I dag føles hverdagen for rigtig mange som hektisk, og mange dage slutter du måske af med en følelse af ikke at have nået det, du gerne ville. Arbejdsdagen suser af sted i højt tempo. Du føler flere gange om dagen, at du mister overblikket, men du prøver lige at nå det du skal. Du får heller ikke givet dig selv den egenomsorg, som du har brug for. Du får f.eks. ikke sovet nok, spist ordentligt og bevæget dig nok.

Besvarelserne fra produktivitetsquizzen bakker dette billede af en dag op:

  • 31% føler sig udhvilet mere end 4 gange om ugen
  • 20% bevæger sig mere end 5 gange om dagen
  • 25% holder pauser mere end tre gange om dagen
  • 47% spiser uregelmæssigt og for sjældent
  • 70% behandler ind- og udgående informationer løbende dagen igennem uden nogen bevidst strategi
  • 12% svarer, at de sjældent tænker på arbejdet, når de holder fri. 28% svarer tit, 28% svarer regelmæssigt og 32% svarer af og til.

Jeg tænker ikke, at du synes, at ovenstående tal er særligt opløftende. Jeg ser et kæmpe potentiale gå tabt. Det der ærger mig er, at 75% svarer, at oplever, at de har stor indflydelse på deres arbejdsdag. Hvis det er tilfældet, hvordan kan de så lade det komme til denne situation?

Vi arbejder ud fra en forældet virkelighed

Årsagen til at du er endt, hvor du er i dag, hænger sikkert ikke sammen med manglende lyst til noget andet og bedre. Alle dem i sådanne situationer, som jeg snakker med og træner søger mere tid, ro og overskud. Jeg oplever istedet, at udfordringen skal findes i kulturen og adfærden på arbejdspladsen og i privaten. Som flokdyr og sociale væsener har vi svært ved at afvige for meget fra gruppens normer. Endvidere kræver det overskud at ændre adfærd.

Så i bund og grund vil du blive mere eller mindre i dine nuværende arbejdsvaner, indtil du bliver presset af nye krav udefra, eller hvis du finder længerevarende motivation og overskud til at selv at ændre dem.

Udfordringen med kulturen og adfærden på arbejdspladsen og i privaten er bare, at de i høj grad stadig tager udgangspunkt i den måde, som vi var på i 80’erne og 90’erne.

Dengang kunne vi nå at lave det meste af det, der kom forbi vores bord. Vi fik post en gang om dagen og havde en begrænset antal forstyrrelser. Når vi havde fri, så havde vi fri. Vi havde ikke smartphones, sociale medier, Netflix m.m.

Ovenstående betyder ikke, at vi ikke har ændret os siden 80’erne og 90’erne. Der er sket en masse og for en stor dels vedkommende, er det drevet af den teknologiske udvikling. Min oplevelse er bare, at der er sket meget på overfladen, men ikke i de krav og forventninger vi har til os selv på arbejdet og i privaten. Og dette er årsagen til, at vi i dag efter min mening ikke får nok ud af vores dag, og samtidig har vores arbejdsadfærd flere negative konsekvenser end positive.

Af de personer, som har svaret på produktivitetsquizzen, svarer f.eks. kun 17%, at de sætter tid af til uforudsete opgaver, 75% har store udfordringer med at styre eksterne afbrydelser og kun 26% har strategier på plads til at håndtere indre forstyrrelser. For mig bekræfter disse tal bare min overbevisning om, at vi ikke arbejder ud fra en nutidig holdbar filosofi. Jeg tror ikke på, at vi på en gang markant kan ændre hverdagen, men jeg ved, at vi kan ændre måden, hvorpå vi arbejder med den.

Du skal spille dig selv god

Som vidensmedarbejder og leder er din største kompetence din evne til at fokusere. Jo mere du har udviklet og trænet denne muskel, desto bedre vil du klare dig i hverdagen. De sidste 10 år har vores teknologiske muligheder været den afgørende årsag til, at vi dag slet ikke er så gode til at holde fokus, som vi var tidligere. Det hele er jo lige ved hånden, så du kan bare finde det igen, hvis du har brug for det.

For at undgå at blive overvældet og stoppe efter 2-3 ugers træning, så er en af de bedste måder at træne på at tage lidt af gangen. Bare gøre det 1% bedre end i går. Gå 5 minutter tidligere i seng end i går eller tjek e-mail en gang mindre end i går osv.

Jeg anbefaler altid, at du starter med at optimere dit overskud, da det er forudsætningen for forandring. Derudover skal du finde tid til at stoppe op og evaluere nogle gange om dagen. Bare 1-2 minutter hver gang. På den måde undgår du at blive fanget i dine egne fælder, og du har større mulighed for at justere dine vaner.

Dit vigtigste mål er altså ikke at nå alt. Du skal i stedet sikre, at du når det vigtigste og sørge for, at du passer på dig selv i en sådan grad, at du igen i morgen kan præstere på højt niveau.

Jeg håber, at din dag i dag bliver mindre hektisk 🙂

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk