Ferien nærmer sig, og jeg håber du glæder dig? Det gør de fleste. Alligevel har rigtig mange blandede følelser omkring det at holde ferie. Ja, de glæder sig til ferien, men de er irriterede over tiden op til ferien, da denne ofte er præget af hektik. Og når de har ferie, så skaber det uro at tænke på den bunke af arbejde, der hober sig op, mens de er væk. Sidst knokler de efter ferien for hurtigst mulig at komme med “på toget” igen, og det gør, at de hurtigt forbruger den ekstra opsparede energi fra ferien.

Jeg så nedenstående illustration for nogle år tilbage, og jeg synes, det er en god beskrivelse på, hvad mange i en eller anden grad oplever.

Hvad er udbyttet af at holde ferie

Hverdagens informationsbombardement og høje aktivitetsniveau gør, at du både fysisk og psykisk får et stort udbytte  af en ferie.

På den psykiske side giver en længere periode væk fra arbejdet mulighed for genopladning, at få opdateret perspektivet og få refokuseret. Alle tre er vigtige elementer for bedst mulig at kunne styre din tid, energi og opmærksomhed, når du kommer tilbage.

Derudover viser undersøgelser, at tiden væk fra arbejde bl.a. er godt for din vægt og dit kardiovaskulære system. Endvidere sænkes dit kortisol niveau samt blodtryk og kan samtidig hjælpe med helbredelse af sygdomme som f.eks. kræft.

En undersøgelse fra 2013 lavet af The Society for Human Resource Management viser også, at ferie:

  • gør at vi kan slappe af og genoplade (90 procent)
  • giver os mulighed for at gøre, hvad vi nyder (88 procent)
  • gør os lykkeligere (85 procent)
  • forbedrer vores koncentration og produktivitet (66 procent)
  • resulterer i større tilfredshed på arbejdet (61 procent)

Med ovenstående udgangspunkt mener jeg derfor, at det er en dårlig idé at springe ferien over. Især med fokus på de langsigtede resultater. Du skal dog huske, at du kun får alle fordelene ved at holde ferie, hvis du undgår de fleste af fælderne, som ligger før, under og efter din ferie. Også visualiseret i ovenstående illustration.

Gør dig klar til ferie

Ferie er noget, man gør sig klar til på samme måde, som man gør sig klar til at lave en svær opgave. Derfor skal du starte planlægningen af din ferie i god tid. Målet med denne klargøring er, at du får nået dine vigtigste opgaver og samtidig har overskud til at glæde dig til ferien.

Din tankegang op til ferien skal ikke være, at du skal nå alt, men at du skal nå det vigtigste. Brug 3-4 uger inden din ferie en times tid på at forudse de kommende uger og definere, hvad du skal nå. Sørg også for at du i ugerne op til ferie har reserveret tid til uforudsete opgaver. Reserver hellere lidt for meget, da din optimistiske planlægning ofte skaber fælder for dig. Derudover anbefaler jeg, at du reserverer de sidste dage inden din ferie til – Klargøring til ferie. Reserver hellere en dag for meget for du kan altid ændre din plan, når du kommer tættere på. Sidst skal du også reservere nogle dage, når du kommer tilbage fra ferie til – Opsamling efter ferie. På den måde undgår du at starte op første dag efter ferie med 2 møder, men har i stedet tid til at få overblik.

Det er også 4-6 uger inden ferien, at du tager en dialog med dine kolleger om, hvordan I kan hjælpe hinanden med at få den bedst mulige ferie. Tag en dialog om, hvordan I kan hjælpe hinanden med e-mail og telefonopkald. Alt for ofte tages denne dialog i sidste øjeblik eller slet ikke, og så ender det måske med, at du både tager telefonopkald og læser mail i din ferie. Dermed minimeres ovenstående fordele ved ferie.

Når du holder ferie

Når du holder ferie, så gør alt hvad du kan for at forblive frakoblet fra arbejdet. Jo bedre du løser denne opgave, desto bedre præsterer du, når du er tilbage.

Start med at deaktivere din arbejdsmail på dine digitale enheder, så du ikke tilfældigt kommer til at kigge i den.

Sørg for at have autosvar på din e-mail og telefon. Start dit autosvar på e-mail en til to dage før din ferie og giv dig selv en ekstra dag efter ferien. På den måde skaber du de rette forventninger til dem, der e-mailer dig. For det er ikke sikkert, at du når at svare på en ny mail dagen inden din ferie. Endvidere er det heller ikke sikkert, at du når at vende tilbage med svar de første dage efter ferien.

Har du lavet en aftale med din kolleger, så anbefaler jeg følgende e-mail autosvar. Fortæl afsender at du er på ferie, og at din e-mail ikke bliver læst. Haster det, så bed personen om at sende e-mailen videre til din kollega, og hvis det kan vente, så er personen velkommen til at sende beskeden igen, når du er tilbage fra ferie.

Mens du er på ferie, så lav en regel, der flytter alle mails til en speciel mappe. Denne mappe kan du så kort gennemgå, når du er tilbage, men som udgangspunkt, så bør du kunne slette det meste.

På din telefonsvarer indtaler du en lignende besked som ovenstående, og prøv også at undgå at tage telefonen, når du ikke ved hvem det er 🙂

Er du i den situation, at du ikke har kolleger, som kan være backup, mens du er væk, så har jeg i en årrække gjort følgende med stor succes. Fortæl at du ikke læser dine mails eller hører din telefonsvarer med mindre, du får en sms om, at det ikke kan vente, til du er tilbage fra ferie.

Kan du ikke komme uden om arbejdet på ferien, så minimer det. Brug evt. faste tidsrum og bestem på forhånd, hvor meget tid du vil bruge. Pas på du ikke bliver suget tilbage i arbejdsrytmen og efterfølgende har et hav af tanker, som skal behandles.

Når du kommer tilbage fra ferie

Nu gælder det om at komme tilbage stille og rolig og fastholde den genopladning, det nye perspektiv og den refokusering, du har brugt god tid på at tilegne dig.

Når du kommer tilbage igen, så start derfor med at få overblik inden du kaster dig over opgaverne. Det er let at falde i fælden og bare tage den første og bedste opgave, men i dag gælder det om at nå de vigtigste opgaver først. Tænk på at hastværk er lastværk, og vi alligevel ikke har tid til at nå alt.

Brug den tid du reserverede inden din ferie til at få overblik og planlagt, hvad du skal lave i den kommende tid, og start så på den opgave, som giver bedst mening. Find også tid til lige at gennemgå dine aktuelle mål og vurder om noget skal justeres.

Husk også i ferieperioden at sætte ekstra tid af til uforudsete opgaver. Mens de andre er på ferie er det måske dig, der varetager deres e-mail og telefonopkald.

Sidst anbefaler jeg, at du også bruger lidt tid på kollegerne. Har du været væk i længere tid, så er det godt for energi og fællesskabet lige at få samlet op på, hvad der er sket.

Få det bedste ud af din ferie

Ferie er ikke noget at tage for let på. For den har en afgørende indflydelse på vores helbred og vores evne til at præstere på arbejdet.

Jeg håber, at du ser potentialet i en god ferie, og jeg ønsker dig hermed en god klargøring, afholdelse og opsamling på din ferie 🙂

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk