Jeg stiller tit mine deltagere, og dem jeg holder foredrag for spørgsmålet: “Hvem er de vigtigste personer i dit liv”. Svaret omhandler næsten altid “mig selv og mine kære derhjemme”. Når jeg så efterfølgende stiller spørgsmålet “Er du tilfreds med den energi, du har til dig selv og dine nærmeste”, så er svaret for det meste – nej.

Årsagen bag dette dilemma er typisk, at du har brugt det meste af din begrænsede energi på arbejdet. Du har sikkert en masse planer om morgenen, om hvad du skal, når du kommer hjem, men de bliver gang på gang lagt på is, da du er helt udkørt og kun lige kan klare dig igennem det mest nødvendige.

Når dine arbejdsvaner tager din energi

Hvor meget tænker du over din energikapacitet dagen igennem? Tænker du over hvor meget du har brugt, og hvor meget du har tilbage? Tænker du over, hvordan du kan tanke energi dagen igennem (kaffe, sukker og energidrikke undtaget)?

Den måde dine arbejdsvaner bruger din begrænsede energi på har altoverskyggende betydning.

  • Har du tit mange ting i gang samtidig
  • Flere møder op ad hinanden
  • Få pauser
  • Arbejder med dine e-mail mange gange om dagen
  • Mange afbrydelser

Så tager dine arbejdsvaner helt sikkert mere energi, end du kan nå at styre og få igen.

Alle dine tanker, følelser, impulser og præstationer har en energikonsekvens, og har du ikke strategier for at styre din energi, så ender det sikkert med, at du forbruger til tanken er tom. Samtidig kan det efterlade dig med en overraskelse over, at der lige pludselig ikke er mere tilbage.

Lær dig selv bedre at kende og hav meningsfyldte mål

Nøglen til at have nok energi, når du kommer hjem fra arbejde, er en høj selvbevidsthed og nogle klare meningsfyldte mål. Mind dig f.eks. om hvad du gerne vil senere og stop op og evaluer, hvordan dine nuværende handlinger støtter op omkring det. Hav nedskrevne mål, som du gennemlæser regelmæssigt og gerne hver dag.

Du skal træne din evne til at mærke efter, hvor meget energi du har tilbage og lære af dine fejltagelser. Denne rejse tager tid og ja, du vil falde af hesten mange gange. Men bliver du ved, så kommer du langsomt men sikkert nærmere og nærmere.

Her er fem råd, som hjælper dig med at spare energi, og samtidig hjælper dig til at skabe bedre resultater på kortere tid.

1. Prioriter ro og fokus

Når du har ro omkring dig, er du bare så meget bedre til at fokusere. Samtidig skal du ikke bruge så meget energi, fordi du ikke skal hæmme afbrydelser og forstyrrelser.

Det betyder, at du bliver færdig med dine opgaver, og derigennem får du ekstra energi. Den succes du får ved at afslutte en svær opgave, giver dig nemlig en god portion ekstra energi.

Vil du læse mere om, hvordan du kan prioritere ro og fokus så få inspiration fra disse indlæg:

2. Minimer multitasking

Jo flere ting du har i gang samtidig, desto mere energi skal din hjerne bruge på at holde styr på stumperne. Omkostningen ved at multitaske er stor, og det gør os faktisk dummere.

Det kan dog være svært at gå en hel arbejdsdag igennem uden at multitaske bare en lille smule. Det vigtigste er dog, at du har nogle gode strategier for primært kun at arbejde med en ting af gangen. Det betyder bl.a., at du skal have et sted at gøre af de ting, som du tidligere ville have brugt energi på at huske. Endvidere skal du træne din evne til at sige “senere”, når nogen vil have din tid, mens du er i gang med noget vigtigt.

Læs mere her om konsekvensen ved multitasking, og hvordan du kan minimere den:

3. Pauser – bevægelse og åndedræt

Bevægelsespauser er en af de bedste måder at få ro og få lidt energi tilbage på “tanken”. Når du bevæger dig, generer du energi. Sidder du stille en stor del af din arbejdsdag, er det en stor årsag til din manglende energi, når du kommer hjem. Jeg anbefaler, at du har en bevægelsespause på maksimum 10 minutter minimum hver 90. minut dagen igennem.

Indimellem disse bevægelsespauser så giv dig selv 30 sekunder til et minut, hvor du sætter fokus på at lave dybe og rolige vejrtrækninger. Disse vil sørge for, at du får skabt en bedre balance mellem din krop og hjerne. Samtidig er det en god måde at mærke efter, hvor meget energi du har tilbage på tanken.

Læs mere om pauser her:

4. Din ernæring og hydrering

Hvad du spiser og drikker dagen igennem har også stor betydning. Varierende og næringsgivende måltider gør en stor forskel. Har du et stabilt blodsukker dagen igennem, så er du godt på vej. Det betyder nemlig, at du ikke skal kæmpe med din krops respons på fald i blodsukker. Som noget af det første sænkes blodgennemstrømningen til din hjerne, og giver dig mindre tænkekraft. For det andet betyder det, at du skal kæmpe med fristelserne, når din hjerne efterspørger hurtig energi.

Din hydrering har bl.a. stor betydning for din evne til at koncentrere dig. Generelt anbefaler de eksperter jeg følger, at du dagligt skal have en liter væske pr 30 kilo du vejer. Dette ekskl. det du sveder ud ved evt. sportsudøvelse. Det bedste du kan gøre for din hydrering er at drikke 0,5 til en liter vand, når du står op. På den måde får du gang i kroppen efter nattens fasteperiode.

Her er et par links til de steder, hvor jeg bl.a. får min viden om ernæring og hydrering:

5. Minimer din tid med e-mail

Det sidste råd er at minimere din tid med e-mail. Er du som over 60% af de personer, som har taget produktivitetsquizzen, så kontrollerer du din e-mail løbende dagen igennem. Konsekvensen af dette er, at dit fokus hele tiden skifter efter, hvad der er kommet i din indbakke. Det gør det meget svært at holde fokus og få lavet de opgaver, du har sat dig for.

Læs mere om konsekvensen ved at være i din indbakke for tit her:

Hvordan har du det, når du ikke lykkes derhjemme?

Jeg oplever alt for mange, som ofte har dårlig samvittighed over de ting, de ikke får lavet uden for arbejdet. Dette skaber en negativ energi, som de tager med sig på arbejdet, og der påvirker deres arbejdsresultater negativt.

Det er en ond spiral, som du kan komme ud af ved at sætte et øget fokus på din energi, og hvordan du bruger den. Start i dag og husk, at det er en længevarende rejse, du er på. Start med et af ovenstående råd og gør det, indtil du mærker, at du gør det automatisk. Derefter går du i gang med det næste råd osv.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk