“Jeg kan ikke overskue denne opgave nu, jeg laver lige denne i stedet og kommer tilbage til den lidt senere.”
“Nu kom den hasteopgave lige, derfor er jeg nødt til at udskyde…”
“Det er vigtigt, at jeg lige kommer til bunds her først, for jeg kan ikke koncentrere mig, når jeg har hængepartier.”
“Nu har jeg arbejdet hårdt, så jeg fortjener at forkæle mig selv lidt.”
“Jeg kan lige så godt lave det her færdigt, ellers skal jeg bare bruge tid på det senere.”

Ja, årsager til at vi laver overspringshandlinger, er der nok af. Nogle gange opdager du sikkert ikke engang, at du er i gang med at lave en overspringshandling. Men bagefter mærker du sikkert den dårlige samvittighed og irritationen. Gør du det ofte, kan du sikkert også se konsekvensen på dine langsigtede resultater.

For hvad koster overspringshandlinger? Ofte går det ud over de opgaver, som vil kunne sikre langvarig succes. For det er ofte opgaver, som kræver meget fokus og overskud af dig, som vi udskyder/springer over. I stedet erstattes disse vigtige opgaver med kortsigtede højtråbende deadlines, som på den lange bane kun skaber marginale resultater. Ja, for det er ikke, fordi vi ikke laver noget, når vi springer over. Tværtimod laver vi ofte mere for at kompensere for den dårlige samvittighed.

Måske har du læst mit tidligere indlæg om, hvordan du skal undgå overspringshandlinger. Her tager jeg udgangspunkt i, at hovedårsagen bag overspringshandlinger er at undgå at blive overvældet og at undgå fiasko. I dette indlæg kigger jeg på årsagerne til, at disse følelser får lov at bestemme dine handlinger.

Her får du 6 årsager til, at du stadig laver overspringshandlinger.

Når dine mål og prioriteter er ikke tydelige

Du bliver sikkert bombarderet med informationer og opgaver hver eneste dag. Mange opgaver anses af afsenderen som vigtige, men hvor vigtige er de egentlig for dig?

Dette spørgsmål kan du bedst svare på, hvis du har nedskrevne og afstemte mål. Mål som sikrer dig de langsigtede resultater, du ønsker og sikkert også bliver målt på.

Resultaterne af de nuværende besvarelser fra produktivitetsquizzen viser, at kun 33% har nedskrevne og afstemte mål. Her tydeliggøres det dilemma, som jeg ofte møder, nemlig at der arbejdes mere med fokus på det kortsigtede end det langsigtede. For uden synlige mål, så er den opgave lige foran mig faktisk vigtigere, end noget jeg gerne vil opnå om 6 måneder. Det kan jeg jo altid starte på i morgen…

Når du ikke har mening i dine opgaver

Det er rigtig irriterende at lave noget, bare fordi du skal. Når du ikke kan se meningen med det du laver, så er det bare så meget lettere at finde noget andet, som giver mening.

Oplever du ofte at sidde med opgaver, som irriterer dig, så brug tid på at finde mening med opgaven inden du starter. Brug f.eks. de råd som dette indlæg giver.

Når du ikke ved, hvad du skal

En anden mulig årsag til dine overspringshandlinger er, at du ikke ved, hvordan du skal komme videre. Du har sat dig et mål, men du har glemt at nedbryde målet i praktiske konkrete handlinger. Så nu står du her og føler, at du skal til at opfinde den dybe tallerken, og det har du altså ikke tid til nu.

Sørg derfor så tit som muligt for, at du helt konkret ved, hvornår du er en succes. Jeg anbefaler, at du altid deler dine opgaver op i mindre bidder af maksimum to til tre timers varighed. Beskriv for hver opgave, hvad du forventer at opnå. Husk ikke at være for optimistisk i din planlægning. Tænk altid worst-case når du tidsplanlægger, så er du mest præcis.

Når du ikke har overblik

Når du ikke har overblik, så er det bare så meget lettere at blive distraheret af andre opgaver. For kun 27% af besvarelserne i produktivitetsquizzen gælder det, at personen har tidsplanlagt deres vigtigste opgaver.

En af de største årsager til at mange mister overblikket er, at opgaven tager længere tid end forventet. For det smadrer resten af dagens planlægning. Og når du først er bagud, og din plan er ødelagt, så kan det jo være lige meget…

Er det overblikket der er årsagen til dine overspringshandlinger, så få gode råd til at optimere det i dette indlæg.

Når du ikke bliver fulgt op på

Rigtig mange får ting lavet op til deadline. Nogle mener endda, at de arbejder bedst op til deadline. Årsagen til dette er nok nærmere, at de ikke har et andet valg. Jeg vil dog udfordre om kvaliteten i arbejdet er lige så godt, som hvis de var startet i god tid.

En ting er dog sikkert. Det er sværere at komme i gang, når det er lige meget, om det er nu eller i næste uge. Det er derfor, at du skal sikre, at du har skabt ansvarlighed i opgaven.

Dette kan du f.eks. gøre ved at få din kollega eller chef til at hjælpe dig. Jeg oplever også et andet godt værktøj, som er at evaluere på dine handlinger gennem skriftlig evaluering og regelmæssig målopfølgning. På den måde får du opbygget din integritet og egen ansvarlighed og bliver selvforsynende 🙂

Når du ikke har overskud

Når du mangler overskud, har det stor indflydelse på disse ovenstående 5 årsager. Ja, det manglende overskud er sandsynligvis årsagen til, at du falder i en eller flere af ovenstående fælder.

Sørg derfor for at styre din energi dagen igennem med regelmæssige pauser. Tænk også over at du ikke kan arbejde effektivt med hjernetunge opgaver mere end to til tre timer om dagen. Sørg for at variere opgavernes kompleksitet dagen igennem og brug f.eks. lette opgaver som små belønninger.

Husk at når du løbet tør for energi, så tager alt bare længere tid.

Kan vi helt undgå overspringshandlinger?

Nej, det tror jeg ikke vi kan. I et arbejdsmiljø med åbne kontormiljøer og konstant bombardement af information i kombination med, at vi er sociale og nysgerrige mennesker, så tror jeg, at det svært at undgå.

Men det vi skal undgå er, at det går ud over vores vigtigste opgaver, for det er, når vi laver dem, at vi skaber grundlaget for fremtidig succes.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk