Omkring 40% af danskerne er generet af søvnbesvær i større eller mindre grad, og tendensen er stigende. Det er helt normalt at have en nat en gang i mellem, hvor man ikke sover godt, men for de 40% sker det langt oftere end engang imellem.

Og uanset om det sker ofte eller engang imellem, har en dårlig nats søvn stor indflydelse på vores arbejde den efterfølgende dag. Er du ikke opmærksom på, hvor meget dit søvnbesvær egentlig påvirker dine arbejdsvaner, og hvad du kan gøre for at forbedre din søvn, kommer her en gennemgang, der kan hjælpe dig.

Hvad sker der, når vi ikke har sovet nok

Du ved det nok, men det er ikke sikkert, at du synes, det er vigtigt, at du ikke har sovet nok. Regelmæssig søvnbesvær skaber en væsentlig øget risiko for negative helbredsmæssige konsekvenser på både kort og lang sigt. Flere undersøgelser viser også, at søvnbesvær påvirker vores arbejdsevne negativt, så vi er 14% længere om at løse en opgave og laver 20% flere fejl. Dertil kommer at vores kreativitet og koncentration bliver markant forringet.

Konkret udmønter det sig ofte i den adfærd, hvor vi ikke får lavet den svære og vigtige opgave og i stedet ender med at lave alle mulige lettere opgaver. Du har sikkert selv oplevet overspringshandlingerne vælte ind over dig, men det er ikke sikkert, at du har tænkt, at det skyldes for lidt søvn. Men søvnbesvær er helt sikkert den største årsag til, at du ikke præsterer arbejdsmæssigt. Du har måske også prøvet at fylde dig med kaffe eller energidrikke for at undgå konsekvenserne af træthed. Det er dog sjældent, at der kommer det helt store udbytte heraf udover, at du ikke længere føler dig træt. Min erfaring er, at det stadig ikke får dig til at lave den koncentrationskrævende opgave med mindre, du virkelig er presset af en deadline.

Ja, vi kan sagtens få noget fra hånden, når vi har haft en nat med søvnbesvær. Udfordringen er, at vi præsterer markant dårligere, når det kommer til de opgaver, som kræver stor koncentration og kreativitet.

Grunde til søvnbesvær

Her kommer nogle generelle årsager til, at vi ikke får sovet nok. Disse tre årsager er de mest almindelige, og det er her, du bør starte, når du vil kigge på, hvorfor du ikke har god kvalitetssøvn.

Når din lyst/motivation til at lave noget holder dig vågen og vækker dig tidligt

Det du fylder din hjerne med er, hvad den tror er vigtigt. Er du i gang med noget spændende, udfordrende og det fylder størstedelen af din dag, kan det være svært for din hjerne at koble fra. Det handler i denne situation om, at det er positive tanker, som du er fyldt med, men at de fylder for meget dagen igennem.

I denne situation har hjernen svært ved at falde til ro, når du skal sove eller også vågner du tidligt. Og med det samme du vågner, begynder din hjerne at arbejde med disse tanker. Måske vågner du meget tidligt (midt om natten), men de fleste vågner efter 4-6 timers søvn og kan ikke sove igen.

Årsagen til dette tankemylder er, at du dagen igennem ikke har givet din hjerne ro til at restituere. Derfor falder hjernen ikke til ro, får behandlet dine tanker og får sat tingene i perspektiv. I stedet kører den i højt tempo, hvilket ofte skyldes, at du har en masse uafklarede tanker, spørgsmål m.m., som du endnu ikke har overblik over.

Når din uro over …, gør det svært for dig at sove og vækker dig tidligt

Uro og bekymringer er en anden årsag til, at du kan have søvnbesvær. Disse tanker gør det oftest svært at falde til ro, og fylder de meget, kan de også vække dig for tidligt. Vi mennesker sover bare dårligere, når vi ikke er rolige. Og desværre kan hjernen ikke vurdere alvoren i det vi tænker. Hjernen har simpelthen svært ved at skelne imellem forskellige grader af alvor/uro. Det vil sige, at selv små bekymringer har en negativ effekt på vores søvn, hvis de ikke er behandlet inden sovetid.

Din uro og bekymringer kan komme mange steder fra og være forankret til dig på mange måder. I sådanne situationer skal du i gang med at øve. Det gælder om at få tankerne behandlet og på afstand, inden det er sovetid. Nej, det virker ikke at undertrykke dem, så dukker de helt sikkert op, når det er mest ubelejligt. For faktisk er det sådan, at når din krybdyrhjerne registrerer en fare eller et behov, vil den sørge for at holde dig vågen, indtil der er styr på problemet.

Du kan derfor med fordel begynde at skrive dine tanker ned og begynde at forholde dig til dem. F.eks. kan du prøve at kigge på dem hver især med disse spørgsmål: Hvad er det jeg tænker? Hvorfor tænker jeg det? Er det virkelig er problem, jeg skal håndtere? Hvad kan jeg gøre ved det?

Selv er jeg inspireret af tilgangen fra Eckhart Tolle i bogen Nuets Kraft. Her er udgangspunktet at lære at være i nuet, for det er i nuet, der er energi og glæde. Derimod er det vores fortid og fremtid, der danner grundlag for uro og bekymringer.

Når din lyst til hygge og samvær giver dig lyst til at være længere oppe

Denne årsag til søvnproblemer er, når du bliver længere oppe end godt er, fordi du gerne vil “forkæle” dig selv med hygge og samvær. Du kender sikkert godt situationen, hvor du har været i gang hele dagen og kl. 21 kan du endelig sætte dig foran fjernsynet og slappe lidt af. Problemet er, at du bør gå i seng kl. 22, hvis du skal sove nok. Men kl. 22 føler du dig ikke klar til at sove, og du har svært ved at stoppe den underholdning, som du er i gang med.

Nogle gange ender denne adfærd med, at du falder i søvn på sofaen. Det er ikke godt for din søvn, da det fjerner noget af det søvnpres, som skal holde dig sovende igennem natten og forstyrrer din søvnrytme. Det kan få dig til at vågne tidligere end dit behov reelt er. Andre gange betyder det, at du først går i seng kl. 24 og dermed sover to timer kortere, fordi du ikke kan sove længere næste dag.

Uanset hvad mangler du dyrebar søvn. Det betyder, at du næste dag igen ikke kan præstere fuldt ud, hvilket måske er årsagen til, at du først er færdig med dine pligter kl. 21 om aftenen. Hvem ved. Efter min mening er det er i hvert fald et eksperiment, som er værd at teste.

Hvad sker der, når du mangler 2-3 timers søvn

Generelt betyder et underskud af 2-3 timers søvn, at du især ikke får nok REM søvn. Det betyder, at dine problemløsningskompetencer og kreativitet bliver forringet. Sover du derudover uroligt pga. af tanker m.m., vil din periode i dyb søvn nok heller ikke være optimal. Det vil påvirke dit helbred og bl.a. din evne til at huske det du har lært i dag.

Eksperter mener i dag, at maksimum 1,5% af verdensbefolkning kan klare sig med under 6 timer uden konsekvenser. Voksne mellem 18-65 har brug for ca. 7-9 timer. De fleste vil sove omkring 8 timer i løbet af 24 timer, hvis de gav kroppen lov til det. Når det er tilfældet, hvorfor er det, at så mange tror, at de er blandt de 1,5%? 🙂

Mange vågner af sig selv for tidligt, og tror de er veludhvilede, men årsagen er i stedet en af ovenstående årsager. Derfor er det vigtigt ikke at lade ovenstående følelser og situationer fylde så meget, at det går ud over den restitution og ro, som din krop og hjerne har brug for.

Når det er gået galt kan du…

Ja, nogle gange har vi bare ikke sovet godt, og hvilke råd har du så, Thomas? Her kommer mine anbefalinger til disse situationer.

Det vigtigste, du kan gøre er at justere din plan for dagen til det energiniveau, du har. Det vil sige, at du skal flytte de opgaver, som kræver meget koncentration og fokus til en anden dag, hvor du har sovet godt. Alternativt kan du fordoble den tid, du sætter af til disse opgaver og acceptere det som et vilkår.

For at få mere energi i løbet af dagen kan du:

  • tage en lur. Du kan i den forbindelse huske, at vi får den tid, vi bruger på søvn 3 gange igen pr minut vi sover. Sover du 15 minutter giver det dig altså 45 minutters ekstra energi
  • gå en tur. Der kan siges meget godt om bevægelse som energikatalysator, men vigtigst er, at alt bevægelse tæller, og at udenfor er bedst.
  • holde et stabilt blodsukker. Hvad du spiser i løbet af dagen har også stor indflydelse på dit energiniveau. Prøv at spise, så du får de vitaminer, mineraler og fedststoffer, som du har brug for samtidig med, at du holder dit blodsukker så stabilt som muligt.

Jeg anbefaler, at du uanset energiniveau i løbet af dagen altid går ture og fokuserer på at holde et stabilt blodsukker. Det gør en stor forskel.

Når du skal optimere din søvn

Giver ovenstående dig lyst til at kigge dybere på, hvordan du kan styrke din søvn, så har jeg samlet 14 gode råd i dette indlæg. Derudover kan du også finde motivation til at sætte fokus på søvn i dette banebrydenede indlæg om søvn.

Efter min mening er kvalitetssøvn den bedste investering, du kan give dig selv hver dag. For god søvn giver dig de bedst mulige forudsætninger for at kunne håndtere det dagen bringer på den bedst mulige måde.

Kontakt mig endelig, hvis du har lyst til at styrke dine søvnvaner.

© MERE TID – Fordi du kun kan bruge tiden én gang

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Dataloven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er nødvendige for at sikre funktionen på hjemmesiden. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke. Dette websted bruger forskellige typer af cookies fra Google analytics. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter, betragtes dette som din accept.

Luk