Træthed har afgørende påvirkning på, om din dag bliver fortravlet eller ej. Når du er bare lidt træt, er det fx lettere at blive fristet til at lave den lette hurtige opgave frem for den svære men vigtige. Det er generelt bare sværere at fastholde dit overblik og fokusere i længere tid af gangen.

Når du bare er lidt træt, er det derfor let at blive “fanget” i e-mail indbakken og ikke komme ud af den igen, før dagen er omme. Når du handler ind, så køber du flere usunde varer, end hvis du var frisk. Når du kommer hjem, er det lettere at vælge sofaen og fjernsynet frem for gåturen eller anden motion. Når du så sidder der ved fjernsynet, så har du sværere ved at komme i seng i god tid. Det betyder så, at du i morgen igen ikke er helt frisk. Dette mønster kan derfor være svært at komme ud af.

Du får ikke energi, du genererer energi

Mange celler i kroppen fungerer reelt som et kvarts-armbåndsur, der arbejder uden batteri. Begrebet hedder piezoelektricitet. Piezoelektricitet er baseret på en evne en del materialer har til at generere en elektrisk spænding som svar på en mekanisk påvirkning. Kvarts-uret lades fx op gennem håndens bevægelser.

Dette er en afgørende årsag til, at du skal sætte fokus på det første råd, som er at få bevægelse nok dagen igennem.

1. Få bevægelse dagen igennem

Nej, det er ikke nok at samle dagens motion til 45 minutter i fitnesscenteret og så lave minimal bevægelse resten af dagen. Ja, det er absolut bedre end ingen bevægelse, men hvis du vil undgå træthed dagen igennem, så skal du bevæge dig dagen igennem. Det er, når du er i bevægelse, at dine celler lades op. Samtidig øges dit blodomløb, hvilket bl.a. giver dig mere ilt til hjernen, som øger din tænkekraft.

De gode råd til mere bevægelse er at få pauser nok dagen igennem. Sørg for at dine pauser indeholder bevægelse som fx en frisk gåtur, nogle englehop, squats eller en tur op og ned af trapper. Tænk fx også over hvor du parkerer din bil. Parker fx også lidt længere væk og få en gåtur frem og tilbage. Alt bevægelse tæller, så tænk det ind, hvor du kan.

2. Skab en stabil søvnrytme

En god nats søvn er afgørende for, at du har energi næste dag. Det er kun, mens du sover, at dine “batterier” kan blive ladt helt op. Skal du have en god nats søvn, er det vigtigt, at du respekterer din krops døgnrytme. Det er din døgnrytme, som styrer mange af kroppens vigtige processer døgnet igennem. Din overordnede døgnrytme påvirker endvidere mange andre “ure” i din krop, som også står får vigtige processer. Fx. dit fordøjelsessystem. Du har sikkert prøvet at have jetlag, og har mærket den træthed m.m., det medfører. Jetlag er en konsekvens af en forskudt døgnrytme.

Det gode råd for at skabe en stabil søvnrytme er derfor at gå i seng og stå op på samme tid hver dag. Du bør undgå at skubbe disse tidspunkter med mere end en time. Er du kommet sent i seng, er det derfor bedre at stå op, som du plejer. Du kan så senere kompensere for den manglende søvn gennem en lur.

For optimal søvnkvalitet optimer din blodsukkerbalance ved ikke at spise eller drikke 3 timer før sengetid. Sørg endvidere for at sove 7-8 timer hver dag og tænk over at optimere dine aftenrutiner og morgenrutiner. Dette vil optimere din søvn og dermed din energikapacitet.

3. Tænk på hydrering dagen igennem

Så godt som alle dine processer i kroppen foregår i vand. Fx er 90% af dit blod vand. Endvidere vil bare et 5% fald i din væskebalance forårsage fx træthed, hovedpine og skade dine celler. Får du ikke nok vand, må kroppen nøjes med det den har. Metaforisk betyder det, at kroppen skal lave sine processer i “grumset” frem for i frisk vand. Eller at kroppen skal bruge ekstra energi på at vedligeholde sit nuværende vand. Energi som ellers kunne bruges på noget mere fornuftigt.

Det er vigtigst at tænke væske om morgenen. Kroppen har arbejdet natten igennem og er dehydreret, når du vågner. Ligesom du giver din krop et ydre bad om morgenen, så væn dig til som det første, at give din krop et indre bad.

Det gode råd er at drikke 0,5 til 1 liter vand lige når du står op, og inden du begynder at spise m.m. Samlet dagen igennem skal du have ca. 1 liter væske pr 30 kg, du vejer. Dette er ekskl. den væske, du mister ved sportsudøvelse. Væske behøves ikke kun at være vand. Te, Kaffe og mælk i begrænsede mængder tæller også med i væskeregnskabet, men sørg for at størstedelen af det du indtager er vand.

Husk også at din hjerne har svært ved at skelne sult fra tørst. Prøv derfor først med væske, hvis du får disse signaler, og du har spist inden for de sidste timer.

4. Sørg for at få gode næringsstoffer

Udover vand, så har din krop også brug for næringsstoffer. Disse har også stor indflydelse på om din krop kører på helt eller halv blus. Jeg følger flere eksperter på dette område, men Shawn Stevenson er en af mine favoritter. Når det kommer til næringsstoffer, så husk at det er bedst at få dem naturligt frem for syntetisk. De syntetiske kan være sværere for kroppen at genkende, og dermed får du ikke fuldt udbytte heraf. Her er tre næringsstoffer, som Shawn anbefaler, at vi får nok af.

  • Vitamin C. Underskud af vitamin C giver fx mere urolig søvn. Vitaminet er også nødvendigt for at konvertere fedt til energi. Gå efter at få 60-100 mg pr dag
  • Omega 3. Omega 3 giver dybere og roligere søvn og hjælper især cellemembranerne i hjernen
  • Magnesium. Magnesium står for ca. 330 enzymprocesser i kroppen. Det hjælper bl.a. til at regulere blodtryk, stresshormoner, muskelspændinger, serotonin. 80% af amerikanerne er fx i underskud af magnesium. Det er svært at få nok magnesium gennem kosten, så overvej at supplere med kosttilskud. Det findes både som pille og spray

Er du påvirket at stress dagen igennem, så vær ekstra opmærksom – for så brænder du hurtigere dine næringsstoffer af. Sørg derfor for at få nok, når du er i disse situationer.

Når du er i underskud af næringsstoffer, så er konsekvensen, at din krop ikke kan udføre de processer, som den er skabt til. Desværre kan vi ikke se eller mærke denne konsekvens før, der er gået noget tid. Samtidig tager det også kroppen en vis mængde tid at komme tilbage til det optimale, når du sætter fokus herpå. Så vær tålmodig.

Hvor skal du starte?

Mærker du ofte træthed dagen igennem, så har disse 4 råd afgørende betydning for dit energiniveau. Kan du optimere på alle 4, så undgå at blive overvældet. Dette fører nemlig tit til manglende handling.

Sæt i stedet fokus på at starte med den du mener, der vil give dig størst udbytte. Tag små skridt af gangen, men bliv ved med at bevæge dig.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk