Hvad er det for historier, vi fortæller os selv dagen igennem, og hvilken påvirkning har de på den fortravlede hverdag? Det er et spørgsmål jeg har syslet med efter at have læst bogen “Ego Is The Enemy” af Ryan Holiday.

Det er et spørgsmål, som jeg oplever, du med fordel kan stille sig selv. Simpelthen for at minimere den unødige støj/tanker dit ego sender imod dig mange gange i løbet af dagen.

Ryan beskriver ego med eksemplet på, hvordan Bill Walsh italesatte ego: “Hvor selvtillid bliver til arrogance”. Eller som en af de tidlige medlemmer af Anonyme alkoholikere definerede ego: “En bevidst adskillelse fra.” Fra hvad? Alt. Alt med udgangspunkt i at vi ikke kan stole på ret meget af det, vi fortæller os selv.

Måderne hvorpå ego manifesterer sig negativt er mange og med store konsekvenser. Bygger du f.eks. murer op omkring dig med dine egne historier, så kan det være rigtig svært at samarbejde med andre og ikke mindst modtage feedback. Det er helt sikkert også sværere for dig at forbedre verden omkring dig, hvis du ikke forstår den eller dig selv. Og du vil have svært ved at se de muligheder, der er lige foran dig, hvis du lever i din egen fantasiverden.

Ofte er årsagen til, at det går galt, at du tror for meget på dine evner og overbevisninger. Når det sker, så ender det alt for ofte med vildfarelse, og du kan ikke forstå, hvorfor andre ikke kan forstå dig. Du skal altså forsøge at minimere situationer, hvor du mangler forståelse og anerkendelse af dine omgivelsers virkelighed.

Hvad kan holde dit ego i skak

I bogen “7 gode vaner” skriver Steven Covey, at du først skal forsøge at forstå for dernæst at blive forstået. Den ydmyghed der ligger i denne sætning vil hjælpe dig med at undgå ego’ets misvisende tanker.

Ryan skriver også, hvor vigtigt det er, at du har et præcist kendskab til dine egne evner i forhold til andres. Denne selvbevidsthed sørger for, at du har selvtillid nok til at acceptere din egen virkelighed. For det gælder om, at du tror på dig selv, men at du samtidig er ydmyg i forhold til, at du aldrig bliver perfekt.

Et af de værktøjer, som jeg bruger til at fastholde ydmygheden, er at have et mindset, som en elev. Jeg nyder det miljø, mindsettet skaber. Jeg behøves ikke at være perfekt til noget, og det er tilladt at lave fejl. Det vigtigste er, at jeg har lyst til at lære. Faktisk har jeg det sådan, at jo mere jeg lærer, jo mere finder jeg ud af, at jeg endnu ikke ved. Ja, der er nogle områder, hvor jeg ved mere end mange, men heldigvis er der altid nogen der ved mere, og det synes jeg er fedt. Men samtidig gør det mig ydmyg.

Stolthed er også en af de følelser, som kan få vores ego til at løbe løbsk. Ryan skriver i bogen to gode spørgsmål, som du kan stille dig selv, når du mærker stolthedsfølelsen.

  • Hvad går jeg glip af lige nu, som en mere ydmyg person nok vil se?
  • Hvad er det, jeg forsøger at undgå eller løber fra?

Jeg synes disse spørgsmål er rigtig gode, og har du tid til at stoppe op, når du mærker stoltheden, så vil besvarelsen af disse nok få dig tilbage til “virkeligheden” 🙂

Sidst kan jeg godt lige det råd Ryan giver om, at du ikke skal fortælle dig selv historier om fortiden. De har det nemlig med at blive for rosenrøde, hvilket styrker dit ego. Problemet er vores hjerne, som simpelthen er rigtig dårlig til at gengive den virkelige historie. Disse rosenrøde historier har det med at øge vores forventninger til, hvad vi skal opnå i fremtiden. For det skal jo helst være bedre, end den historie vi lige har fortalt os selv.

Til kamp mod ego’et

Hvor mange gange i løbet af en dag registrerer du, at dine tanker fortæller dig en historie, som du reelt ikke ved om er sand eller falsk, men bare fordi “dit ego” siger det, så tror du på det?

I bund og grund vil dit ego dig det bedste. Det prøver at beskytte dig i nuet. Hjælper dig med at holde de mure oppe, som du igennem tiden har bygget. Hjælper dig med at beskytte det du har og vil have.

Desværre hæmmer ego’et dig også fra at få det, som du ikke kender og forstår i dag. De resultater som du slet ikke kan forestille dig. Selv synes jeg det værste er, at ego’et reducerer din mulighed for at blive klogere. Baggrunden for det er, at der netop er så stor personlig tilfredsstillelse i læring.

Når du ser livet som en livslang rejse fyldt med læring, skaber du mening for dig selv. Netop denne mening giver dig et formål, som giver dig daglig energi og tilfredsstillelse.

Rigtig god kamp med dit ego. Du kan tøjle det, hvis du vil og øver dig længe nok.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk