De fleste jeg møder efter en længere ferie er helt “høje” over, hvor dejligt det har været. Især hvis de har fået koblet helt væk fra arbejdet. Faktisk er det især dem, der har kunnet “holde sig helt væk” fra arbejdet, som udtrykker denne form for tilfredshed. For der sker bare noget med arbejdslivet, når vi er væk fra det i tre uger eller længere. Det er som om det bliver sat i perspektiv med den øvrige del af vores liv. Samtidig giver den øgede nærhed med familie og venner, som ferien tit indeholder, en bekræftelse af, hvor vigtig denne nærhed også er for vores livskvalitet. Vi kan godt være rigtig glade for vores arbejde, men jeg synes, der er en anden, stærkere og vigtigere tilfredshed forbundet med nærvær med familie og venner.

Ferien varer jo ikke evigt 😉 og vi skal i gang igen. Og når det sker, så kan det betale sig at starte op, så vi længst mulig fastholder de fordele, som en længere ferie har givet os.

Udbyttet af en længere ferie

Når vi kommer tilbage fra en længere ferie er vi ikke helt den samme person, som da vi tog på ferie. Vores energiniveau er ofte markant større end vores normale niveau. Denne ekstra energi har vi fået ved at komme ned i gear, have tid til os selv samt være sammen med famile og venner og opleve noget. Den øgede energi kommer ofte til udtryk ved, at vi har mere ro og større tålmodighed. Vi er ofte også mere nysgerrige og kreative end normalt.

Endvidere oplever jeg, at den afstand ferien har skabt til arbejdet bl.a. gør, at vi bedre kan se identificere de vigtigste prioriteter. Jeg ser en tendens til at mange oplever, at de opgaver som de stressede over inden ferien nu ikke føles så vigtige, som de gjorde på det tidspunkt. Jeg er sikker på, at det hænger sammen med den ro vi opnår gennem længere tids ferie. Når vi ikke har denne ro, er det nemlig lettere at blive fanget af alle de små hasteopgaver, som egentlig ikke er vigtige på lang sigt.

Når vi kommer tilbage fra ferie med vores forbedrede langsigtede overblik, er det derfor et oplagt tidspunkt at få defineret og planlagt dine vigtigste opgaver for de næste måneder og længere frem. Desuden er det et rigtig godt tidspunkt at lave kreative- og opgaver, som involverer samarbejde med andre.

De gode råd når du starter op efter ferien

For at den øgede energi, kreativitet, ro, tålmodighed, prioriteringsevne og overblik kan vare længst mulig, så kan jeg anbefale dig nedenstånde råd. Ja, jeg ved godt, at det kan svært at følge alle rådene, men prøver du bare én dem af, så vil det give dig udbytte.

Undgå fuld fart fra start

Hastværk er lastværk. Alligevel har mange en travl og hektisk hverdag. Især efter ferie kan vi have et behov for at skulle hente det tabte hurtigst mulig. Vi kaster os derfor ud i en hæsblæsende sprint, der skal sikre, at vi får læst alle e-mail, løst alle de uløste opgaver osv. Konsekvensen af den adfærd er oftest, at vi efter den første uge tilbage på arbejdet er i samme tilstand, som inden vi tog på ferie. Fordelene oparbejdet gennem ferien er allerede væk.

Prøv i stedet en anden tilgang. En tilgang hvor du ikke stresser over det, du ikke har nået eller endnu ikke kender det fulde omfang af. Start i stedet roligt op og tag lidt af gangen. Sæt f.eks. en tidsfrist for hvor meget tid du må bruge på e-mail hver dag. På den måde får du også tid til andre ting. Det er så let at blive fanget i indbakken, men det er sjældent, at det er i de hurtige svar frem og tilbage, at de vigtige opgaver løses.

Sørg også for at du har tid til at tænke, inden du handler på de vigtige beslutninger. Tag dig f.eks. tid til at se dine beslutninger fra flere sider, samt vurdere effekten af dem på kort og langt sigt. På den måde sikrer du bedst mulig kvalitet i dine beslutninger, og det sparer tid på lang sigt. Husk også at jo mere rolig du er, desto bedre beslutninger træffer du.

Tænk også over at dine omgivelser heller ikke forventer, at du i løbet af en uge er helt med igen efter tre ugers ferie.

Få styr på dine vigtigste opgaver

I stedet for at få styr alt – stort som småt, så sæt efter ferien tid af til det store og vigtige. Det er nu med din øgede energi, tålmodighed og kreativitet, at du har lettest ved at gå i gang med disse opgaver.

Start med at få styr på dine vigtigste opgaver for f.eks. de næste tre måneder, og brug tid på at få dem planlagt og reserveret tid til dem. Gå derefter i gang med at arbejde på dem. Brug gerne helt op til 1/3 af din arbejdstid på disse opgaver. Du vil opleve, at de giver og fastholder din gode energi, fordi du arbejder på noget, som betyder noget. Dette frem for febrilsk at arbejde sig igennem den ene e-mail efter den anden eller gå fra det ene møde til det andet.

Sørg for bevægelse dagen igennem

I ferier er vi oftest også mere aktive, end vi er i hverdagen, og denne øgede aktivitet giver ekstra energi og tilfredshed. Benyt derfor lejligheden efter ferien til at fastholde meget af denne aktivtiet.

Gå f.eks. en kort tur nogle gange om dagen. Bare 5-10 minutters bevægelse vil øge din energi langt bedre end en kop kaffe. Samtidig tænker vi ofte bedre, når vi er ude, så udnyt gåturen til at tænke over et bestemt emne. Har du mulighed for det, så anbefaler jeg bevægelse minimum hver 90. minut, men én gang om dagen er bedre end ingen og er en god start på en god vane.

Lav opgaver som du er glad for

At fastholde dit øgede energiniveau er et af de vigtigste ting, du skal sætte fokus på. Derfor skal du også give dig selv lov til at bruge tid på de opgaver, som du er mest glad for i dit arbejde. Jeg anbefaler derfor ikke, at du går i gang med “hade-opgaverne” til at starte med.

Når vi kommer tilbage fra ferie har vi egentlig allermest lyst til at fortsætte med at holde ferie. Derfor skal vi finde lyst og motivation til arbejdet igen. Det gør vi lettest ved at lave det opgaver, som giver og energi og tilfredshed. Sørg derfor for at du har tid til også at lave dem. Sæt f.eks. en time af hver dag til disse opgaver, så du optimerer muligheden for, at andre opgaver ikke tager deres plads.

Få snakket med kollegerne

Det sociale bånd på en arbejdsplads er et vigtigt parameter for trivsel. Det er en stor energikilde, når den får tid og prioritet.

Har du kolleger, så sørg for, at du får snakket med dem efter ferien. En god måde er at tage en kort gåtur med dem. På den måde forstyrrer I mindst mulig jeres andre kolleger, når I samler op på, hvad der er sket siden sidst.

Der er lang tid til næste ferie

Efter afholdt ferie er det for de fleste et godt stykke tid til en ny ferie, så det gælder om at få den ekstra energi, kreativitet, ro, tålmodighed, prioriteringsevne og overblik, som din ferie har givet til at holde længst mulig. Jeg er sikker på, at den tid og energi du investerer i at eksperimentere med ovenstående råd, vil du få flere gange tilbage.

Husk at det er let at blive fanget i travlheds-fælden, men at gode vaner sørger for, at du kun er i fælden kortvarigt.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk