt. Dette medmindre du bliver enig med din chef om at ændre disse vilkår, og at det virkeligt er realistisk for dig at nå

Hastværk er lastværk

Konsekvensen ved travlhed dag ud og dag ind er for stor. Vi tænker arbejde hele tiden, og hvornår bliver der tid til at give tankerne og kroppen fri til at blive ladt fuldt op?

I stedet synes jeg, at vi som Cal Newport skriver i sin bog Deep Work, skal se vores evne til at fokusere, som det fremtidens arbejdspladser kommer til at efterspørge. Derfor er det her, du skal træne. Både for dig selv og for din arbejdsplads.

Vil du optimere din evne til koncentration og fokus, så start med ikke at sige til dig selv, at du har travlt. Sæt i stedet fokus på hvad du skal, og hvad du realistisk kan nå, med den energi du har til rådighed.

Rigtig god arbejdslyst.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk