Der er ofte stor forskel på hjemmearbejde og arbejdet på arbejdspladsen:

 • Kolleger kan være erstattet med familiemedlemmer
 • Din arbejdsplads kan være i køkkenet på en spisebordsstol og uden din eksterne skærm
 • Dine arbejdsopgaver skal “kæmpe” mod de hjemlige opgaver, som nu også er tydelige og mulige at lave
 • Du har mere frihed og valgfrihed, som du skal styre.

For at få det bedst mulige ud af dagen, er det nødvendigt at justere de strategier og arbejdsvaner, du normalt bruger på arbejdspladsen.

Jeg har arbejdet hjemmefra i mere end 6 år, og min erfaring er, at der er stor forskel på, om jeg er helt alene hjemme, eller om min hustru eller børn er hjemme sammen med mig. Hver situation kræver sine strategier. Og som ekspert i gode arbejdsdage, så ved jeg, at hvis jeg ikke styrer mine forventninger og arbejdsvaner ud fra mine omstændigheder, så falder jeg i fælder.

Fælder ved hjemmearbejde

Både på arbejdspladsen og ved hjemmearbejde er der fælder, vi kan falde i. Her kommer et udpluk af dem, som jeg oplever er specielt aktuelle ved hjemmearbejde:

 • Det kan være lige at sætte en omgang vasketøj over, lige at rydde op i …, eller lige støvsuge i … o.s.v.
  Disse opgaver kan være gode, når du har brug for en pause. Bruger du dem i stedet som overspringshandling, når du sidder med en koncentreret opgave, så er det en fælde
 • En fælde er også at have fjernsynet eller radioen kørende i baggrunden, hvis der nu skulle ske noget vigtigt.
  Alle former for støj med stor uforudsigelighed er altid en fælde, da vores hjerne hele tiden vil blive fanget af, hvad der kommer om lidt
 • Vælger du at arbejde på et sted, der normalt ikke er forbundet med arbejde, så skal du kæmpe mod, hvad du plejer at gøre på det sted. Sidder du f.eks. i sofaen med din bærbare, hvor du normalt ser fjernsyn, så vil du f.eks. skulle bruge energi på at holde trangen til at se fjernsyn væk
 • Når familien er hjemme kan din adfærd også ændres. Ja, familiemedlemmer hjemme betyder givetvis flere forstyrrelser, men familietid er normalt heller ikke forbundet med arbejde. Derfor kan man få lyst til at lave de ting, man normalt laver, når familien er hjemme, og det tager fokus fra arbejdsopgaverne
 • Sidst kan det hjemme være lettere at blive fanget af f.eks. internetsurfing og sociale medier, da du ikke har de normale afbrydelser, der kan få dig til at stoppe. Af samme årsag er det ved hjemmearbejde generelt lettere at komme langt ud af en forkert tangent, inden du opdager fejlen. Denne fælde kan være en stor tidssluger.

Disse fælder er eksempler på, hvorfor dine arbejdsvaner og strategier om hjemmearbejde skal justeres, for at du får det bedst mulige ud af din dag. For hjemmearbejde kan være meget produktivt og givende, når du har arbejdsvaner, der underbygger det.

Potentialet ved hjemmearbejde

Der skal ikke være nogen tvivl om, at jeg ser et stort potentiale ved hjemmearbejde, især sammenlignet med, hvordan det er at arbejde i et åbent kontormiljø. Er der på arbejdspladsen heller ikke en aftalt arbejdskultur, som understøtter at kunne holde sin hjerne skarp dagen igennem, så er potentialet ekstra stort.

Faktisk vil jeg garantere, at det vil skabe større tilfredshed for den enkelte og samtidig bedre resultater for virksomheden, når man begynder at sætte mere fokus på at kunne arbejde fleksibelt. Forudsætningen er dog, at virksomhedens arbejdskultur understøtter hjemmearbejde, og at den enkelte i samarbejde med virksomheden har trænet arbejdsvaner, som understøtter hjemmearbejde. For arbejdsvaner er ikke kun den enkeltes ansvar.

De gode hjemmearbejdsvaner

Når det kommer til hjemmearbejde og arbejdsvaner forbundet hermed, så synes jeg, det er godt at dele dem op i kategorier. På den måde kan du gennemgå, hvor du er for hvert område. Det er ikke sikkert, at du kan lykkes med alle rådene. Prøv i stedet at komme så tæt som mulig på at leve op til formålet med hvert område.

Dit arbejdsmiljø

Formålet med gode arbejdsvaner inden for arbejdsmiljø er, at din krop ergonomisk har gode muligheder for at passe på sig selv. Derudover handler det om at have omgivelser, som beskytter din opmærksomhed.

De gode arbejdsvaner er derfor lig med, at du hjemme har en arbejdsplads, der er ergonomisk korrekt. Dvs. en stol som er behagelig for dig at sidde i og et bord, som passer i højden. Derudover anbefaler jeg, at man kan tilkoble sin computer til en ekstern skærm for derved at få en bedre kropsholdning og et bedre arbejdsområde. Alt for mange arbejder i dag hjemmefra på deres bærbare med den konsekvens, at de kigger ned på skærmen en hel dag og efterfølgende får ondt i nakke og skuldre. Derudover arbejder man mere effektivt, når man har en stor ekstern skræm i den rigtige højde samt ekstern mus og tastatur. Penge til en sådan investering er hurtigt hentet ind. Har du engang i mellem brug for at kunne stå op og ikke har et hæve-sænke-bord, så findes der flere gode løsninger derude.

Omkring opmærksomhed så skal fokus være på at undgå det, der hæmmer din hjerne. Det betyder, at dit arbejdsområde kun skal understøtte det, du arbejder med nu og her. Altså ikke noget med at have 20 post-it, bunker med papirer o.s.v. liggende. Sørg også for at dine omgivelser giver dig energi. Det kan være gennem et inspirerende billede, et vindue med udsigt, ting som giver dig gode minder m.m.
Desuden skal du tænke over støj. Jo mere støj din hjerne skal sortere fra, jo mere energi skal du bruge på det. En af mine bedste anbefalinger er derfor kontrollere baggrundsstøjen med instrumental musik og på den måde sortere det andet støj væk. Er støj niveauet højt, så er støjreducerende hovedtelefoner min klare favorit.

Overblik og styring af opmærksomhed

Formålet med at have overblik er at kunne arbejde rolig og fokuseret. Dermed har vores hjerne de bedste forudsætninger for at kunne præstere. Når du har overblik, kender du dine vigtigste store opgaver (over 30 minutters varighed) for dagen og fremadrettet. Samtidig har styr på de småopgaver (5-15 minutter), som du også skal have løst. Omkring opmærksomhed gælder det, at du har værktøjer, som kan minimere både interne og eksterne forstyrrelser, når du har brug for det.

Det er vigtigt, at du ikke bruger dit hoved til at holde overblik, da vores hjerne bruger alt for meget energi på sådanne opgaver. Sørg i stedet for at have et eksternt system, som fungerer under pres.

Mine vigtigste anbefalinger til at sikre overblik

 • Brug din kalender til at vise dig dine aftaler med både dig selv og andre. Synliggør hvornår du vil lave hvad og undgå at være for optimistisk med din planlægning. Tænk altid worst-case scenarie
 • Del dine opgaver op i mindre bidder (maks. 2 timer) og sørg for at blande svære og lette opgaver i løbet af dagen. Brug f.eks. de lette opgaver som belønning efter en svær.
 • Arbejder du på en opgave som kræver din fulde koncentration så sørg for, at du ikke kan blive forstyrret. Sæt telefonen på forstyr ikke. Tag de støjreducerende hovedtelefoner på o.s.v. Jeg er sikker på, at du efterfølgende nok skal få fat i dem, der evt. havde brug for at snakke med dig
 • Styr din opmærksomhed dagen igennem og undgå at blive fanget i e-mail indbakken. Brug din kalender som din standardbillede og ikke indbakken. Undgå generelt multitasking men især, når du arbejder på svære opgaver. Brug også gerne pomodoroteknikken som et værktøj til at holde fokus på én ting af gangen
 • For at minimere unødige interne og eksterne forstyrrelser, så sæt fokus på vaner, som giver dig ro. For jo mere opstemt vi er (både negativt og positivt), desto mere forstyrbare er vi.

Energistyring

Formålet med energistyring er at sikre, at du har nok energi til hele dagen. Altså både til arbejdet og til de private gøremål samt de svære og lettere ting. En god energistyring omfatter, at du har et stabilt blodsukker dagen igennem, et regelmæssigt bevægelsesmønster, som sikrer god blodtilførsel til hjernen og sidst en god balance mellem indsats og restitution.

Når det kommer til energi, så er det let at komme til at brænde lyset i begge ender. Det sker, når du glemmer restitution og i stedet giver fuld gas. Konsekvensen af den adfærd er den samme som for en atlet, der i en periode har trænet for hårdt. Pludselig kan personen ikke præstere på sit normale niveau, og afhængig af hvor længe det har stået på, kan det tage dage/uger/måneder, inden man er tilbage med fuld styrke igen. Og det sker kun, hvis man har en bevidst strategi for at komme tilbage. Vil du have god energi hver dag, så er du nødt til at balancere din energi.

Gode råd som giver god energi hver dag

 • Pauser er en vigtig del af dagens energistyring. Ca. 10 minutter hver time er en god standard, hvis du skal holde ud en hel dag. Bevægelsepauser er klart at foretrække, da de samtidig øger din blodtilførsel til hjernen. Bliver du i stedet siddende, så bliver du op til 14% dummere, fordi din hjerne ikke får blod nok
 • At du får god kvalitetssøvn er din vigtigste kilde til at have mest mulig energi til dagen. Konsekvensen af for lidt søvn betyder ofte, at du præsterer mellem 20-50% dårligere. Har du ikke fået sovet nok i løbet af natten, så udnyt, at du er hjemme og tag en powernap på 20 minutter. Det vil give dig en times ekstra friskhed. Sørg for at din powernap er afsluttet inden kl. 15, da det ellers kan påvirke din nattesøvn
 • For at dit blodsukker kan være mest mulig stabilt dagen igennem, bør du undgå, at din kost indeholder for mange kulhydrater (> 30-40%). Sæt i stedet fokus på primært få din energi fra protein og de gode fedststoffer. Endnu mere vigtigt er, at du får de fedtsyrer, vitaminer og mineraler, du har brug for. For uden dem fungerer kroppen ikke optimalt. Kosttilskud kan være et godt supplement, men det er klart bedst at få dem gennem kosten.

Når børnene er hjemme

Når børnene er hjemme, så har du igen brug for at justere dine strategier og vaner. Først skal du justere dine forventninger til, hvad du kan nå. De fleste skal nok regne med at nå 20-40% mindre, afhængig af børnenes alder. Derfor er det så meget mere vigtigt, hvad du bruger din tid på.

Mit bedste råd for hjemmearbejde med børn er derfor først at beslutte, hvad de vigtigste opgaver er, og hvor lang tid de (worst-case) tager. Samtidig bør du med fordel beslutte, hvad du ikke vil nå, og på den måde oprette en “don’t do-liste”. Beslut også gerne tid hvor meget tid du maksimalt vil bruge på e-mail i løbet af dagen.

Når du arbejder med dine vigtigste opgaver, vil jeg anbefale dig at bruge pomodoroteknikken. Aftal rammer med dine børn inden du går i gang, så du kan arbejde 25 min. uforstyrret. Det kan f.eks. være ved at bruge en Time Timer, så børnene kan se, hvor lang tid du har tilbage. Jeg har også hørt om personer, der tager en speciel kasket på, som signalerer, at man ikke kan forstyrres.

Er i to voksne hjemme så er det en fordel at f.eks. at aftale tidsrum, hvor den ene kan arbejde koncentreret. Imens kan den anden arbejde med lettere opgaver, hvor forstyrrelser ikke har så store omkostninger. Prøv at starte med tidsrum af 1,5-2 timers varighed.

Udnyt pauserne mellem hver pomodoro til at lave noget aktivt med børnene og slå på den måde to fluer med et smæk. Holde gerne 10 min. aktiv pause mellem hver pomodoro.

Husk at kan du hjemme have 6-8 effektive pomodoros på en dag, så har du gjort et virkelig godt stykke arbejde.

Når du skal i gang

Start med det område, der giver mest mening for dig. Ja, jeg er overbevist om at energistyring er det vigtigste, og derefter overblik og styring af opmærksomhed, men giver arbejdsmiljø mest mening for dig, så start der. Tag små skridt og husk at det tager tid at justere adfærd.

Husk også at det ikke handler for meget om, hvor lang tid ting tager. Det handler især om, hvor meget energi og opmærksomhed du giver en opgave. Det er sidstnævnte, som gør en forskel, og kan du styre din energi og opmærksomhed, så kan du nå 30-40% mere på en hjemmearbejdsdag end i et åbent kontormiljø.

Kontakt mig endelig hvis du har brug for sparring og vejledning.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk