Et af de allermest læste indlæg jeg har skrevet fortæller om pomodoroteknikken. Teknikken er en god simpel måde at få løst opgaver på uden at blive fanget i interne forstyrrelser eller eksterne afbrydelser. I en verden, hvor mange er under konstant informationsbombardement, er det godt med teknikker, som skaber rammer og modstand, så vi får ting gjort.

Med rammer mener jeg den varighed, som pomodoroen har. Og med modstand mener jeg, at jeg ikke må gå i gang med andet, end det jeg har sat mig for, imens pomodoroen varer. Vi har nemlig stort udbytte af rammer og modstand, når vi skal have ting gjort. Desværre har den teknologiske udvikling især de sidste 10 år gjort alt for at minimere disse rammer og denne modstand. Dette gennem at gøre alt mere tilgængeligt og lige til. Og lige for at slå det fast, så er jeg stor tilhænger og flittig bruger af teknologien. Vi har dog stadig brug for både rammer og modstand i mange situationer. Derfor har jeg de sidste år arbejdet på at få skabt dem, når jeg har brug for det. Kan jeg ikke gøre det teknologisk, så gør jeg det gennem strategier og vaner.

Tilbage til pomodoroteknikken og hvordan du bedst kan bruge den i dag. For teknikken har som skrevet sine fordele. Og i dette indlæg går jeg en tak dybere i, hvordan du kan bruge teknikken bedst mulig.

Pomodoroteknikken – den hurtige introduktion

Pomodoroteknikken går i alt sin enkelthed ud på at arbejde med et specifikt fokus i en given periode og derefter holde en pause. Formålet med pausen er at forny din energi og samtidig give din hjerne tid til at bearbejde de indtryk, du har arbejdet med i den givne periode.

Den oprindelige teknik gik ud på at have en 25 minutters fokuseringsperiode og derefter 5 minutters pause. Derefter en ny fokuseringsperiode på 25 minutter. Efter fire perioder holdes en længere pause på 15-30 minutter og så forfra.

Årsagen til at tidsperioden er 25 minutter er forskning, som viser, at vi har svært ved at holde koncentrationen i længere tid af gangen. Jeg har dog god erfaring med at have perioder på 50 minutter og så 10 minutters pause. Efterhånden som du bliver godt til at holde fokus, vil jeg endda sige, at du kan gå helt op til 90 minutter og så holde 15 minutters pause. Husk dog altid pausen. For uden den brænder du lyset i begge ender.

Som en del af teknikken er det vigtigt, at din tidtagning er synlig. Brug derfor en af de apps m.m., som jeg fortæller om i dette indlæg. Alternativt brug tidtagning på din telefon eller lignende.

Inden du går i gang med en pomodoro

Det bedste råd inden du går i gang med en pomodoro er at have overblik og ro. Når du har overblik, så bliver din hjerne ikke forstyrret af interne forstyrrelser undervejs. Det samme er tilfældet med ro. Når det kommer til ro, så gælder det om at vise dine omgivelser, at du arbejder koncentreret. Brug f.eks. hovedtelefoner eller overvej at sætte dig væk. Dette er især godt, hvis fokusområdet kræver meget koncentration af dig.

Når du skal have overblik, så anbefaler jeg altid, at dit skrivebord og alt i dit synsfelt er ryddet for ting, som kan forstyrre dig i opgaven. Dvs. de post-it med opgaver, som du skal lave senere. Eller det du på et tidspunkt skal have læst eller gjort noget ved.
Det er ikke et problem at have billeder af f.eks. familien eller andre genstande omkring dig, så længe de giver dig postiv energi 🙂

Er det en svær opgave, som du skal i gang med, så sørg for at få tømt dit hoved, så det ikke indeholder ting, du skal huske eller lignende. Disse tanker tager nemlig en del af vores kognitive båndbredde, og begrænser dermed for tænkekraft. Læg i stedet disse tanker, idéer eller lignende ind i dit eksterne overblikssystem til senere behandling.

Hvilke opgaver er pomodoroteknikken god til?

Pomodoroteknikken har mange formål. Det vigtigste er, at du inden opstart forholder dig til, hvad fokuseringsperioden kræver af energi og opmærksomhed, så du er forberedt herpå. Her kommer nogle eksempler på anvendelse af en pomodoroperiode:

  • Du skal have tømt din e-mail indbakke og vil undgå at blive hængende. Beslut en tid og gå så i gang. Ofte kræver denne type opgave ikke så meget energi og opmærksomhed
  • Du har en svær opgave, som kræver din fulde opmærksomhed. Tænk over at dele den op i flere pomodoros og udnyt derigennem hjernens kreative aktivet i pausen. Du skal her være ekstra opmærksom på, at denne opgave vil tære på dine energi og opmærksomhedsressoucer
  • Du skal læse faglitterære bøger. Her fungerer 25 minutters perioder med efterfølgende pause godt. Denne type opgave kræver ofte også gode energi og opmærksomhedsressoucer
  • Du har en opgave, som du bliver ved med at springe over. Nogle gange er det vigtigt bare at få startet, og her er en pomorodo på 25 minutter en god start. Lav en aftale med dig selv om minimum én periode, og se så hvad der sker. Også denne type opgave kræver gode energi og opmærksomhedsressoucer
  • Du skal være kreativ. Kreativitet kommer ikke af sig selv. Det er en rigtig god idé at sætte tid af til den. Jeg vælger ofte at gøre det gående. Igen så vælger du en periode, hvor du sætter et fokus. Kreativ tænkning kræver især en rolig og afslappet tilstand med gode energiressourcer

Pomodoroteknikken har selvfølgelig også andre anvendelsesmuligheder. Ovenstående er nok nogle af de mest brugte, men prøv også at bruge teknikken i grupper. I kan f.eks. beslutte kun at arbejde med dette emne i.

Brug pausen rigtigt

Pauserne mellem pomodoroerne er dem som sikrer, at du kan blive ved. Det er i pausen, at du bygger energi op til den næste sprint. Brug den derfor ikke på at løse opgaver. Gå en tur udenfor, hent en kop kaffe, hav en social snak, hør et godt musiknummer osv.

Har du flere ubesvarede e-mail eller telefonopkald, så brug den næste pomodoro til at få dem behandlet inden du igen går i gang med den opgave, du skal have gjort.

Bare sørg for at du får holdt din pause imellem hver periode, og at du også holder den længere pause. Vi fungerer ikke som maskiner, men har brug for disse luftlommer, hvis vi vil have det optimale ud af vores hjerne.

Prøv pomodoroteknikken af

Pomodoroteknikken er en god måde at få ting gjort på. Når du starter så undgå høje forventninger. Start hvor du er sikker på at kunne lykkes. Det er faktisk de færreste som bare kan sætte sig ned og fokusere på en ting i 25 minutter uden af lade sig forstyrre. Det kræver træning.
Prøv derfor at starte med 10 eller 15 minutters intervaller og byg på, når du er klar til næste.

Sæt heller ikke dine forventninger der, hvor du regner med at kunne have 8 fokuseringsperioder af 25 minutter på en dag. Hver periode koster mere energi og opmærksomhed end de fleste regner med. Også her anbefaler jeg at starte med 2 eller 3 og så bygge på.

Det vigtigste er at få god oplevelse med de teknikker du bruger, for ellers vil din hjerne huske den manglende belønning og det vil gøre det sværere for dig at få skabt en vane. Rigtig god træning 🙂

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk