Kender du situationen, hvor du har en plan, inden du møder på arbejdet, og når du går hjem, så har du ikke nået noget af den? Og det er ikke fordi, du ikke lavede noget den pågældende dag. Tværtimod havde du sikkert haft ekstra travlt, og du endte med at løse alle mulige andre opgaver, som også virkede vigtige. Men var disse opgaver virkelig vigtigere, end dem du havde planlagt at løse? Det er min erfaring, at det sjældent er tilfældet.

Jeg oplever især, at det går galt, når det drejer sig om vores egne vigtige opgaver. Men hvorfor er det ofte vores egne vigtige opgaver, som vi vælger at skubbe foran os? Er det fordi, vi

  • venter på, at den rette inspiration skal dukke op?
  • arbejder bedst under pres og op til en deadline?
  • sætter forpligtelser til andre højere end til os selv?
  • ikke har sikret at opgaven giver mening nok, så vi vælger noget vi hellere vil?
  • ikke har energi nok til at løse opgaven?

Årsagerne er sikkert mange, men en ting er sikkert. Det er meget sjældent, vi kommer hjem efter sådan en dag med en følelse af succes. Tænk derfor hvad det vil betyde for dig, hvis du kunne undgå/minimere sådanne dage. Og at undgå/minimere dem er muligt med de rigtige vaner.

Det store dilemma

Inden vi kommer til de vaner, som virkelig kan hjælpe, så er vi nødt til at komme omkring nutidens store dilemma.

Dilemmaet er, at vi har så mange muligheder at vælge imellem i løbet af en dag, at vi kan få fornemmelsen af, at det er lige meget, hvor vi starter og slutter, og hvad vi får lavet og ikke laver. Vi kan få oplevelsen af, at bare vi har travlt og når en masse, så er alt godt.

Men det er ikke godt. Det er faktisk noget rigtig skidt. For alle opgaver er ikke lige vigtige og i vores travlhed har vi tendens til at sætte fokus på de opgaver, som skaber kortvarige glæder frem for dem, som kræver mere af os. For hver gang vi løser en lettere opgave, så giver det lige et ekstra skud dopamin, som giver os lyst til mere af denne form for aktivitet.

Derimod er det noget hårdere at sidde og arbejde på en ting i flere timer. For undervejs i en sådan proces vil der være stilstand, urolighed, irritation osv. Men lykkes vi med at løse en sådan opgave, hvordan har vi det så? Disse opgaver skaber typisk længerevarende tilfredshed, en følelse af succes samt opbygger integritet og udholdenhed. Så modsat de kortvarige glæder som lette opgaver giver, så giver de svære og ofte vigtige opgaver os følelsen af en rigtig præstation, som vi kan leve på i længere tid.

Sidst har de vigtigste opgaver ofte den følgevirkning, at det er dem, der er nøglen til at skabe de bedst mulige resultater. Derfor er det nu tid til at kigge nærmere på vaner, som kan hjælpe os med at løse disse opgaver.

De gode vaner

Min generelle anbefaling er, at vi træner i at mindske behovet for kortvarige glæder. Ikke fordi de skal helt væk, men målet er også at kunne undvære dem i længere tid i løbet af dagen. Selv har jeg i den forbindelse haft glæde af og fundet mening fra bl.a. at læse bøgerne: Gå Glip af Svend Brinkmann, The Hacking of the American Mind af Robert H. Lustig, Deep Work af Cal Newport og The Paradox of Choice af Barry Schwartz.

Når det kommer til konkrete vaner, så er her nogle af mine vigtigste. Husk at når du skal starte med at arbejde med vaner, så gælder om at starte med handlinger, som du er sikker på, at du kan lykkes med.

Sørg for at have energi nok

Gode energivaner er dine vigtigste vaner. For uden energi er vores humør, koncentration, hukommelse, kreativitet, problemløsningskompetencer markant forringet.

Energi er derfor afgørende, når du skal arbejde på dine vigtiste og krævende opgaver. Sørg derfor at få kvalitetssøvn, at spise så dit blodsukker er mest mulig stabilt og at være hydreret. Derudover skal du sørge for at få bevægelse dagen igennem. Jeg anbefaler 5-7 minutterts bevægelse hver 90. minut.

Husk at med det samme du mangler energi, så vil din lyst til lette opgaver øges.

Handl på dine forpligtelser og ikke dine følelser

Det bedste du kan gøre er at vænne dig til at gøre det, du har sat dig for og ikke det, du i nuet har lyst til. Alt for tit ændrer vi vores plan, fordi vi ikke længere har lyst til det, vi havde planlagt. Og fordi vi har så mange mulige ting, vi kan lave, så er det let at ændre planen. Derfor er det vigtigt, at du lægger planer forud for dine dage og mest mulig holder dig til dem.

En god start er hver formiddag at lægge din vigtigste opgave i din kalender. Sæt den fornødne tid af til den og minimer alle former for forstyrrelser, imens du arbejder på den. Har du brug for en pause undervejs, så tag en, men undgå at kigge på din e-mail og telefon i pausen. Gå f.eks. en kort tur i stedet.

Vælg det bedste tidsrum og sted

For langt de fleste af os er tidsrummet mellem kl. 9-12 vores mest produktive i løbet af dagen. B-menneskers ligger typisk mellem kl.14-17. Sørg for at reservere dette tidsrum til dine vigtige opgaver. Det kan være hver dag eller 1-3 gange om ugen.

I forhold til sted er ro en afgørende faktor for at fastholde koncentrationen i længere tid. Derfor kan det være en idé at arbejde hjemme og møde ind senere. Det er også en god idé at booke et mødelokale eller låne et kontor imens.

Mens du arbejder på din opgave, så begræns alt form for e-mail- og telefon-kiggeri. Lad f.eks. det e-mail program være offline og lad helt din telefon være. Gem den gerne væk. Det gør jeg 🙂

Der skal være plads til det sjove og meningsfulde

Vi tror tit, at de svære opgaver skal være det rene slid og hvis det ikke er det, så er det ikke rigtigt arbejde. Inden du går i gang med disse opgaver, er det en rigtig gode vane at bruge tid på at identificere: Hvordan kan jeg gøre arbejdet med dette sjovt? Og hvorfor er det meningsfyldt for mig at lave denne opgave?

Kan du svare på disse to spørgsmål vil arbejdet med opgaven være meget lettere, og du vil helt sikkert skabe bedre resultater.

Sjovt behøves ikke at være, at vi er ved at falde om af grin. I stedet sætter jeg selv tit fokus på, hvad jeg lærer af at lave selve opgaven og er nysgerrig på selve processen, hvorpå jeg laver opgaven.

Undgå at blive fanget af hastefælden

En af de største årsager til, at vi ikke kommer i gang med vores vigtige opgaver, er at vi bliver opslugt af hastefælden. Dvs. at vi f.eks. inden vi skal i gang lige kigger e-mail, siger ja til en afbrydelse fra en kollega eller ringer tilbage på nogle ubesvarede opkald. Disse handlinger medfører et spind af opgaver, som vi tænker, vi lige kan lave, inden vi starter på den vigtige opgave.  “Det er jo fedt at være med på alle småtingene, inden jeg skal i gang med den store opgave”. Det ender bare alt for tit med, at vi ikke kommer i gang.

Prøv derfor en vane med f.eks. at sætte en timer på din telefon for, hvornår du skal stoppe med småopgaverne. Når den ringer så stop med alt, hvad du har gang i og husk dig selv på, hvorfor timeren ringer. Sørg så for at du har tid senere til at arbejde på disse mindre opgaver og skyd flest mulige afbrydelser til efter, du har lavet din vigtige opgave.

Det handler ikke om at få ting gjort – men de rigtige ting gjort

Det er let nok at få ting gjort, men straks sværere at sikre, at de rigtige ting bliver gjort. Start gerne denne proces med at snakke med dine kolleger og din chef om, hvad de rigtige ting er.

Derefter er det bare i gang med at træne de vaner, som kan hjælpe dig med at få dem lavet. For en ting er helt sikkert. Du skaber resultater ud fra det niveau, dine vaner er på og ikke mere.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk