95% af din dag er influeret af dine vaner. Dette er en sætning jeg ofte møder, når jeg læser og hører podcasts. Det efterlader ikke meget til overs, hvor du bare gør noget helt nyt af egen fri vilje.

Sætningen har påvirket mig, da jeg gerne vil tro, at jeg faktisk havde mere kontrol over min dag end ovenstående sætning giver udtryk for. For ovenstående betyder i min optik, at vi virkelig er vores vaner.

Jeg ved, at vaner har en afgørende funktion hos os, da de sørger for, at vi bruger et minimum af energi, når vi udfører en given handling. Energi er jo vores afgørende ressource og hjernen overvåger konstant vores energikapacitet. Paradoksalt nok er hjernen samtidig kroppens enkeltstående største energisluger. Selvom den kun vejer 2% af vores kropsvægt, så bruger den op til 20% af den samlede energi.

Men for at spare energi sørger hjernen for, at alle handlinger som vi gentager regelmæssigt, og som giver os en belønning bliver automatiseret til vaner. Disse vaner bygges op med en trigger, en rutine og afslutningsvis en belønning. Men tag ikke fejl. Selv om belønningen kommer sidst, så er det den, der igangsætter vanen gang på gang.

Du er dine omgivelsers vaner

En stor del af vores vaner er programmer/adfærd, vi har “downloadet” fra andre. Fra vores forældre, venner, idoler m.m. Påvirkningerne fra vores medforfattere er derfor meget stor og igen stiller jeg mig spørgsmålet: Hvor meget har jeg kontrollen i mit liv? 🙂

Et tydeligt eksempel på dette er, hvor hurtigt vi falder ind i gamle mønstre, når vi f.eks. er sammen med vores familie. Og hvis vi ikke gør, så bliver det helt sikkert også bemærket og måske kommenteret. I bund og grund er vi flokdyr, og vi vil gerne have flokkens accept. Dette gør det bare svært at ændre vaner, hvis resten af flokken ikke er enig i din beslutning.

Dine vaner forsvinder aldrig helt

Du har sikkert prøvet at starte noget nyt. F.eks. kun at ville kontrollere din e-mail 4 gange om dagen. Det er nu gået godt i 3-4 måneder, og du tænker – fint, nu er det en vane. Nu kører det bare på autopilot. Men så har du f.eks. ferie. Når du kommer tilbage fra ferie, så er din indbakke fyldt og du kæmper i et par uger med at komme med igen. Og nu selvom du ikke har tænkt over det, så kigger du e-mail, som du gjorde, inden du valgte kun at gøre det 4 gange om dagen. Hvad skete der? Du havde jo implementeret en ny vane.

Charles Duhigg forfatteren af Power of habit skriver, at gamle vaner aldrig forsvinder helt. De ligger latente og kan vækkes til live igen, hvis du rammer en situation, hvor det virker som om, at du gerne vil have den aktuelle belønning, som denne vane gav.

Derfor skal vi ved implementering af nye vane bruge tid på at forudse, hvor vi kan falde i vores egne fælder og på forhånd have lave nogle forsvarsværker klar, så det ikke sker.

En vane er forankret i hele din krop

Jeg havde i mange år den overbevisning, at hvis man skulle lave noget om, så skulle man bare beslutte sig for det. Det var et spørgsmål om viljestyrke.

Heldigvis er jeg blevet lidt klogere og har erkendt, at det er lidt mere komplekst 🙂

I dag er jeg opmærksom på to yderligere ting udover handling, som er nødvendig for at optimere sandsynligheden for succes.

Jeg tror, den vigtigste er mine følelser og fornemmelser omkring det, jeg gerne vil gøre, og det jeg gør i dag. Hvis jeg ikke er opmærksom på hvilke følelser og fornemmelser, der skal give mig den ønskede adfærd, samt hvilke der gav mig min nu uønskede adfærd, så er min chance for succes stærkt reduceret.

Endvidere har mine overbevisninger om min ønskede adfærd og min nu uønskede adfærd en stor betydning. Hvis jeg ikke tror på, at jeg kan, eller at det kommer til at virke, så kan jeg arbejde nok så meget med at ændre mine vaner. Det samme hvis jeg ikke har mine følelser med.

At disse to faktorer skal indrages hver gang, gør det at ændre vaner til en svær proces. For hvem tænker over følelser og overbevisninger på en automatiseret proces, som jeg har “downloadet” fra mine forældre for 20 år siden?

Det betyder dog ikke, at jeg ikke har følelser og overbevisninger forbundet med, den handling jeg gør. De er der altid og skal findes frem, før jeg kan lave vanerne om.

Hvad skal du huske, når du vil ændre vaner

Her er mit forslag til de punkter, du skal igennem, når du med størst mulig chance for succes vil ændre dine vaner.

 1. Det er ikke nok bare at træffe er en logisk beslutning, når du du vil ændre vaner. Den skal også være følelsesmæssig forankret. Hvis du vil ændre adfærd, så kræver det mere end fornuft.
  • Identificer dine følelser, fornemmelser og overbevisninger både ved din nuværende og nye vane
  • Sørg for at din nye vane virkelig giver mening for dig både følelsesmæssigt og mentalt
 2. Start med at finde ud af hvilke medforfattere (familie, venner, kolleger, rollemodeller m.m.), der påvirker din nuværende adfærd og hvordan
 3. Når du implementerer en ny forandring skal du give dine medforfattere lov til ikke at kunne lide din nye adfærd
  • Opsæt begrænsninger og accepter at medforfatterne ikke kan lide dem
 4. Forudse hvor du kan falde i dine egne fælder og byg forsvarsværker
  • Du skal helst have 2-3 modtræk klar til, når du er ved at falde i.
 5. Sidst og måske vigtigst. Du skal ikke være for hård mod dig selv, når du ikke lykkes første gang
  • Sæt i stedet fokus på hurtigst mulig at komme op på hesten igen.

Hvor mange vaner kan du implementere af gangen

Mange går hver dag og gerne vil lave det ene eller det andet om ved sig selv. Som du kan se af ovenstående, er det ikke en let proces. Det er sikkert en af årsagerne til, at vi så ofte efterspørger den lette vej – Har du ikke en pille jeg kan tage…

Bruger du ovenstående punkter, når du vil ændre vaner, så tager det omkring to måneder indtil din proces er godt automatiseret.

Min anbefaling er, at du maksimum har 1-2 større ændringer i gang samtidig. Når det så er sagt, så spreder ændringer sig som ringe i vandet, og de 1-2 større ændringer kan godt betyde, at du reelt arbejder med 6-10 små vaner. Så pas på ikke at slå større brød op end du kan bage.

Rigtig god kamp 🙂

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk