Kender du oplevelsen? Du er lige blevet færdig med en svær opgave og er godt tilfreds. Pludselig siger din indre stemme: “Du har været god og du fortjener en belønning”. 3 minutter senere sidder du med en kage i munden, selvom du faktisk har besluttet at drosle ned for dit sukkerindtag.

Eller hvad med denne situation. Du har en svær opgave planlagt i dag, som du snart skal i gang med, men inden denne opgave får du lavet en opgave, som du har udskudt i længere tid. Dette giver dig en god oplevelse og igen hører du den indre stemme: “Du har været god og du fortjener en belønning”. Du beslutter derfor at udskyde den svære opgave til en anden dag og i stedet få styr på dine e-mails.

Hvorfor falder vi i disse fælder, når vi får en følelse af at være god, og hvordan kan vi undgå at denne følelse får os afsporet fra vores egentlige mål? Dette er temaet for dette indlæg.

Virkeligheden er desværre ofte, at disse “jeg har været god” sidespring ikke hænger sammen med vores overordnede ønsker og mål, og derfor skaber de efterfølgende frustration. Hvorfor tog jeg også den kage… Hvorfor udskød jeg den opgave.. osv.

Når vi har gjort noget godt, så er det lettere for os at synde

Baggrunden for denne adfærd undersøges især i forbindelse med viljestyrke og selvkontrol.

I bogen The Willpower Instinct af Kelly McGonigal beskriver Kelly, hvordan vi har for travlt med at gøre ting op som gode og dårlige. Vi spiser fx enten sundt eller usundt eller laver enten de rigtige eller forkerte opgaver.

Situationen sker især, når du har modstridende interesser. Du ved du skal spise sundt eller lade være med at tjekke mail hele tiden, men alligevel finder du den ene årsag efter den anden til at “falde i”. Problemet opstår fx, hvis din hjerne tror du bliver glad, når du får sukker. Og det dopamin-kick du får, hver gang du kigger e-mail kan få dig til at hungre belønningen. For måske er der kommet noget spændende…

Ifølge Kelly er vores udfordring, at vi er mest motiveret til at få, det vi ønsker, og undgå det vi ikke ønsker. Samtidig stræber vi ikke efter perfektion, når det kommer til rigtigt og forkert. Vi vil bare have det så godt, så vi kan give os lov til at gøre, hvad vi helst vil. Endvidere stoler vi mere på følelsen af, at vi har været gode end selve handlingen. Og sidst så tror vi hele tiden, at vi træffer andre og bedre beslutninger i morgen og lader os falde i fælden i dag.

Problemet med disse adfærdsmønstre er netop, at de skaber modstridende interesser. Når “hvad vil jeg lige nu” bliver vigtigere end “hvad er det, jeg vil opnå på den lange bane”, så er du røget i fælden. Når du tidligere i dag har sagt nej til kagen, og nu har gjort noget godt, så giver du dig selv lov til at spise den alligevel.

Slut med god eller dårlig

Vejen ud af denne fælde er lade være med at dømme dine handlinger som gode eller dårlige. Din oplevelse af dig selv skal altså ikke måles på, om du synes du har været god eller dårlig. Det behøves nemlig ikke at være nogle af delene og slet ikke, hvis du efterfølgende bruger “god opførsel” til at gøre noget “dårligt”.

Husk dig i stedet på at du er et helt almindeligt uperfekt menneske, som nogle gange lykkes og andre gange falder i, men giv ikke disse situationer større mening. Skyld og selvbearbejdelse medfører nemlig, at du bare gentager det dårlige mønster. Når du dropper skylden, bliver du stærkere.

Sæt i stedet fokus om du er på vej i den retning, du ønsker. Er du ikke det, så sæt handlinger i gang, som får dig på vej. Er du godt på vej, så husk dig på hvor du vil hen og hvorfor.

Sæt fokus på dit hvorfor

Noget af det bedste du kan gøre er at få dine udfordringer til at hænge sammen med dit mål, værdier og dit hvorfor.

I stedet for belønning så sæt fokus på hvorfor, når du mærker trangen. Hvorfor spiser du ikke kagen, hvorfor læser du kun e-mail 4 gange om dagen. En undersøgelse viser, at 69% af deltagerne modstod fristelsen, når de italesatte deres hvorfor.

Det gælder altså for dig om at gøre dit mål så stærkt, at du kan identificere dig med det. Det skal være så stærkt hos dig, at det kan erstatte behovet for at kontrollere dig selv for at opnå det. Er det ikke det, så er dine chancer for at lykkes stærkt reduceret.

Fx har jeg selv reduceret min sukkertrang drastisk over de seneste år, og jeg har været meget glad for sukker. Årsagen til mit skifte er mit mål om et langt og godt liv. Jeg har i de seneste år fået meget mere viden om, hvordan for meget sukker påvirker bl.a. min blodsukkerbalance, og hvordan dette stof øger risikoen for mange sygdomme m.m. Jeg er ikke fanatisk i dag, men jeg er heller ikke afhængig, som jeg var før. Når fristelsen i dag opstår, så kan jeg styre den med mit hvorfor, og jeg går meget sjældent “all in”, men tager bare en lille smule eller springer over. Og jeg bruger så godt som aldrig sukker, som en belønning for noget jeg har gjort.

Lad dine valg i dag også være dine valg i morgen

Et sidste godt råd er at lade være med at låne af fremtiden. Accepter derfor at hvis du “synder” i dag, så synder du sandsynligvis også i morgen.

Stil dig derfor spørgsmålet. Hvor ender jeg, hvis jeg laver denne handling hver dag? Og træf så din beslutning ud fra denne virkelighed.

For at lykkes er det vigtigt, at du har en god forbindelse til dit fremtidige jeg, og det har du ikke, hvis du ude i fremtiden skal nå alt det, du ikke gider i dag.

Nyd turen

At arbejde med ovenstående adfærdsmønstre er en længerevarende rejse. En rejse hvor du vil komme til både at lykkes og fejle. Når du lykkes, så husk dig selv på målet, og når du fejler, så fortæl dig selv, at det er helt ok at fejle. At fejle er en del af rejsen og uden disse fejl, vil du ikke kunne lykkes.

Rigtig god rejse 🙂

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk